perjantaina, helmikuuta 10, 2012

Nokian Plan B ?

Nokialla ei ole Plan B:tä siltä varalta että yhteistyö Microsoftin kanssa epäonnistuu.

Nokias satsning på operativsystemet Windows Phone måste lyckas. Det finns ingen plan B, säger Nokias europachef Victor Saeijs till Dagens industri.

Flera analytiker menar att det måste finnas en plan B om Windows Phone inte lyckas konkurrera med Iphone och Android, skriver Di. Men enligt Nokias europachef Victor Saeijs finns ingen sådan.

"Plan B är att plan A ska lyckas", säger han ...


Varasuunnitelman puuttuminen on viesti Nokian työntekijöille: Microsoft-yhteistyön on pakko onnistua. Varasuunnitelman puute luo puitteet vahvalle sitoutumiselle yrityksen strategiaan.

Life has no Plan B. Ei ainakaan lopputulemassa.

13 kommenttia:

Miltton Friidman kirjoitti...

Miten helppoa olisi ollutkaan mennä Android-kelkkaan ennen vuotta 2010.

Mutta Nokia päätti kehittää mobiiliekosysteeminsä (Symbian, Maemo, Meego, Ovi, Navteq...) itse vain huomatakseen, ettei sillä ole kysyntää.

Käyttäjät olivat jo tottuneet Googlen palveluihin, joten oli luontevaa kun netti tuli kännyköihin, että käyttäjät halusivat käyttää Googlen palveluita myös kännykässä.

Anonyymi kirjoitti...

eiköhän suurin osa Nokian työntekijöistä, ainakin pätevistä, keskity työnhakuun. Elpo tuhosi menestyvän yrityksen yhdellä sähköpostilla. Yksikään yritys ei ole koskaan kestänyt sitä että yrityksen tj haukkuu yrityksen tuotteet julkisesti. Ei kestä Nokiakaan. Esimerkkejä löytyy muitakin globaaleja entisiä jättejä. Elpo on surkein johtaja joka Nokialle voitiin ylipäätään valita.

Jukka Aakula kirjoitti...

Luulen että suuri osa nokialaisista keskittyy lähinä paketin odotteluun. Ainakin 40+. Nuoremmat saattavat olla aktiivisempia.

Elopia on helppo mollata vaikka edellisen pomon aikana - siis Kallasvuon - tehtiin sillinkin jo suuria virheitä.

Meego tai Windows Phone. Molemmilla mennään todennäköisesti metsään. Lähtekää nyt ihmeessä jo tuotavaan työhön.

Vasarahammer kirjoitti...

Yleisesti sanon, että tässä blogissa on mielestäni esitetty hyvin ja kansantajuisesti se, missä Nokia on mennyt metsään.

Itse sanon, että yrityksen kasvaessa riittävän suureksi, se menettää uudistumiskykynsä. Nokia jämähti, koska yrityksen käsitys matkapuhelimesta laitteena vanheni.

Itse laitteesta tuli bulkkitavaraa, kun taas "ohjelmistoekosysteemistä" tärkein myyntivaltti, jolla puhelimia myytiin.

Nokialla olisi ollut teknologiset edellytykset ja riittävästä rahaa muuttaa alaa jo kymmenen vuotta sitten, mutta mahdollisuuksia ei ymmärretty. Tässä Nokia ei yhtään poikkea taloushistorian muista teknologiajättiläisistä, jotka ovat jääneet oman vanhan teknologiansa tai nopeasti vanhentuneen bisneskäsityksensä vangeiksi.

Nokia voi hyvin selvitä ja luultavasti niin tekeekin mutta huomattavasti pienempänä ja huonommin kannattavana kuin suuruutensa aikoina.

Juho Laatu kirjoitti...

Nokialla on luettu kaikki mahdolliset yritysstrategian oppaat, jotka varoittavat siitä, että firma ei saa jämähtää paikoilleen. Mutta niinhän siinä tietenkin kävi. FIrman asema vahva, uudet mahdollisuudet tarjoilla, ongelmat ilmeisiä, korjausratkaisuja tarjoilla, mutta vanhalla kurssilla painettiin. Oletan että edelleen firman sisällä vanha johtoporras toimii entiseen malliin, vaikka Microsoft-yhteistyö onkin otettu mukaan. Eli vähän ajopuuna mennään yhä.

Jukka Aakula kirjoitti...

Juho Laatu:

Nokialla on luettu kaikki mahdolliset yritysstrategian oppaat, jotka varoittavat siitä, että firma ei saa jämähtää paikoilleen. Mutta niinhän siinä tietenkin kävi.

Hyvä pointti. Koskaan - vaikka kuinka lukisi Strategian "sanaa" - ihminen ei opi välttämään Liiketoiminnan "syntejä".

Tuo on ongelma jonka kanssa kristinusko on aina painiskellut. Raamatun lukeminen ja Raamatun elämän ohjeeksi ottaminen lisää usein omahyväisyyttä ja vähentää ihmisen herkkyyttä nähdä omat synnit. (Samoin on kaiken opiskelun laita.)

Paavo Ruotsalaisille ratkaisu löytyi Högmanin pajalta:

"...seppä alkoi selittää Paavolle, miten syntinen tulee vanhurskaaksi yksin armosta ilman lain tekoja ja miten ensimmäinen ja jokapäiväinen parannus on sisällöltään tykökäymistä Armahtajan luo kaikesta omastaan riisuttuna. Tässä Kristus itse antaa tuttavan armon. Silloin Paavolle selvisi kaikki ..."

Tapani Ruokanen tulkitsee asian niin, että Paavo oivalsi hänen koko siihenastinen uskonkilvoitukseen olleen vain esteenä armon vastaanottamiselle. "Raamatun lukeminen ja hurmoksellisiin kokouksiin osallistuminen oli ’rikkautta’ eli uskonnollisuutta, joka esti näkemästä omaa sisintään paljaana ja esti samalla kohtaamasta Jumalaa persoonallisuuden syvimmällä tasolla. Yksi joka puuttui oli luopuminen oman minä kaikkivallasta" (Ruokanen, 59). "Uskonnolliset tunteet, hurmos... koskettivat vain ihmisen pintaa ja olivat pahimmassa tapauksessa pelkkää aistien víihdytystä"


Ottamatta nyt kantaa miten Nokia olisi voinut asian ratkaista.

Juho Laatu kirjoitti...

> ... kokouksiin osallistuminen oli ’rikkautta’ eli uskonnollisuutta, joka esti näkemästä omaa sisintään paljaana ...

Tuosta tulee mieleen ainakin kolme asiaa, jotka ovat olleet Nokialla esteenä:

1) Jäykkä sisäinen kulttuuri, esim. rutiinikokouksiin osallistuminen, valmiin totutun protokollan mukaan eteneminen, ja aktiivisen siihen sitoutumisen korostaminen

2) Henkilökohtainen vaikeus myöntää väärässä olo, taipumus uskoa että johto osaa valita parhaat ratkaisut, ja firman loistavaan historiaan pohjautuva johdon usko omaan osaamiseen

3) Hieman teknisemmät syyt, eli sisällöllisen johtajuuden puute, jota edelleen heikentää suuri kiinnostus hallinnolliseen johtamiseen (esim. pitkän linjan investointipäätöksiä hankalampien pitkän linjan sisältöpäätösten sijaan)

Miltton Friidman kirjoitti...

Nokia keskittyi kommunistimaista tuttuun fyysisten hyödykkeiden massatuotantoon.

Kun tuotteeseen piti ympätä Symbiania kehittyneempi käyttöjärjestelmä ja rikkaan sisällön ohjelmia ja palveluita, niin Nokialta meni sormi suuhun.

Nokia oli viritetty peruskännyköiden ja älypuhelinten massatuotantoon.

Nokian olisi pitänyt hypätä Android-leiriin ja jatkaa massatuotantoa.

Mutta nyt: Alles vorbei!

Juho Laatu kirjoitti...

> Kun tuotteeseen piti ympätä Symbiania kehittyneempi käyttöjärjestelmä

Tai kun 2110:sta piti kehittää "Symbian", tai kun Synbian piti kehittää parhaaksi käyttöjärjestelmäksi.

> Nokian olisi pitänyt hypätä Android-leiriin ja jatkaa massatuotantoa.

Minusta Nokialla oli myös aito mahdollisuus ottaa itse johto sekä käyttöjärjestelmissä että palveluissa ja sisällössä.

> Mutta nyt: Alles vorbei!

Mielenkiintoinen kysymys. Viimeisten vuosien aikana on tosiaan jo luovuttu osasta omaa potentiaalia. Vähän riippuu siitäkin, mitä rajoitteita ovat hyvöksyneet itselleen Microsoft-diilissä. Puhtaana laitevalmistajana tulevaisuus on todellakin aiempia näkymiä kertaluokkaa heikompi. Jos olisin Elop, heti Microsoft-hankkeen lähdettyä toimimaan, lähtisi liikkeelle myös omia pieniä mutta kunnianhimoisia hankkeita.

Jukka Aakula kirjoitti...

Nokia keskittyi kommunistimaista tuttuun fyysisten hyödykkeiden massatuotantoon

Kun tuotteeseen piti ympätä Symbiania kehittyneempi käyttöjärjestelmä ja rikkaan sisällön ohjelmia ja palveluita, niin Nokialta meni sormi suuhun.


Ai kommunismi piti tähän nyt tuoda mukaan? Eiköhän juttu vaan ole niin että jokaisella firmalla tulee jossain vaiheessa sormi suuhun ja homma alkaa romuttua. Ei koko firman historiaa sillä voi mustamaalata.

Kun Nokia launchasi aikoinaan vaikkapa kommunikaattoriin se ei todellakaan ollut mitään bulkkitavaraa jonka olisi pystynyt ostamaan keneltä tahansa ja jonka hinta olisi ajautunut lähelle kustannuksia. Nokia osasi silloin differentioitua ja tehdä atraktiivisia tuotteita.

Ne ajat ovat menneet. Kun ehdotat että Nokia olisi mennyt Android-kelkkaan ehdotat nimenomaan itsekin että Nokia olisi ryhtynyt tekemään ihan samanlaista bulkkitavaraa kuin Samsung, HTC, ... ja kilpailemaan niiden kanssa suorastaan täydellisen kilpailun mallin mukaan.

En kiistä, että Nokialla olisi ollut epäilemättä hyvät edellytykset tehdä ko. tavaraa (Android-kännyköitä) mahdollisesti tehokkaammin kuin kilpailijansa. Mutta tuskin se kuitenkaan mitään loistavaa businesstä olisi ollut sekään.

Nyt Nokia yrittää Windows-puhelinten valmistusta. Se ilmeisesti luulee kuitenkin tällöin differentioituvansa jotenkin. Todellisuudessa Nokia näyttää minusta ihan samanlaiselta bulkkitavaran tekijältä ilman suurempaa kykyä differentioitua.

Nokia tuntuu pelaavan WP-markkinalla melkein samanlaisessa roolissa kuin se olisi pelannut Android-leirissä. Tässä tapauksessa ekosysteemin vahva pelaaja on Googlen sijasta vain Microsoft. Microsoft on maksanut Nokialle riihikuivaarahaa siitä, että Nokia ryhtyy Microsoftin apulaiseksi. Microsoft hyötyy Nokiasta ja Nokiakin ehkä Microsoftista. Todennäköisempää kuitenkin on että homma floppaa kokonaan ja kumpikin ajautuu laskusuuntaa. Nokia tietysti nopeampaan laskuun tai oikeammin syksyyn, Microsoft hitaampaan.

Joten summa summarum olen oikeastaan samaa mieltä kuin Miltton edelleenkin: Android-kelkkaan olisi pitänyt mennä vaikka Nokiasta ei silloinkaan olisi tullut sitä mitä se on ollut. Ehkä kuitenkin vähän enemmän kuin pelkä sopimusvalmistaja Googlelle.

Juho Laatu kirjoitti...

Microsoftin asema diilissä on Nokiaan verrattuna helppo. Se aiemmatkin mobiilikäyttöjärjestelmäyritykset ovat puolittain karilla, joten epäonnistuminen ei pudottaisi Microsoftia juuri minnekään.

Kun Nokia valitsi WP:n Androidin välillä, pidin pohdinnan lopputulosta ihan perusteltuna. (Omien käyttöjärjestelmien täydellistä romuttamista en kyllä pitänyt järkevänä.) Syy ymmärrykselleni on hajota ja hallitse -taktiikassa. Jos Nokia olisi mennyt Androidin tueksi, siitä olisi voinut tulla dominoiva älypuhelinten käyttöjärjestelmä (iPhonen lisäksi). Tuki Microsoftille ja markkinoiden pitäminen hajanaisina pitää periaatteessa auki Nokian paluun käyttöjärjestelmiin, ja antaa puhtaille laitevalmistajillekin suuremman roolin tässä pelissä.

Jukka Aakula kirjoitti...

Voi olla, Juho, että olet oikeassa. Toisaalta hajoita ja hallitse -teoria kuullostaa hiukan ylioptimistiselta. Onko Nokialla enää voimaa hajoittaa ja hallita?

Juho Laatu kirjoitti...

Ei Nokialla ole tällä hetkellä kykyä tehdä muuta, kuin tehdä parhaansa Microsoft-kuvion toteuttamiseksi, mutta jos tuo naula vetää, sitten on ehkä mahdollisuus yrittää muutakin kuin olla vain Microsoftin rautatoimittaja.