sunnuntaina, kesäkuuta 03, 2012

Kun segregaatio pettää

Naapurilähiömme Itä-Pakilan Siwa on muuttunut rauhattomaksi paikaksi. Vaikka Itä-Pakila on keskiluokkainen alue, missä perheet yrittävät elää ja kasvattaa lapsiaan parhain päin, alueella on muutama asuntola, jossa asuu mm. vasta vankilasta vapautuneita ja päihdeongelmaisia. Muutaman kymmenen sosiaaliongelmaisen henkilön saama hyöty aiheuttaa tuhansille itäpakilalaisille ilmeisesti merkittävän haitan, koska kaupasta varastetaan röyhkeästi ottamalla olut kainaloon ja kun varkaita yritetään estää nämä käyvät väkivaltaisiksi. Ainoa lähikauppa menettää asiakkaitaan. Ongelmat aiheuttavat tietysti lisääntyessään asuntojen hintojen laskua, turvattomuuden tunnetta ja luovat kärjistyessään painetta asukkaille muuttaa ns. kehyskuntiin. Segregaatio on pettänyt.

Ilmassa on tietysti myös se uhka, että lapsia aletaan siirtää lähiöistä toiseen esimerkiksi, jotta maahanmuuttajien määrä ei yhdessä koulussa nousisi korkeaksi.

Vasemmistolle ja vihreälle sosiaalisesti tai etnisesti yhtenäiset alueet - lintukodot - ovat ainakin virallisissa puheissa kauhistus. Sosiologinen tutkimus kuitenkin osoittaa vääjäämättömästi, että ihmiset viihtyvät kaltaistensa parissa ja heterogeenisissa lähiöissä luottamus on alempaa kuin homogeenisissa. Lähikoulu, jonka lapsemme eilen päättivät, on hyvätasoinen varmasti pitkälti sen takia, että kouluun valikoituu lapsia keskiluokkaisista perheistä.

Keskiluokkaisen suomalaisenkaan ei ole tällä hetkellä kovin suurta tarvetta vastustaa julkisrahotteista koulujärjestelmää, koska alueellinen segregaatio takaa suht siedettävän tasoisen koulutuksen ilman, että pitää valita yksityiskoulua. Myös huonommilla alueilla asuvilla lahjakkailla lapsilla on nykyään ainakin Helsingissä mahdollisuus - toki tiettyä pitkästä koulumatkasta aiheutuvaa vaivaa vastaan - käydä koulussa toisella alueella kuin missä asuu ja saavuttaa segregaation edut. Huonotkin alueet voivat tätä kautta alkaa hiljalleen parantua, koska alueelle muuttaminen ei edellytä alueella olevaan kouluun menoa. Aiemmin sama etu saavutettiin ilman asuntoalueiden segregaatiota panemalla lapsi oppikouluun.

On toki ymmärrettävää, että sosiaalisia ongelmatapauksia halutaan sysätä alueille, missä ympäristö ei tue häiriökäyttäytymistä vaan ainakin jossain määrin toimii terveenä peilinä. Hinta voi usein kuitenkin olla aivan liian kova ja ihmiset alkavat äänestää jaloillaan.

12 kommenttia:

Tuplis kirjoitti...

heterogeenisissa lähiöissä luottamus on korkeampaa kuin homogeenisissa.

Oletan, että tarkoitit tässä kohden päinvastoin.

Miltton Friidman kirjoitti...

...koska kaupasta varastetaan röyhkeästi ottamalla olut kainaloon ja kun varkaita yritetään estää nämä käyvät väkivaltaisiksi.

Varmaan Sammalkieli asialla.

Jukka kirjoitti...

Kiitos Tuplis korjauksesta.

Vasarahammer kirjoitti...

Oma asunto on suurin investointi, jonka keskiluokkainen ihminen elämänsä aikana tekee.

Mielestäni sosiaali-insinöörien ei pitäisi alkaa leikkimään tällaisilla asioilla. Kun keskiluokka pakenee joltakin alueelta, asuntojen hinnat tuppaavat laskemaan.

Helsingissä vanhemmilla on ainakin vielä mahdollisuus valita koulu lapsellensa. Kohtuullinen julkinen liikenne mahdollistaa liikkumisen, joten mistään suuresta asiasta ei välttämättä ole kyse, jos lasta ei haluta lähimpään "huonoon" kouluun.

Jukka kirjoitti...

Koko juttu on kieltämättä vanhan teeman toistoa, mutta kun tällä kertaa olin itse saada turpiin, asia oli jotenkin aktuelli.

Nostin päällekarkauksesta poliisijutun, koska minua harmitti se, että edellisellä kerralla kun taposta kaksi kertaa vankilassa istunut henkilö yritti käydä päälleni, poliisijuttu jäi nostamatta. En kertakaikkiaan uskaltanut, kun arvelin että siitä olisi voinut tulla haittaa lapsilleni.

Ihmisten ei pidä antautua tuollaiselle käyttäytymiselle. Pitää harrastaa nollatoleranssia. Se on näiden sosiaalitapaustenkin etu.

Kumitonttu kirjoitti...

Ihmisten ei pidä antautua tuollaiselle käyttäytymiselle.

Nimenomaan. Se on ainoa tapa estää yhteiskuntaa luhistumasta, että ihmiset puuttuvat väkivaltaan joko itse tai poliisin kautta, jos poliisilaitos vielä toimii.

Karmea homma tuollainen hyökkäys. Otan osaa.

hannuhoo kirjoitti...

Jukka, kiitos liki liippaavasta, konkreetisesta tiedosta!

Anonyymi kirjoitti...

Mitä myymälävarkauksiin tulee niin ensin ilopilleri tiedoksi yhteiskunnallisesti tiedottomille: elämme kleptokratiassa.

Kleptokratia tarkoittaa, että asema oikeuttaa varastamaan. Eli kauppias voi varastaa omat ruokansa kaupastaan ja vähentää ne verotuksesta kirjanpitoa väärentämällä. Sen sijaan myymälävaras ei saa varastaa. Mm. tätä on kleptokratia.

Siwa on vähän liian pieni pitämään vartijaa. Vartijoitahan täällä on muissa paitsi Keskon putkissa.

Jos niitä alkaa ihan aikuisten oikeasti varkaat kyllästyttämään niin ne asentavat lukittavat tuulikaapit, joita käytetään suojaamaan pankkeja Etelä-Euroopassa. Kaljavarkaan voi sitten jumiuttaa sellaiseen. Ja jäähän noista videotallenteet.

Asuntokupla taitaa viimeinkin puhjeta ilman lähiseudun pummejakin. Puolet pummeista on jotain narsisteja, jotka narsisteille tyypilliseen tapaan ovat sitten valinneet päihdeuran. Narsismi ei siis toimi kaikilla, vaikka narsistit ansaitsevat keskimäärin muita enemmän - koska muut uskovat heidän valheisiinsa.

Lahjakkaita lapsia ei ole. On vain typeriä lapsia. Älä kuitenkaan sano sitä niille. Ja jos lapsia kannustaa kehumalla niin niistä tulee harhaisia narsisteja. Äläkä kerro, että koulu on robottitehdas.

Rikosilmoituksia voi tehdä jos viitsii ja osaa. Yleensä sitä ei ensimmäisellä kerralla osaa. Kleptokratiassa vain vartijalla tai poliisilla on oikeus yhteiskunnallisen asemansa puolesta hakata sinut. He haluavat suojella väkivaltamonopoliaan eivätkä pidä kilpailusta.

Luottamus? Eikö se ole typerää? Näin kokemusperäisesti sanottuna, kun on tullut kaikenlaisia valkokaulusrosvoja tavattua.

"Sosiologinen tutkimus kuitenkin osoittaa vääjäämättömästi, että ihmiset viihtyvät kaltaistensa parissa"

Töissä vanhat ja nuoret akat rähisevät keskenään. Ja nuoriso ja eläkeläiset ne vasta perseestä ovatkin.

Työnjohtamisessa onkin tutkittu, miten ehkäistä ihmisten luontaista taipumusta tapella työpaikoilla. Yksi tapa on eristää ihmiset toisistaan: kieltää juttelu ja välttää kaikenlaisia yhteistoimintapäiviä, jotka työntekijät käyttävät kuitenkin keskenään taistelevien kuppikuntien rakenteluun.

Toinen tapa on hajota ja hallitse: jaa työntekijät niin pieniin kuppikuntiin, ettei yksikään niistä pysty aiheuttamaan suurempaa ongelmaa. Esimerkiksi jatkuva organisatorinen kaaos työpaikalla on hyvää aivopesua.

Vielä 1700-luvulla kuningas hallitsi valtakuntaansa lähettämällä ylijäämäalamaisiaan kuolemaan sotiin. Ulkoinen vihollinen ja sen sisäisille kilpailijoille aiheuttamat tappiot yhdistävät.

1800-luvulla ihmiset muuttivat teollisen vallankumouksen takia työleireille, kaupunkeihin kuolemaan. Työleiriväestöä siis kuoli enemmän kuin syntyi huonoista elinolosuhteista johtuen, jos ette tiedä historiaa. Nykyään samaa simuloidaan populaariviihteen ja massatiedotusvälineiden aiheuttamilla aivokuolemilla?

Olisiko jossain segregaatioalue tällaiselle, jolle tavikset näyttäytyvät ärsyttävinä typeryksinä?

Anonyymi kirjoitti...

Kai tuossa on tosiaan kyse määrällisistä suhteista kuten maahanmuuttajienkin kohdalla. Iso joukko keskiluokkaisia ympäristössä sivistää pientä määrää ongelmanuoria. Jos ongelmatapausten määrä kasvaa, he alkavat tartuttaa omia arvojaan tai niiden puutetta keskiluokkaankin, ja sitten tulee monille lähtö.

Suvaitsevaisuus sopii mainiosti ohjenuoraksi pienten maahanmuuttajavähemmistöjen kohdalla. Kyllä ne siitä vähitellen integroituvat. Jos tulijoita on enemmän, he alkavat integroida valtaväestöä omiin tapoihinsa, ja käyttävät suvaitsevaisuuttamme siinä hyväksi.

Jukka kirjoitti...

Sorri Vasarahammerin kommentti oli maannut jonkin aikaa kommenttijonossa.

Anonyymi kirjoitti...

Sammalkieli varmaan uskoo, etta _oikeus juoda olutta syntyy oluesta siita vaan_.

Anonyymi kirjoitti...

Mitäs vikaa juoksukaljoittelussa on? Itsekin olen pari kertaa käynyt juoksemassa, mutta en kyllä tuosta siwasta koskaan. Mukava kuulla että juoksukaljoittelun muodossa ilmenevät protestit porvarillista yhteiskuntamuotoa vastaan ovat saapuneet myös Itä-Pakilaan!