sunnuntai, elokuuta 15, 2010

Murros

Ihmisen maailmankuvaan vaikuttavat voimakkaasti varhaiset kokemukset. Tämä ei koske vain lapsuuden varhaisia kokemuksia vaan esimerkiksi työuran alkuvaiheen kokemuksia:
Olen puhunut paljon siitä, miten työurani alkuvaiheessa Nokian Tietoliikenteessä GSM:n toteutusta leimasi hyvin voimakas talkoohenki eli yhteisöllisyys. Käsitykseni "oikeanlaisesta" työpaikasta syntyi silloin.

Toinen varhaiseen työuraani liittynyt tapahtuma oli läheltä seurattu dramaattinen teknlogiamurros. Relaatiotietokannat korvasivat nopeasti varhaisemman tietokanta-teknologian. IBM:n tutkija E.F. Codd oli määritellyt relaatiotietokannat jo 60-luvun lopussa. Tuotteita syntyi 70-luvulla, mutta lopulta teknologia löi itsensä läpi pienessä hetkessä 80-luvun lopussa.

Murrokseen liittyi dramaattisia väittelyitä Computerworld-lehdessä, joissa vanhan teknologian edustaja Cullinet Corporationin toimitusjohtaja David Chapman erehtyi lähtemään avoimeen keskusteluun uuden teknologian profeettojen E.F. Coddin ja C.J. Daten kanssa.

Vanhan teknologian romahdus oli nopeaa. Cullinet Corporation oli häviäjä. IBM:n lisäksi suuria voittaja oli varsinkin Oracle, joka siihen aikaan oli pieni ja ketterä firma.

Mobiilimaailman nykyinen murros, missä Nokia on ottanut Cullinet Corporationin roolin, on varmasti erilainen, ja vaikeammin määriteltävissä, kuin tietokantajärjestelmien murros. Varmaa on, että Nokian nokkamiesten lausunnot jäävät kuitenkin yhtälailla historiaan kuin David Chapmanin lausunnot 80-luvulla:

Symbian and MeeGo are the best software for our smartest devices. As such, we have no plans to use any other software. Despite rumors to the contrary, there are no plans to introduce an Android device from Nokia., totesi Vanjoki.

Nokian moka ei ehkä kuitenkaan ole niinkään nähtävissä satsaamisena väärään teknologiaan vaan väärään liiketoimintamalliin. Android, joka tullee korvaamaan Symbianin älypuhelinten tärkeimpänä käyttöjärjestelmänä, ei ole vain teknisesti parempi, vaan tuo mukanaan erilaisen liiketoimintamallin tai pikemmin paremman ekosysteemin.

Android-ekosysteemi on avoimempi kuin vanha ekosysteemi. Android-ekosysteemi mahdollistaa korkeamman innovaation tason, kun käyttöjärjestelmä, sovellukset ja sovelluskauppa on eri käsissä kuin laitteet. Laitevalmistajat (HTC, Samsung, Sony-Ericsson) kilpailevat tavallaan siitä, kuka kykenee tuottamaan parhaan laitteen Android-sovellusten käyttöön. Saman asian voisi sanoa hieman yli-yksinkertaistaen: Laitevalmistajat kilpailevat siitä kuka kykenee tuottamaan parhaan laitteen Googlen sovellusten (gmail, chrome, blogger, google maps, youtube,...) ja mainosten mobilisointiin.

Laitevalmistajat tekevät siis vain sen minkä osaavat parhaiten ja kilpailevat keskenään, mikä on kuluttajan etu.

Ainoa ongelma on, että Google saa tässä pelissä ehkä kohtuuttoman kilpailuedun. Apple ei käsittääkseni iPhoneineen ole tämän pelin (ainoa) suuri voittaja vaan Google. Luulen että myös Samsung ja HTC. Suuria häviäjiä ovat Nokia ja Microsoft.

Yhden Android-puhelimen viikon käyttökokemus on vahvistanut käsityksiäni. Älypuhelimet kehittyvät nyt vauhdilla. Laitevalmistajat eivät kertakaikkiaan hyvästä tahdostaan huolimatta saa aikaan tällaisia näppäriä juttuja:

12 kommenttia:

Tiedemies kirjoitti...

Minua harmittaa Nokian puupäisyys tässä. Kuten olen monta kertaa sanonut, minä tykkään siitä, että rauta on laadukasta ja pystyy vaikka mihin. Nokialaisella se pystyy, eikä tämä muuttuisi mihinkään, vaikka raudalla ajettaisiin Androidia.

Mutta se ei käy, johto on kaivautunut poteroihinsa, firma on liian iso, jotta sitä voisi kääntää. Suomi on pohjolan Japani tässä kohtaa myös siinä negatiivisessa merkityksessä, että kyvyttömyys muuttaa suuntaa tekee tuhoja.

Uskon, että Nokian sisällä kyllä on paljon osaamista, jonka muut ottaisivat, jos saisivat. Mutta mitä kauemmin kuluu, ja mitä kauemmas kärjestä firma ajautuu, sitä enemmän myös suomalainen teknologia tässä ajautuu huipusta. Nokialle voi olla jo liian myöhäistä, mutta ajattelisivat edes kaikkea sitä osaamista ja inhmillistä pääomaa, jota firman sisällä on. Härkäpäisyys käy lopulta koko kansantaloudelle hyvin kalliiksi.

Jukka Aakula kirjoitti...

Suomi on pohjolan Japani tässä kohtaa myös siinä negatiivisessa merkityksessä, että kyvyttömyys muuttaa suuntaa tekee tuhoja.

Jep. Olen vahvasti samaa mieltä.

En olisi uskonut että tämän suuruusluokankin asiassa jääräpäisyys jyllää.

Tässä ei ole kysymys jostain maahanmuutosta, Nato-jäsenyydest tms. mistä 5 miljoonaa ihmistä muodostaa enemmän tai vähemmän tunteenomaisesti mielipiteen puoleen tai toiseen vaan tässä on kysymys asiasta josta muutama varsion älykäs henkilö tekee ratkaisun.

Arvostin Vanjokea aikaisemmin - hänen jääräpäisyytensä takia ehkä.

Hän puhui aikaisemmin siitä miten amerikkalaiset operaattiorit ovat sosialisteja ja hän katkoi muutenkin Nokian välit amerikkalaisiin (ja muihinkin) operaattoreihin.

Hän vastusti puhelimien kytkykauppaa suorastaan aattellisista syistä - mitä silloin arvostin - ja näki operaattorit kontrollifriikkeinä.

Aakke kirjoitti...

Tietokone: Nokian web-tuotehaku oli tuskallinen kokemus

En ymmärrä miten Nokiasta voisi tulla web-sektorin "moniosaaja" tuon Tietokoneen uutisen perusteella.

Aakke kirjoitti...

Vaihtoehtoinen (salaliitto)teoria Nokian alamäestä

Voihan tietysti olla, että Nokian johto (tai osa johdosta) on sijoittanut kilpailevien firmojen osakkeisiin - Apple, Samsung, RIM jne.

Jos heidän uransa tavoitteenaan on tehdä niin paljon rahaa kuin mahdollista, niin helpoiten se käy tässä tapauksessa ajamalla Nokia nollaan, tai kuitenkin alaspäin. Kun Nokian siivu ja pörssiarvo kutistuu, muiden firmojen nousee.

Tämä selittäisi Nokian sisällä olevat "klikit", jotka kannattavat Meegoa, Ovea, miniläppäreitä, ym. (erillis)projekteja. Klikkien tehtävänä on yksinkertaisesti polttaa Nokian kassaa ilman, että siitä saadaan mitään hyötyä.

Niille (naiiveille) johtoryhmän jäsenille, jotka eivät ole mukana Nokian vastaisessa osakesalaliitossa uskotellaan, että "Meego pelastaa kaiken" ja "Tulevaisuus on miniläppäreissä" jne. Ehkä Kallasvuo on yksi tällainen naiivi? Lakimiehelle menee varmasti kaikki teknillinen "mambo-jambo" läpi.

Sinäänsä yhtiön johtoryhmän (tai osan johtoryhmästä) harjoittama Nokian alasajo on yhtä helppoa kuin omien lasten hakkaaminen. Ei ole vaikeaa tehdä kaikki asiat päin persettä kun itse on ohjaksissa.

Nokialla (ja sen johdolla) on mielestäni kaikki tieto, kritiikki, yhtiön sisäinen tuntemus, konsulttiapu, nuoret kyvyt ym. käytettävissään. Jos se todella haluaisi oikaista suuntansa, se pystyisi em. tietoresurssien avulla tekemään sen. Siksipä epäilen, että kaikki Nokian johtoryhmässä eivät puhalla yhteen hiileen.

Jukka Aakula kirjoitti...

Mielenkiintoinen teoria.

Jos ensin saa rahaa firmasta A, sen jälkeen tehokkain strategia tosiaan saada lisää rahaa voi olla sijoittaa kaikki rahat firmaan B ja ajaa A nurin. Erityisesti näin jos firma A on suuri verrattuna seuraavaan kilpailijaansa.

Makes sense.

Aakke kirjoitti...

Ei Nokian johto ole tyhmä eikä kyvytön - jotkut voivat ehkä olla naiiveja. Siksi minua alkoi epäilyttää, kun älykkäät ja kyvykkäät ihmiset eivät saa Nokiaa toimimaan.

Käsittääkseni salaliittolaisen voi tunnistaa hänen kommenteistaan. Jos Nokian pomo X kannattaa "henkeen ja vereen" Meegoa, Ovea, ym. kalliita mutta bisnes-tehottomia projekteja, herättää tämä epäilyksiä, kun kommetteja peilataan nykyistä tilannetta vasten.

Onhan Applessakin ollut "myyrä": http://www.tietokone.fi/uutiset/apple_johtaja_olikin_lahjottu_vakooja

Tässä teoriassa "myyriä" vain olisi monta, ja ne kaikki työskentelisivät omaan pussiin.

Aakke kirjoitti...

Vihjeitä saattaisi myös löytyä Nokian johdon palkitsemis- ja kannustinohjelmasta. Jos johdolla on mahdollisuus ansaita jollain muulla tapaa enemmän rahaa, kuin Nokiaa johtamalla, niin siinä olisi myös insentiivi salaliitolle.

Jukka Aakula kirjoitti...

Kuvittelisin, että jos joku Nokian johdossa omistaisi esim. HTC:n osakkeita se tulisi heti ilmi.

Mutta entä sitten joku sukulainen ?

Aakke kirjoitti...

Kuvittelisin, että jos joku Nokian johdossa omistaisi esim. HTC:n osakkeita se tulisi heti ilmi.

Mutta entä sitten joku sukulainen ?


Uskoisin näin, että nykyaikaisilla omistusjärjestelyillä pystyy piilottamaan omistuksensa.

Omistaa vaikka moldovialaisen holding-yhtiön osakkeita. Se ketjutettuna seuraavaan holding yhtiöön Azerbaizanissa, joka omistaa sitten HTC:n tai muut osakkeet. Yhtiön voitonjako veroparatiisin pankissa sijaitsevalle tilille, johon henkilölle X on avattu kansainvälinen Visa-kortti kuusinumeroisella luottorajalla.

Kun et kerro kortista, niin ei tule julki.

Moldovalainen holding-yhtiö on tavallaan putken "alkupää" ja veroparatiisitilin Visa-kortti sen "loppupää". Kun alkupään omistukset vielä ovat maassa, jonka omistajarekisteri EI OLE suomalaisen YTJ:n tasoa, ovat putken alku- sekä loppupää "eristettyjä", jolloin koko putki on tavallaan ummessa, eli suojattu.

Aakke kirjoitti...

Mietitäänpä vaikka Nokian Dopplr miljoonakauppaa. Siinä ostettiin mm. Liisa Sounion perustama yhteisöpalvelu, jonka viimeisin liikevaihto on alle tuhat euroa. Sounio on Nokian muotoilujohtaja Marko Ahtisaaren vaimo. Mitä Nokia sillä tekee? Perustaa oman Facebookin?

Nokiassa on nyt mukana myös Esko Aho. Onko kuitenkaan Suomen pääministerinä toimineella riittävästi yhteyksiä yhteiskuntasuhteiden hoitoon esim. Amerikoissa tai Aasiassa? Olisiko joku muu ollut pätevämpi hommaan kuin Aho?

Tuntuu, että Nokiasta on tullut jonkinlainen kaverikutsut-tyyppinen yritys. Nokialla on ihmeellisiä henkilövalintoja ja kauppoja. Nokiaa nakerretaan sisältä päin.

Antti kirjoitti...

Onko näitä puheenvuoroja Nokiasta käsitelty tällä blogilla?

Rescuing Nokia? A former exec has a radical plan
http://www.theregister.co.uk/2010/07/22/nokia_manifesto_risku/

http://uusinokia.livejournal.com/

Jukka Aakula kirjoitti...

Luin ensimmäisen jutun nyt.

Olen lukenut asiasta aiemmin lyhyemmän jutun.

Ihmetellen vain miten Nokia ehtisi tehdä enää tuollaisia muutoksia. Androidissa suuri osa innovaatiosta tulee Googlelta tai siis tulisi, jos Nokia lähtisi sille tielle. Mutta edelleen tuossakin on sellainen henki rivien välissä että pitäisi olla samanlainen firma kuin Apple mikä tekee kaiken itse. Se halu on Nokian ykkösongelma.

Monien pienten innovaatioiden muuttaminen yhdeksi tuotteeksi vaatii paljon. Hyvistä keksijöistä Nokialla ei varmaan olekaan pula.

Nokian pörssiarvo laskee vielä kauan koska mitäänhän ei ole tehty mikä korjaisi ongelman. Matka innovaatiosta tuotteeksi on varmaan ollut iso ongelma, mutta luulen että ongelmat on nyt vielä suurempia kun pitää hyväksyä että Nokia ei enää koskaan tuule olemaan samanlainen kaiken itse osaava firma kuin ennen.