maanantaina, kesäkuuta 15, 2009

Missä vasemmistolainen juristi, siellä ongelma

On sitten kysymys ihmiskaappauksista, sananvapauden rajoituksesta, talousrikollisuudesta tai venäläistyyppisen "demokratian" ihailusta, aina tuntuu pääjehuna toimivan juristi. Luulen, että tämä johtuu ainakin osittain siitä, että juristiksi ajautuu keskimääräistä enemmän toisaalta sosiaalirajoitteisia toisaalta amoraalisia ihmisiä. Ne juristit, joilla on sosiaalisia taitoja, vaikka ei välttämättä moraalia, ajautuvat yritystehtäviin. Kaikkein sosiaalirajoitteisemmat ihmiset, jota leimaa täysin teoreettinen (ideologinen) suhtautuminen lähimmäisiin, ajautuvat juristeiksi ihmisoikeusjärjestöihin, ammattiyhdistyksiin, valtiojohtoon jne.

USA on pelottava esimerkki siitä, millaisen yhteiskunnan saamme, kun sitä dominoivat juristit. USA:ssa juristien dominanssi nostaa transaktiokustannuksia, kun kaikkeen taloudelliseen toimintaan liittyy suuret riskit siitä, että kaupan toinen osapuoli haastaa palvelun tarjoajan oikeuteen ja saa valtavat korvaukset jostain näennäisestä haitasta. Suomessa juristien haitallinen toiminta on näkynyt viime aikoina erityisesti politiikassa ja valtionsyyttäjän viraston toiminnassa.

Juristien määrä nousee, kun yhteiskunnan sosiaalinen pääoma laskee ja yhä suurempi osa konflikteista ratkaistaan oikeudessa. Siinä, missä sosiaalisen pääoman lasku ja lainsäädännön monimutkaistuminen on johtanut juristien määrän ja vallan kasvuun USA:ssa, Etelä-Italiassa sosiaalisen pääoman alhaisuus on synnyttänyt mafian. Siinä missä eteläitalialainen yrittäjä maksaa suojelurahan mafialle, amerikkalainen maksaa suojelurahansa juristille.

Molemmat harjoittavat rent-seekingiä eli yrittävät muuttaa ympäristöä omalle toiminnalleen edulliseksi. Juristit lobbaavat uusia lakeja ja vanhojen monimutkaistamista, suomalaiset rikolliset äänestivät aikoinaan kieltolain kaatamista vastaan.

Viimeaikainen keskustelu tekijänoikeuksista liittyy aiheeseen. Jos koko tekijänoikeusjärjestelmä romutettaisiin, juristien merkitys laskisi voimakkaasti. Onhan lääkeyritysten ja softatalojen (erityisesti Microsoft) kustannuksista suuri osa (kymmeniä prosentteja) juuri juristien korvaukset. Kauhulla voi tosin ajatella mihin tehtäviin kaikki nämä juristit hakeutuisivat, jos tekijäonoikeusjuristit vapautettaisiiin tehtävistään. Siinä missä työttömästä nörtistä voi tulla haittaohjelman koodaaja ja työttömästä venäläisestä upseerista tai ydinfyysikosta asekauppias, työtön juristikin voi olla vaarallinen.


Otsikko on tietysti propagandistinen siinä mielessä, että ongelmat eivät liity pelkästään vasemmistolaisiin juristeihin.

Ei kommentteja: