tiistaina, heinäkuuta 07, 2009

Pohjalaisuus, kunnia ja tasa-arvo

Ylen aamu-tv:ssä käsiteltiin Pohjanmaata. Vanhoja dokumentteja esitettiin joissa todettiin mm. että Pohjanmaan kulttuuriin on kuulunut suhteellinen tasa-arvoisuus ja laaja yhteistoiminta ihmisten kesken. Tasa-arvoisuutta edellytettiin myös valtion virkamiehiltä, mikä aiheutti usein ristiriitoja kansan ja vallesmannien välillä.

Pohjanmaalta sai alkunsa Nuijasota aatelistoa vastaan, Körttiliike kirkkoa vastaan, Vapaussota venäläisiä vastaan ja Lapuanliike kommunisteja vastaan.

Nykydokumentit ja nyky-yhteiskuntatiede eivät puhu kansanluonteesta, koska aihe ei ole poliittisesti korrekti. Nykyaikaisessa tv-dokumentissa tai maantieteen oppikirjassa ei sanota että "pohjalaiseen kansanluonteeseen kuuluu tasa-arvo ja omasta kunniasta kiinnipitäminen" tai että "maan X asukkaiden moraalisuus on alhaisella tasolla".

Tästä syystä nyky-yhteiskuntatiede tarjoaakin usein vain vääristynyttä tai väljähtänyttä totuutta.
Suomalainen nyky-yhteiskuntatiede ei esimerkiksi tarjoa vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

Miksi pohjalaiset perustavat muita suomalaisia useammin yrityksiå ? Vallitseeko Pohjanmaalla kunniankulttuuri ? Miten esimerkiksi laajojen Pohjanmaan soiden kuivatus talkoina on vaikuttanut pohjalalaiseen kulttuuriin ja pohjalaisten tasa-arvoisuuteen ? Miksi pohjalainen ei siinä missä muut suomalaiset nöyrry herrojen edessä ? Miksi Pohjanmaalla tehdään vähän itsemurhia ?

Viimeiseen kysymykseen kehitin itse leikkimielisen selityksen, jota ainakin muutama pohjalainen tuttavani on arvellut päteväksi:

Pohjalainen ei tee itsemurhaa etteivät naapurit pääsisi nauramaan että "se oli sitten teidänkin poika luuseri".

Pohjalaisten rehellisyys/suoruus jaksaa aina myös naurattaa. Helsinkiläinen tuttuni oli sukuloimassa Pohjanmaalla ja aikoi mennä paikalliseen E-liikeeseen. Sukulaiset sanoivat yksikantaan: "Älä mene sinne. Se on roskaväen kauppa."

Täytyy myöntää että satakuntalaisena koen itse asiassa pientä kateutta pohjalaisia kohtaan. .

2 kommenttia:

Ironmistress kirjoitti...

Todettakoon lisäksi, että Pohjanmaalta alkoi myös toistaiseksi ainoa suomalainen järjestäytyneen rikollisuuden aalto (häjyt), jonka pohjalaiset itse "Kauhavan ruman vallesmannin", Aadolf Hägglundin, johdolla saivat tyrehtymään.

Pohjanmaalta alkoi myös nuorisoseuraliike ja suojeluskunta-aate, ja sieltä on aina lähdetty innokkaasti siirtolaisiksi Yhdysvaltoihin ja Kanadaan.

Ruukinmatruunan molemmat isoäidit olivat Pohjanmaalta. Äidinäiti ruotsinkieliseltä alueelta, isänäiti Etelä-Pohjanmaalta.

Jukka kirjoitti...

Oma äidinäitini oli Eurasta ja Eurajoen rukoilevainen, mutta kävi körttikansanopiston Pohjanmaalla.