sunnuntaina, elokuuta 14, 2011

Integraatio vai disintegaatio - osa 4

Kirjoitin vuosi sitten Tainterin hengessä:

Libertaarit ja monet muut spekuloivat nyt valtion tai ainakin EU:n disintegraatiolla. Toinen todennäköisempi vaihtoehto kuitenkin on, että Kreikan kriisi johtaa Euroopan integraation voimakkaaseen vahvistamiseen. ... Euroopasta tulee integroitunut ja kompleksinen järjestelmä. Kasvu pysyy todennäköisesti suht alhaisena.

En ole enää niinkään vakuuttunut siitä mikä on todennäköistä ja mikä ei. Mutta ainakin se on selvää, että vaihtoehtoja ei ole kuin kaksi - vahvistuva integraatio tai disintegraatio. Uusi Suomi kertoi tänään uudesta keinosta vahvistaa integraatiota - "Uudesta Rankaisijasta":

Saksan talousministeri Philipp Rösler esittää Eurooppaan uutta ”rankaisijaa”. Uusi elin olisi ehdotuksen mukaan riippumaton ja se valvoisi euroalueen jäsenmaiden talouskuria. ... Uusi ”vakausneuvosto” saisi valtuudet määrätä rangiastuksia jäsenmaille sen varmistamiseksi, että budjettikuri pysyy. Merkittävää esityksessä on se, että niin sanottu ”velkajarru” kirjoitettaisiin jäsenmaiden perustuslakeihin.

Ajatus rankaisijan riippumattomuudesta on minusta sinällään erittäin hyvä. Jos integraatiota vahvistetaan, talouskuria rikkovia on rangaistava tylysti ja automaattisesti ilman suurten euromaiden lehmänkauppoja. Tämä on linjassa Hayekin laillisuuskäsityksen kanssa. Valtion (tai EU:n) intervention pitää olla sellaista, että seuraukset ovat ennustettavia. Jäsenmaan pitää tietää, että tietynlaiset rikkeestä tulee varmuudella tietynlainen rangaistus.

Ei kommentteja: