sunnuntaina, syyskuuta 25, 2011

Ghana

Rotuerot-blogi kirjoitti Ghanan 50-vuotispäivänä noin viisi vuotta sitten:

Afrikan ilmeisesti ensimmäinen musta valtio joka vapautui kolonialismista on Länsi-Afrikan Ghana. Ghana on ainakin BBC:n ja Helsingin Sanomien mukaan eräs vakaimpia mustan Afrikan valtioita. ... Olisi todella hienoa nähdä että jokin afrikkalainen valtio voisi onnistua pysymään vakaana esimerkiksi 20 vuotta, nostamaan BKT:eetään, saamaan syntyvyyden hallintaan, saamaan korruption ja ihmisoikeusloukkaukset kitkettyä, lukutaidon nousuun ja vakauttamaan demokratian.

Blogi luetteli perustietoja Ghanasta: demokratia vuodesta 1992 (!) - presidentti vaihtui vapaissa vaaleissa vuonna 2000, elinajan odote 57 (naiset) ja 56 (miehet), GNI per capita: US $450, sananvapaustilanne hyvä (!), sairaalaolot heikot, lukutaitoisuus 44 %, imeväiskuolleisuus 6.8 %, 22 % lapsista aliravittuja (underweighted), HIV-positiivisia 2.3 %, puolet lääkäreistä menee HS:n mukaan aivovientinä Eurooppaan, keskimääräinen ÄO 71.

Kansantulo on siis edelleen hyvin alhainen - mm. selvästi alhaisempi kuin Intiassa - mutta nousussa. ... Etnisten väkivaltaisuuksien suht hyvä välttäminen on todella hieno juttu. Ghanassa myös ÄO-ongelma on tiedostettu ja siihen on tartuttu. Tunnettu asiahan on että Afrikan väestön alhainen ÄO johtuu ... osittain suolan ja mikronutrienttien puutteesta.

Nyt viisi vuotta myöhemmin voi todeta, että Ghana on edelleen kyennyt säilyttämään demokratiansa. BBC:n mukaan "John Atta Mills was elected in December 2008 with a wafer-thin margin of victory over the candidate of the then governing New Patriotic Party, Nana Akufo-Addo. His predecessor, John Kufuor, had to step down after having served the maximum permitted two four-year terms." Elinajanodote on noussut 2 vuotta ja BKT on noussut 700 dollariin. Ghana on toki - ja on aina ollut - hyvin rikas maa luonnonvarojen puolesta, mutta kuten tiedämme luonnonvarojen rikkaus ei välttämättä ole mikään tae onnesta.

Ghanan alueella oli jo 1700-1800-luvulla yksi mahtavimmista ja menestyneimmistä afrikkalaisista valtioista Ashanti, jonka rikkaus perustui suuriin kultavarantoihin. Maa oli toki täydellinen tyrannia, joka orjuutti omaa kansaansa ja oli kärsimyksen lähde naapurikansoille. Mutta 1800-luvun eurooppalaiset matkailijat ylistivät pääkaupungin rikkautta ja eliitin tyylitajua. Sittemmin Ghanan alue sai Euroopassa nimen Kultarannikko.

Toinen afrikkalainen maa mikä kannattaa laittaa erityisseurantaan on Mali, josta kuulee sieltä ja täältä positiivisia uutisia. Demokratia, kansalaisyhteiskunta ja talous kehittyvät, etniset konfliktit ovat vähentyneet.

Ei kommentteja: