perjantaina, heinäkuuta 10, 2009

Nokian ongelmat

Nokia taitaa todella olla helisemässä. Myynnin arvellaan laskevan melkein 20% samaan aikaan kun Samsung ja Apple kasvattavat lamasta huolimatta myyntiään.

Nokian yksi ongelma on heikko asema USA:n markkinoilla. Kun suurin osa mobiilialan innovaatiosta tapahtuu tätä nykyä USA:ssa ja Kanadassa, Nokia ei pääse osalliseksi innovaatiosta. Innovatiiviset sovellukset rakennetaan ensi sijassa Applen iPhoneen ja Googlen Android-platformiin. Kun Nokialla ei omien sanojensa mukaan ole edes suunnitelmia julkaista Android-puhelinta Nokia ei todellakaan pääse osalliseksi innovaatiosta.

Nokian suurin ongelma on sen sisäänpäinlämpiävyys ja öykkärimäinen usko siihen että Nokia osaa tehdä kaiken itse. Nokia ei siis julkaise Android-puhelinta vaan luottaa omaan Symbian-platformiinsa. Nokian viestinnästä on suoraan todettu Arvopaperit-lehdelle, että

"Nokian älypuhelimissa käyttämä käyttöjärjestelmä on Symbian OS."

Evli Pankin Nokiaa seuraavan analyytikon Mikko Ervastin mielestä Nokian ongelma on nimenomaan omiin näkemyksiin rajoittunut kehitystyö. Nokian pitäisi edes tunnustaa että, että kilpailijoiden teknologiatkin voivat olla kokeilemisen arvoisia.

Nokian Ovi tarjoaa toki sovelluskehittäjille paikan myydä sovelluksiaan, mutta kuinka moni Nokian asiakas todella ostaa sovelluksia Ovesta ? Nokian puhelimien ostajat lienevät lopulta varsin konservatiivisia kuluttajia. Vaikka Nokian Symbianin käyttäjiä on edelleen paljon enemmän kuin Applen iPhonen, Symbian-ympäristöä ei sovelluskehittäjien keskuudessa pidetä kovin mielenkiintoisena platformina. Tilanne ei ehkä edes ole muuttumassa nopeasti.

3 kommenttia:

Cristina Andersson kirjoitti...

Tämähän on niin tyypillistä suomalaista. Lämmetään sisäänpäin ja luullaan, että sieltä löytyy kaikki ideat ja nerous.

Miksi Suomessa niin moni keksintö jää tulematta markkinoille? Siksi, että keksijä pelkää, että joku varastaa keksinnön, jos hän kertoo siitä.

Nokia toimii siis kuten kuka tahansa Perähörkkölän Pelle Peloton. Mietityttää vaan, minne ne valtion tuotekehitysavustukset sitten menivät?

Jukka kirjoitti...

menestys on kihahtanut Nokialla pahasti päähän.

Siinä saattaa ollakin tiettyä suomalaista. Ei kestetä menestystä vaan menetetään nöyryys.

Sana "nöyryys" ei ole ollut viime aikoina Suomessa muodissa mutta tekee pian paluuttaan.

Anonyymi kirjoitti...

Jotenkin minulle on jäänyt mielikuva, ettei mikään näistä kolmesta, Nokia, Apple, Samsung todella kuuntele asiakkaitaan. Ei ainakaan verkkosivuilla näe mitään yllykettä, jossa kysyttäisiin asiakkailta, mitä he todella haluavat. Tässä olisi Nokian mahdollisuus.

acc