Ylikalastus EU-alueella maksaa noin 3.2 miljardia euroa vuodessa ja aiheuttaa noin 100,000 työpaikan menetyksen BBC:n referoiman tutkimuksen mukaan.
Ylikalastus on happamoitumisen ohella merkittävin meri-ekosysteemien uhka. Kansainvälisten merialueiden ylikalastus ja merien happamoituminen ovat lisäksi sellaisia yhteismaan ongelmia, joiden ratkaiseminen vaatii globaalia sopimista asioista päinvastoin kuin vaikkapa liiallinen väestönkasvu, joka voidaan ratkaista paikallisestikin.
tiistaina, helmikuuta 14, 2012
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
9 kommenttia:
Oma tekstini samasta aiheesta:
Mistä liikakalastus aiheutuu ja miten sen voi ratkaista?
---
Liitän tekstin suoraan tähän:
Liikakalastuksella tarkoitan sitä, että tietty vesialue kalastetaan lähes kaikesta kalasta niin tyhjäksi, että kalakannan uusiutuminen kärsii siitä.
Tämä on kuitenkin seurausta siitä, että vesialueille ei usein ole määritelty selkeitä omistusoikeuksia. Yleensä tietty vesialue on jonkin valtion omaisuutta. Ja juuri tämä on ongelma. Omistajana on siis taho, jolla EI OLE selkeää taloudellista intressiä vesialueeseen. Tässä tapauksessa vesialueresurssin omistava valtio ei esim. itse harjoita kalastustoimintaa alueella, eikä vuokraa sitä kalastusta varten, eikä peri kalastuksesta erityistä maksua.
Liikakalastus tapahtuu vain tämän ansiosta: vesialueella ei ole kunnon omistajaa, joka huolehtisi sen kunnosta. Kalarikas vesialue tarkoittaa sitä, että sillä voi tienata rahaa - esim. kalastusoikeuksia myymällä tai harjoittamalla itse kalastusta alueella. Jos joku haluaa liikakalastaa oman alueensa tyhjiin kalasta, niin hänellä on siihen omistajana täysi oikeus.
Liikakalastaminen ei kuitenkaan ole rationaalista siinä tapauksessa, jossa omistaja haluaa tasaisen käteisvirran vesialueestaan. Liikakalastaminen taas on rationaalista ainoastaan siinä tapauksessa, jossa kalasta saatava tuotto ylittää käteisvirtojen nykyhetkeen diskontatun summan siltä ajalta, jolloin vesialueresurssi olisi hyvin hoidettu ja kalarikas. Useinkaan näin ei ole.
Käytännössä valtion olisi siis lohkottava meriaalueestaan tilkkuja yksityiseen omistukseen.
Kai se nyt on selvä asia että jos Iso Valtameri olisi yhden henkilön omistuksessa ja joku taho vielä turvaisi kyseisen henkilön omistusoikeuden niin ei mitään ongelmaa olisi.
Mutta kun näin ei ole.
Ei minullakaan mitään yksityistä omistusoikeutta vastaan ole silloin kun se on käytännössä toteutettavissa. Voin vaikka ostaa ilmakehän jos joku lainaa rahaa. Ja miksei lainaisi koska tuotto-odotukset olisivat suuret. Myisin 100 000 000 henkilölle oikeuden hengittää.
Ainoa riski olisi että joku kommunisti ei kunnioittaisi omistusoikeuttani ja sosialisoisi ilmakehän. Ilkeää.
Yhden valtion hallussa olevat vesialueet eivät todellakaan yleensä ole se suuri ongelma. Vaan kansainväliset vesialueet.
Yhden valtion hallussa olevat vesialueet eivät todellakaan yleensä ole se suuri ongelma. Vaan kansainväliset vesialueet.
Siinäkin on kyse omistusoikeuden puuttumisesta. Omistusoikeus määrittää resurssille käyttäjän tai käyttäjäryhmän. Jos omistaja itse ei kalasta alueella, hän voi myydä kalastusoikeuden jollekin muulle.
Käytännössä maailmassa ei saisi olla resursseja, joille ei ole määritelty (selkeää) omistusoikeutta.
Ehdotan, että kansainväliset merialueet jaetaan uudelleen siten, ettei valtioiden merirajojen väliin jää yhtään omistamatonta palaa merta.
On siten jokaisen valtion asia, mitä merialueelleen tekee. Jos tietyn meripläntin omaava valtio ei pysty määrittelemään omistusoikeuksia, niin so what?
Globaalia ongelmaa tuosta tuskin kannattaa tehdä. Itse en tekisi.
Kaloille sitten vaan sanotaan että pysytte sen valtion alueelle jonne olette syntyneet ?
Libertarismi ratkaisee siis ongelmat ... kunhan ongelmat ensín joko kielletään tai muuten muutetaan muotoon joka ei todellisuudessa (=oikeassa maailmassa eikä Platonin ideoiden maailmassa) päde.
Alkaa muistuttaa jotenkin sosialismia. Sosialismi ei toimi koska ei ole kilpailua eikä sitä kautta hintamekanismia, eikä omistusoikeutta eikä omistusoikeuden turvaa.
Libertarismi taas ei toimi koska ei kykene ratkaisemaan niitä yhteismaan ongelmia joita ei voi ratkaista yksityistämällä.
Ollaan itsepäisiä ... kielletään biologian luonnonlait kuten kreationismi.
"Kaloille sitten vaan sanotaan että pysytte sen valtion alueelle jonne olette syntyneet ?"
-Merialueen arvo määräytyisi tietysti sen perusteella, kuinka paljon kalastettavaa siellä on. Käytännön syistä luonnollisesti kalojen omistaminen on vaikeaa.
"Alkaa muistuttaa jotenkin sosialismia. Sosialismi ei toimi koska ei ole kilpailua eikä sitä kautta hintamekanismia, eikä omistusoikeutta eikä omistusoikeuden turvaa."
-Sanoo myrdalilaista kommunismia kannattava haihattelija, joka lentää yrityksestä toiseen kun ei pysty työskentelemään ihmisten kanssa.
Älä puhu roskaa - olen työskennellyt 18 vuotta samassa yrityksessä.
Eivät kaikki ei-libertaarit ole kommunisteja.
Toivoisin Miltton ettet koko ajan puhuisi yksilöistä kuten minusta, Ruukinmatruunasta, itsestäsi tai Valkeasta.
Yksilö on vain geenien hetkellinen pysähdyspaikka.
Lähetä kommentti