tiistaina, heinäkuuta 29, 2014

Kalifaatti ?

Ääri-islamilainen ryhmä ISIS julisti kalifaatin perustetuksi 29. kesäkuuta 2014. Mikään maa ei ole tunnustanut ISIS-valtiota, eikä kai tule tunnustamaankaan, koska ko. valtion ideaan kuuluu maailman valloittaminen islamille ja sekulaarien muslimivaltioiden valtaaminen ja liittäminen kalifaattiin. Tässä suhteessa ISIS-valtion punainen lanka lienee samantyyppinen maailman vallankumous kuin Neuvostoliitolla sen alkuaikoina. Täydellinen maailman valtio luodaan, kun pahat (luokkavihollinen vs. vääräuskoinen) on tuhottu tai alistettu.

Lännessä asia ei ehkä aluksi herättänyt suurta mielenkiintoa, mutta tilanne on hiljalleen muuttumassa.
On olemassa hyvin orastavia merkkejä siitä, että osa sunneista eri puolilla maailmaa hyväksyy ajatuksen, että oikea kalifaatti on todella perustettu. Kalifaatin liput liehuvat jo Hollannin kaduilla. ISIS:in pysäyttäminen on mahdollista vain, mikäli eurooppalaiset muslimit kykenevät luomaan vaihtoehtoisen identiteetin, väittää marokkolaissyntyinen Hollannin parlamentin jäsen Ahmed Marchouch. Eli riski lienee todella olemassa, että ISIS:in määrittelemä identiteetti saa laajaa vastakaikua Euroopassakin.

Paljoltihan on kyse identiteetistä. Kun ensimmäisen polven maahanmuuttajat identifioituivat marokolaisiksi, bengaleiksi, punjabeiksi jne, toisen polven maahanmuuttajat identifioituvat Euroopassa asuviksi muslimeiksi.

Many French and even second-generation French students of North African origin, who make up the majority in certain schools, live as if they are foreign to the national community. They reply to anything you say to them with two categories: “the French” and “us.” Where once they claimed an Arab identity (which is not, by the way, always self-evident for North Africans), today they increasingly claim a “Muslim”. (Lähde: Reflections on the Revolution In Europe: Immigration, Islam, and the West, Christopher Caldwell)

Eurooppalaisen sunni-muslimin identiteetti saattaa melko nopeasti liittää itseensä jonkinlaisen kalifaatin kansalaisen identiteetin.

ISIS:in kalifaatti on valtio, jossa toisuskoisten temppelit, kirkot, synagoogat ja moskeijat poltetaan. ISIS:in kannattajat huutavat Haagin kaduilla kuolemaa juutalaisille.  Mutta New York Timesin mukaan ISIS:n valtio ei ole pelkkä kuoleman kenttä. Vaikka rintamalla taistelevat miehet toimivat kuin psykopaatit murhaten sotavankeja ja vaikka uusien kaupunkien valtauksia seuraa välittömät ihmisoikeuksien loukkaukset ja uskonnolliset puhdistukset, ISIS:in valtio ei kuitenkaan ole heikko ja kaoottinen.

New York Times kuvaa yhteiskuntaa, missä hyvin moni asia on kielletty, mutta myös yhteiskuntaa, joka toimii lakien mukaisesti. Nuo lait tarjoavat esimerkiksi liikemiehille platformin, jonka päällä toimia. ISIS:n alueiden hallinto toimii siten, että ylimmissä tehtävissä toimii ISIS:in miehet, mutta asiantuntijoina käytetään vanhan hallinnon miehiä. Infrastruktuuri toimii jotenkuten ja korruptio on alhaisempaa kuin maallisen hallinnon aikana.

ISIS:in valtiosta voi tulla suhteellisen pitkäikäinen.

Toisaalta muistan miten lehdet kirjoittivat talebanien valtaannoususta. Länsitajusi kyllä, että syntymässä oli hyvin jyrkän linjan valtio, mutta silmiin pisti myös se että suoranaiset laittomuudet, kuten naisten raiskaaminen, päättyivät, kun taleban valtasi kaupungin. Taleban onnistui vakauttamaan valtansa Afganistanissa, mutta lopulta ulkovallat kaatoivat hallinnon.

Vaikka ISIS-valtio onnistuisi vakauttamaan tietyn alueen hallinnon itselleen, sen luonne on sellainen että se tuskin pysähtyy, vaan jatkaa Jihadia, mikä johtaa kasvavaan konfliktiin lännen kanssa. Ennen kuin se pysäytetään, monta kaunista rakennusta on räjäytetty tai poltettu ja monta etnis-uskonnollista ryhmää on ajettu kodeistaan. Ajatusleikkinä voi miettiä esimerkiksi sitä, mitä tapahtuisi jos kalifaatti leviäisi Egyptiin.

Lännelle ISIS-valtion ilmeistymisestä on ainakin se etu, että viholliskuva alkaa kirkastua. Järjestöä, joka pitää hallussaan laajoja maa-alueita Levantissa ja Mesopotamiassa - ihmiskunnan kehdossa - ei noin vain voi leimata marginaaliseksi. Lännen rajoilla on kaksi aggressiivista voimaa - islamismi ja Venäjä.

Lännen on aika varustautua - aseellisesti ja moraalisesti - mikä voi johtaa lopulta jonkinasteiseen luonnolliseen integraatioon vastakohtana EU:n byrokraattinen integraatio.

Lisäys illalla 27.7.

Foreign Affairs-lehden kommentaattori oli huomattavasti epäilevämpi ISIS:in mahdollisuuksista varsin hauskassakin jutussaan. Erityisesti kommentaattori arveli, että ISIS menettää liialla komentelulla helposti Irakin heimojen tuen. 

Ei kommentteja: