Kulttuuri-diversiteetti laski taas kun yksi Andamanien pääsaaren alkuperäiskieli, Bo, sammui.
Pohjois-Sentinel pitää vielä hyvin pintansa.
Siedettävästi pärjää ainakin vielä toistaiseksi pääsaaren Jarawa-heimo. (Kuva alla)
Ongeilla menee heikohkosti.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
7 kommenttia:
Luonnonvalinta tuntuu ainakin minusta pettäneen sentinelien kanssa, jotka ovat äärimmäisen sisäsiittoisina onnistuneet selviämään tähän päivään saakka hengissä ja ilman mitään suurempia patteja selässä.
Varmaa tietoa ei taida olla kauanko he asuneet erityksissä. Kajakkeja on kulkenut saarelta toiselle ennen kuin englantilaiset tulivat.
Totta, ja siitä tulikin mieleen, että vihamielisyys ulkomaailmaa kohtaan voi hyvinkin johtua huonoista kokemuksista ulkopuolisten kanssa.
Ylen Prismasta syksyllä tulleen dokumenttisarja "Kuinka maapallo asutettiin" mukaan sentinelit olisivat nykyään olemassaolevista kansoista kaikkein läheisintä sukua vallitsevan teorian mukaan Itä-Afrikan hautavajoamasta liikkeelle lähteneille ensimmäisille pystyihmisille. Mielenkiintoista. Tutkijat haluaisivat luonnollisesti päästä tutkimaan ja ottamaan dna-näytteitä mutta onneksi Intia on kieltänyt yritykset puuttua saaren sisäisiin asioihin.
Sisäsiittoisuus karsii sairauksia aiheuttavia resessiivisiä geenejä nopeammin kuin eksogamisempi pariutuminen, joten sukupolvien kertyessä perinnöllisiä sairauksia ilmenee heidän populaatiossaan yhtä paljon kuin muissakin, joissain tapauksissa jopa vähemmän.
Surullisia alkuperäiskansojen kohtaloita. Heillä ei ole kunnollisia keinoja sopeutua kanssakäymiseen sivilisaatioiden kanssa, joten siitä seuraa useimmiten ongelmia, rappeutuminen ja ehkä sukupuuttokin. Pitäisi suunnitella sellainen vähittäisesti edistyvä, säännelty ja rajoitettu kanssakäyminen, joka suojelisi näitä kansoja, ottaen huomioon heidän heikkoutensa, esim. vastustuskyvyn puute alkoholille.
"... yhtä paljon kuin muissakin, joissain tapauksissa jopa vähemmän."
- Eli esim. x/100 000
Sisäsiittoisuuden ongelmana ei ole se, ettei se karsisi jotain, vaan se, että vähäisen variaation vuoksi jokin edullinen alleeli saattaa kadota kokonaan. Toisaalta jokin riittävän voimakas lokaali "muoti" seksuaalivalinnassa tms. voi nopeasti tehdä yleiseksi jonkin maladaptiivisen piirteen.
Esimerkkinä vaikkapa preferrenssi sinisiin silmiin ja PKU, joka Turkin tietyillä alueilla on hyvin yleistä. (PKU tuottaa toisinaan siniset silmät, vaikka silmän väri muuten olisi ruskea)
Lähetä kommentti