sunnuntaina, heinäkuuta 06, 2014

Polarisaation muodot muuttuvat

USA:n bipolarisaation turmiollisuudesta USA:n asemalle maailmassa ja USA:n budjettivajeen hoidolle on puhuttu paljon. Uuskonservatiivien ja Hilary Clintonin orastava liitto osoittaa, että bipolarisaation ei välttämättä jatku ikuisesti.

Entinen ulkoministeri Hilary Clinton ei hyväksy istuvan presidentin heikkoa johtajuutta ja onnetonta ulkopolitiikkaa, eivätkä uuskonservatiivit taas hyväksy republikaanisen puolueen vetäytymistä reaganilaisesta maailmanpoliisi-politiikasta.

Lännen Rajamaan kansalaisena olisin tietysti iloinen tällaisesta kehityksestä. Vahva USA on Rajamaiden ainoa turva. USA on toki epäonnistunut joissain hankkeissaan - kuten Lähi-idän demokratisoimisessa - pahasti. Tekevälle kuitenkin sattuu. Kosovon ja Bosnian tapauksessa USA taas onnistui loistavasti. Myös Euroopan vapautumisessa natsien vallasta 1945 ja Neuvostoliiton vallasta 80-90-lukujen taitteessa USA:n rooli oli vahva.

USA:n interventionistisen poltiikan tukeminen ei osaltani tietenkään ole mitään USA:n ihailua. Se on pragmaattisuutta, joka perustuu siihen ymmärrykseen, että amerikkalainen interventionismi on Rajamaiden kannalta strategisesti edullista Venäjän imperialismin takia.

Ei kommentteja: