lauantaina, lokakuuta 06, 2007

Pakistan ja Intia

Pakistanilainen työtoverini menee naimisiin. En ole kysynyt häneltä onko vaimo hänen isän vai äidin puoleinen serkkunsa.

Pakistanista tulee paljon IT-työntekijöitä länteen. En tunne montaa mutta vaikuttavat ihan mukavilta tyypeiltä. En tiedä onko heillä tapana räjäyttää itsensä vai ei.

Pakistan on outo maa, Se on kulttuuriperinnöltään osa monikulttuurista Intiaa. Pakistan muodostettiin Intiasta niin, että suurin osa Intian tuhansista väestöryhmistä poistettiin maasta. Tavallaan sama asia jos Suomesta poistettaisiin muut ammattiryhmät paitsi rakennustyöläiset ja kalastajat.

Tuloksena ei ollut toimiva homogeeninen kansallisvaltio vaan jonkinlainen tynkäyhteiskunta.

Etniset konfliktit väestöryhmien välillä ovat moninverroin tavallisempia Pakistanissa kuin Intiassa: Intialainen muslimi, jonka suku jäi Lucknowhun, Delhiin tai Varanasiin (Intiaan) on paremmin turvassa kuin pikkuserkkunsa jonka perhe siirtyi Lahoreen tai Karachiin. Toisaalta Intiasta Pakistaniin muuttaneet urdunkieliset muslimit, joita kutsutaan muhajireiksi, terrorisoivat itse Karachin kaduilla muita etnisiä ryhmiä. Shiiat ja sunnit räjäyttelevät toistensa moskeijoita. Luoteis-Pakistanin heimoalueilla on hyvin levotonta - al Qaidan läsnäolo alueella pahentaa tilannetta entisestään.

Maltillinen intialainen islam on muuttunut radikaalimmaksi pakistanilaiseksi islamiksi.

Intia

Lännen vasemmistolaiset haluavat usein nähdä Intian jonain epätasa-arvon tyyssijana, jota globaali kapitalisti vielä riistää. Intian itsenäistymisen ajan veritekoja kuvataan suomalaisissa kouluissa hirveinä. Verrattuna Kiinaan, Eurooppaan ja Venäjään Intian viimeisen sadan vuoden historia on ollut kuitenkin rauhallista aikaa.

Intiaa demonisoidaan. Intia on kuitenkin nopeasti kehittyvä valtio ja maailman suurin demokratia. Pakistan on Intian rappeutuma. Kastroitu Intia. Lopputulemassa Intia on yksi harvoja edes joten kuten onnistuneita monikulttuurivaltioita. Intia ei vasemmistolaisille kuitenkaan kelpaa mallimaaksi - Intia on liian todellinen siihen tarkoitukseen. Vasemmisto haluaa utopian.

Ei kommentteja: