Like on julkaissut kroaattikirjailija Slavenka Drakulicin kirjan "Eivät tekisi pahaa kärpäsellekään". Kirja käsittelee aihetta, miksi kunnollisista kroaattipojista tuli kansanmurhaajia. HS:n arvostelun mukaan selitykseksi heitetään vanha kunnon joukkopsykoosi-teoria.
On tärkeää tutkia joukkomurhia ja niihin johtanutta kehitystä, mutta joukkopsykoosi-teoria ei selitä mitään. Se vain antaa ilmiölle nimen.
Kansanmurhan välttäminen edellyttää todellista ymmärrystä ja teoriaa sosiaalisesta identiteetistä. Juutalainen sosiaalipsykologi Henri Tajfel on kuvannut sosiaalisen identiteetin teoriallaan millaiset sosiaaliset tunteet ja millaiset yhteiskunnalliset tilanteet synnyttävät kansanmurhan. Ihminen jakaa Tajfelin mukaan muut ihmiset kahteen ryhmään - omiin ja muihin. Tietyissä tilanteissa muita (ulkoryhmää) aletaan demonisoida - demonisointi johtaa pahimmassa tapauksessa kansanmurhaan. Näin kävi kohtalokkain seurauksin myös Kroatian ja Bosnian muslimeille.
Robert Boyd ja Peter Richersson arvelevat, että taipumus jakaa ihmiset omiin ja muihin - ja kohdistaa muihin erilaista moraalia kuin omiin - on synnynnäinen. Taipumus on syntynyt ihmisen evoluutiossa ryhmävalinnan seurauksena.
Harva eläinlaji itse asiassa edes kykenee joukkomurhaan, koska joukkomurha vaatii pitkälle kehittynyttä yhteistyötä. Vain kaikkein altruistisimmat lajit kuten muurahainen ja ihminen kykenevät sellaiseen yhteistyöhön satojen ja tuhansien yksilöiden kesken, mitä laaja joukkomurha edellyttää. Katso aiempi postaukseni kansanmurhasta julkishyödykkeenä.
Genocidewatch - kansainvälinen järjestö joka pyrkii aktiivisesti estämään kansanmurhia - perustaa toimintansa Tajfelin teoriaan.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti