torstaina, tammikuuta 24, 2008

Eristymisestä

Maahanmuuttajilla on kuulemma omia uimahallivuoroja. Termi "maahanmuuttajien uimahallivuoro" kuullostaa vähän samanlaiselta termiltä kuin amerikkalaisten "minority problem".

Siis yleistävältä.

Vain joillain vähemmistöillä on Amerikassa "minority problems" ja vain jotkut maahanmuuttajat haluavat Suomessa omia uimahallivuoroja. Ei kai virolainen tai venäläinen nainen edes PÄÄSE näille uimahallivuoroille ?

Eikö yleistäminen olekaan väärin ?

Sinänsä ymmärrän somalien halua eristää esimerkiksi tyttärensä suomalaisista. He eivät halua omien tyttäriensä joutuvan esimerkiksi suomalaisen kanssa naimisiin. Useimmat suomalaiset miehetkään eivät halua tytärtään naimisiin afrikkalaisen tai muslimin kanssa.

Uskon että monikultturismin ja Euroopan integroitumisen myötä eristyminen etnisiksi ryhmiksi tulee voimistumaan. Se eristyminen tulee olemaan kuitenkin hyvin erilaista kuin tähän mennessä nähty suomenruotsalaisten ja tataarien hyvin rajoitettu eristyminen. Tataareilla ja suomenruotsalaisilla on omat yhteisönsä, mutta he ovat samalla aktiivisia Suomen yhteiskunnan jäseniä, joilla on runsaasti ihmissuhteita enemmistöön.

Eristymiseen liittyy etnisen identiteetin määrittely - oman etnisyyden dramatisointi Halosen termiä käyttääkseni. Identiteetit tulevat vahvistumaan - suomalaistenkin on alettava määritellä kuka on suomalainen ja kuka ei. Suomalainen ei jatkossa ole kuka tahansa Suomen kansalainen tai suomea sujuvasti puhuva suomalaisten vanhempien lapsi - vaan ihminen joka on sitoutunut omaan etniseen identiteettiinsä.

Suomalaisuutta on dramatisoitava.

Suomessa edellytykset kansalliselle identiteetille ovat paremmat kuin esimerkiksi Englannissa, koska Englanti on luokkayhteiskunta, jossa rikkaat halveksivat köyhiä, käyvät eri kouluja kuin köyhät jne. Toki Suomessakin on vastaava tendenssiä, mutta Suomessa on enemmän toivoa että kansallinen identiteetti voisi vahvistua edelleen.

Luokkayhteiskunta laskee kansankokonaisuuden konsistenssia ja on siksi paha asia.

Ei kommentteja: