Nokian hallituksen puheenjohtajan tarina on aika lailla ristiriidassa sen salaliittoteoreettisen käsityksen kanssa, että Elop tuhosi hyvin menestyvän Nokian tahallaan tai täydellistä kyvyttömyyttään. (Vrt. Tomi Ahosen teoria Elop-efektistä.) Paperiversiossa Siilasmaa toteaa, että Symbianin syöksy alkoi jo ennen Elopia. Siilasmaa puhuu "Nokian romahduksesta ja täydellisestä epäonnistumisesta".
"Vuoden 2008 alusta Symbian-käyttöjärjestelmän markkinaosuus on supistunut hyvin tasaisesti 60 prosentista kohti nollaa. Samaan aikaan älypuhelimien markkinoiden arvo kasvoi 15 miljardista dollarista hieman yli 70 miljardiin dollariin vuoden 2012 alkuun mennessä. Se on aivan totaalinen murros ja epäonnistuminen yhtiölle ... Stephen tuli yhtiöön romahduksen loppuvaiheessa. Siinä vaiheessa oli täysin mahdotonta kääntää Symbian kasvuun."
Hän myös toteaa saman kuin Kansankokonaisuus, että ainoat voittajat tässä pelissä ovat puhelinvalmistajista olleet Apple ja Samsung. Samsung onkin onnnistunut ainoana monista yrityksistä siinä Commodity Busineksessä, mitä Android-puhelinten myynti ja valmistus on. Samsungin menestys perustuu toisaalta Economy of Scaleen mutta toisaalta opportunistiseen suhteeseen platformeihin: Samsung kokeilee kaikkea - valmistaa Windows-koneita, Android-puhelimia, kehittää omaa käyttöjärjestelmää, valmistaa Chrome OS -tietokoneita ja Windows Phone -puhelimia. Kaksi vuotta sitten analysoin Nokian tulevan romahduksen syitä Tainterin teoriaan perustuen - analyysi lienee edelleen perusteltu.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
5 kommenttia:
Ahosen Nokia-kannessa on aivan liikaa tunnetta mukana jotta hänen teorioitaan olisi voinut pitkään aikaan ottaa ihan vakavasti.
Aika optimistista Siilasmaalta todeta että vaikeudet alkoivat 2008; kyllä ne merkit ainakin firman sisällä olivat ilmassa jo paljon aiemmin.
Kun RIM ja potentiaalisesti Nokia poistuvat kuvioista kokonaan, on mobiilimarkkinoilla taas muutaman vuoden päästä tilaa uudellekin pelurille, eikä mikään sulje esim pois sitä mahdollisuutta että seuraava disruptoija rakentaa osan menestyksestään nykyisen Nokian mittavahkoon patentti- ja tuotekehityspuolen tuloksiin.
En enää jaksa Nokia kohkaamista.
Fuck Nokia! Kaatukoon jos on kaatuakseen
Mä aion käydä vielä suomalaisten surutyön läpi täällä. Nyt syntyy nimittäin WTC-tornien tuhoutumisen veroinen salaaliittoteoreettinen kansallinen kertomus.
Olen Samin kanssa samaa mieltä että ongelmat alkoivat aikaisemmin.
Yksi Nokian iso ongelma, joka alunperin ei ehkä edes ollut ongelma vaan pikemmin voima, oli monimutkainen business malli. Kirjoitin pari vuotta sitten näin:
Nokia on päätynyt liiketoimintamalliin, jossa se tarjoaa kuluttajille sekä mobiililaitteita että siinä käytettäviä sovelluksia ja palveluita (OVI) sen sijaan että Samsung, LG, HTC ja Sony-Ericsson keskittyvät mobiililaitteiden tekemiseen ja niiden tietynasteiseen räätälöimiseen operaattorien toiveiden mukaisesti.
Nokia on ajautunut tällaiseen liiketoimintamalliin syistä, jotka eivät ole kovin suoraviivaisia. Nokia on pitkään vierastanut operaattoreiden merkittävää roolia sekä mobiilipalveluiden että mobiililaitteiden arvoketjussa. Nokia on pitkään uskonut että nimenomaan sen itsensä on oltava aktiivinen mobiilipalveluiden tuottaja yhteistyössä partnerien kanssa. Nokia on päätynyt tuottamaan sekä a) laitteita, b) niiden alustaohjelmistoja ja c) mobiilipalveluita ns. OVI-porttaalissa.
Ongelma tässä liiketoimintamallissa on se, että vaikka Nokia on ollut ylivertainen mobiililaitteiden kehittämisessä tai ainakin logistiikassa, sen alustaohjelmistot ja mobiilipalvelutarjonta eivät ole lähellekään samaa tasoa kuin vakkapa Googlella (Android ja Googlen App Store). Samsung ratkaisee saman ongelman sillä että se keskittyy ydinosaamiseensa (a) ja tukeutuu alustojen ja palveluiden osalta SUURELTA OSALTA Googleen.
Muuten Applella on kyllä hyvin monimutkainen business malli ja se on oollut onnistunut: Se on syntynyt hiljalleen. Aluksi Apple oli tietokonevalmistaja mutta sitten taloudellisen taantuman aikaan - en muista nyt vuotta - kun muut firmat alensivat PC investointejaan Jobs keksi että tehdään tietokoneelle lisäarvoa sillä että siitä tulee sisällön hubi. iPod lanseerattiin siksi että se vahvistaisi tuon hubin arvoa.
Näin ainakin Isaacsonin Jobs kirjassa väitettiin. Sitten hiljalleen sisältöbusineksesta alkoi tulla arvo sinänsä. Jobs vastusti tätä kehitystä vastustamalla esim. iTunes-ohjelman porttaamista PC:hen. Muu johto sai mielipiteensä tässä asiassa läpi. "No tehkää perselävet sitten mitä haluatte" Jobs kannusti omaan tyyliinsä.
Lähetä kommentti