Aakke kirjoitti aikoinaan Nokian romahtamisen syistä:
... tämä johtui osakkeenomistajien kyvyttömyydestä valita uusia ja uuteen tilanteeseen sopivia johtajia. Erityisesti Ollila sai jatkaa liian kauan, mutta se ei pääsääntöisesti ollut Ollilan vika.
Osakkeenomistajissa nousee esiin kaksi ryhmää:
1) Suomalaiset valtio-omisteiset institutionaaliset sijoittajat, esim. eläkerahastot.
2) Mummot ja papat, joilla on Nokian osakkeita Nokian kumisaapas-ajoilta.
Näistä institutionaalisilla sijoittajilla ei välttämättä ole näkemystä tai insentiiviä kasvattaa Nokian pörssiarvoa maksimiin. Mummot ja papat taas eivät ymmärtäneet matkapuhelinalan muuttumista älypuhelinalaksi (smart phone era).
Nokian entinen "päällikkötason johtaja" Juhani Risku on aika samoilla linjoilla sen suhteen, että Ollila ei ole ollut pitkään aikaan hyvä johtaja. Tosin Risku painottaa hallituksen vastuuta siinä missä Aakke omistajien.
Risku huomauttaa, että koko Nokian laskun aikana ohjaksissa ollut Ollila oli aluksi sekä toimitusjohtaja että hallituksen puheenjohtaja, sittemmin edelleen päävastuullinen, eli hallituksen puheenjohtaja Olli-Pekka Kallasvuon ja nyt Stephen Elopin aikana.
- Kun hallituksen puheenjohtaja on passiivinen, yhtiössä ei ole isäntää. Toimitusjohtaja on hallituksen palkollinen, "juoksupoika", ei isäntä, tykittää Risku IS:lle.
Hän tähdentää, että Nokian hallitus vastaa omistajilleen muun muassa osakkeen arvosta ja yhtiön strategiasta.
- Työkaluina hallituksella ovat muun muassa johtajavalinnat, strategian kehittäminen, liiketoiminnan suuret linjanvedot ja niiden onnistuminen. Koko vastuu yhtiöstä on hallituksella ja siis puheenjohtajalla, huomauttaa Risku.
Hän syyttää Ollilaa tärkeimmän tehtävänsä eli Nokian johtamisen laiminlyömisestä.
- Jorma Ollila on Nokian johtamisen sijaan "leikannut lippusiimoja maantiesiltojen avajaisissa", eli toiminut Suomi-brändiryhmässä, TV-ohjelmissa ja muissa toissisijaisissa toimissa (Fruugo, EVA, ETLA).
Risku paheksuu, että Ollilan johdolla Nokian osake on pudonnut vuoden 1999 huippulukemasta eli 65 eurosta 4 euroon.
Nyt Nokia on Microsoftin juoksupoika. Sekä Nokian että Microsoftin merkitys on laskeva:
Nokia on pelkkä laitevalmistaja ja Microsoft ohjelmistotalo.
- Heiltä puuttuu Access, eli portti Internetiin joita ovat muun muassa Google sellaisenaan, Facebook, Amazon ja Twitter. Heiltä puuttuu yhteistyö mediaan, joita ovat muun muassa News Corp., Disney.
- Apple puolestaan on solminut kiinteät sisällönjakelusuhteet maailman viiden suurimman mediatalon kanssa. Googlella taas on välitön pääsy kaikkeen sisältöön haku- ja muiden palveluidensa kautta. Lisäksi Applella ja Googlella on rahastus mainosten ja ohjelmisto- ja sisältömyynnin kautta.
Riskun mukaan Nokia ja Microsoft eivät täten ole Applen ja Googlen kilpailijoita.
- Kolmatta hevosta ei ole. Itse olen laatinut kuvion kolmannelle hevoselle, ja se olisi SNOOI group, Sony + News Corp. + Orange + new access company + Oracle + Intel.
Riskun mielestä Nokian on pakko tehdä jotain ihmeellistä, jos se haluaa selvitä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
8 kommenttia:
Olkoon tämän kommenttini teema:
"POISSA SILMISTÄ, POISSA MIELESTÄ"
Kun mietitään syytä Nokian vaikeuksiin, on helppo puuttua ns. näkyviin syihin. Näitä syitä ovat mm.
-hallituksen pj:n toimet
-tj:n toimet
-raskas organisaatiorakenne
-innovointikyvyttömyys
Kaikki nämä ovat olleet uutisten ja artikkelien valokeilassa kun on etsitty syitä Nokian alamäelle.
Itse kuitenkin uskon kausaalisuusketjuun. Innovointikyvyttömyys ja raskas organisaatiorakenne ovat TJ:n syytä. Huonon TJ:n valinta taas on hallituksen PJ:n ja hallituksen syytä. Huonon hallituksen PJ:n valinta taas on osakkeenomistajien syytä. Kausaalisuusketju päättyy osakkeenomistajiin.
On helppo puuttua näkyviin syihin, kun pitäisi katsoa osakkeenomistajiin.
Mielestäni Ollila on huono johtaja. Se mitä moni ei kuitenkaan näe, on se, että Ollila on ennenkaikkea POLIITIKKO.
jatkuu...
...jatkuu
- Jorma Ollila on Nokian johtamisen sijaan "leikannut lippusiimoja maantiesiltojen avajaisissa", eli toiminut Suomi-brändiryhmässä, TV-ohjelmissa ja muissa toissisijaisissa toimissa (Fruugo, EVA, ETLA).
Tämä on erittäin tarkkanäköinen havainto. Myös Shellin hallituksen PJ on yksi Ollilan "sivutoimista".
Ollila tykkää politikoida. Matkasihan Ollila 70-luvulla itäblokissakin.
Nokian johtaminen 90-luvulla ei liene ollut erityisen vaikeaa. Käytännössä kaikki kännykkävalmistajat kasvoivat kaksinumeroisilla luvuilla. Kännykkämarkkinat olivat vielä suhteellisen tyydyttämättömät. Ei ole sinäänsä haaste istua huimasti kasvavan yhtiön puikoissa - Ollilan heikkoudet eivät vielä tuolloin tulleet esiin, tai ne eivät ainakaan vaikuttaneet mitattavasti Nokian tulokseen.
Voidaan ehkä sanoa, että Ollila johti Nokiaa kuin valtiota. Ollila on ennenkaikkea POLIITIKKOMAINEN johtaja. Nokialle kuitenkin kävi kuin valtiolle pitkässä juoksussa. Veroihin verrattavissa oleva ehtymätön kassavirta teki mahdolliseksi kasvattaa Nokian organisaation kokoa - hieman samalla tavalla kuin valtion byrokratiaa. Ja koska Ollila on enemmän poliitikko kuin yritysjohtaja, ei Ollila puuttunut valtakuntansa "paisumiseen". Organisaatiokoon paisuminen "osti" Ollilalle tuhansia uskollisia alamaisia, jotka vannoivat Ollilan nimeen julkisuudessa.
Kuitenkin Web 2.0 -aika paljasti Ollilan heikkoudet ja Nokian kunnon. Kännykkäbisnes muuttui muutamassa vuodessa köyhän toiminnallisuuden laitteista älypuhelimiin. Sosialistimaista tuttuun massatuotantomalliin pohjautunut Nokia ei kyennyt tekemään päätöksiä. Näin jälkeenpäin Nokian olisi kannattanut valita Android.
---
MISTÄ NOKIAN UUSI NOUSU ALKAA?
Uskon, että Ollilan poistuminen Nokiasta on instrumental & imperative to Nokia's future growth. Ollilan taidot ja kyvyt on nyt nähty. Ja vanha koira ei opi uusia temppuja.
Osakkeenomistajien on osattava vaihtaa uusi henkilö hallituksen PJ:ksi.
Käsittääkseni Ollila ei kuitenkaan ole menossa mihinkään. Poliitikko pitää vallastaan kiinni viimeiseen asti. Se, viekö se Nokian mukanaan, jää nähtäväksi.
LISÄHUOMIO
Suurin virhe minkä Nokia teki, oli yrittää luoda oma käyttöjärjestelmä ja palvelut älypuhelimille.
Android-leiriin olisi ollut todella helppo hypätä.
Miettikö Nokia ja Ollila sitten, että laitteiden katteet tulevat tippumaan 2010-2020 välisenä aikana, jolloin Nokialla on pakko olla sähköisiin sisältöihin perustuvaa liiketoimintaa?
Laitevalmistaja on vain harvoin pystynyt luomaan suositun softaympäristön ja käyttiksen. IBM:n OS/2 ei saavuttanut suosiota käyttäjien parissa. Sen sijaan DOS ja Windows yleistyivät.
Ihan sama juttu kännyköissä. Nokia luuli olevansa "jumala", joka pystyy luomaan kaiken. Rikkaiden sisältöjen aikakausi kuitenkin paljasti, ettei näin ollut.
OLLILA JATKAA POLITIKOINTIA
Osakkeenomistajien pitää pystyä ja uskaltaa valita uusi hallituksen PJ. Toisaalta Ollilalla lienee erinomaiset suhteet esim. suomalaisiin institutionaalisiin sijoittajiin.
Ennustan, että tulemme näkemään tulevaisuudessa hallituksen PJ:n paikasta taistelun, jonka osapuolina ovat suomalaiset suursijoittajat vs. ulkomaalaiset suursijoittajat.
Tuo taistelu määrittää osaltaan Nokian lopullisen kohtalon.
Merkittävin show stopper Nokialle oli nimenomaan kännykkäbisneksen painopisteen vaihtuminen älypuhelimiin.
Köyhän toiminnallisuuden luureja pystyttiin tekemään sarjatuotannolla käytännössä jatkuvalla syötöllä.
Nokian olisi pitänyt tajuta, että se on ennenkaikkea rautavalmistaja. Nyt Nokia lähti leikkimään softalla, ja siinä kävi niinkuin kävi eli huonosti.
Nokian olisi pitänyt valita Android softaksi, ja jatkaa älypuhelimien sarjatuotantoa samalla tavalla kuin halpisluurien.
Luulen että olet oikeassa Ollilan poliitikon mielen suhteen. Kaverille oli Nokiasta tullut sivubusiness mutta hallituksen pj:n hommasta piti vaan pitää kiinni.
Samsung meni mm. Android-kelkkaan, samoin HTC ja ne ovat pärjänneet aika mukavasti - Motorola, LG ja Sony-Ericsson ei. Ei niistä mistään mitään uusia Nokioita tule. Laitevalmistajat eivät enää ole niin tärkeitä..
Eniten minua ärsyttää se, että suuri yleisö ei näe Ollilan lävitse.
Miestä pidetään yhä kotimaisessa mediassa jonkinlaisena mobiilialan
ikonina. Toki hän sitä on, mutta katsoisivat sen tuloksen arvoa minkä eteen hän on tehnyt työtä viimeisten vuosien aikana.
Seuraavassa Nokian yhtiökokouksessa Ollila valitaan taas PJ:ksi. Miksi? Koska Ollilalla lienee erittäin hyvät suhteet kotimaisiin institutionaalisiin sijoittajiin, ja Nokiaa omistavat mummot ja papat äänestävät Ollilaa, koska kyllä se meidän Jorma on niin fiksu ja filmaattinen mobiiliguru.
Ja sitten sama vanha meno jatkuu.
Johonkin suomalaisten pitää luottaa - vaikka sitten Haloseen ja Ollilaan.
Huh huh.
Lähetä kommentti