maanantaina, lokakuuta 03, 2011

Syyrian kristittyjen vuoro ?

Lännen johtajat haluavat että YK pakottaa Syyrin johdon luopumaan harvainvallasta ja hyväksymään siirtyminen demokratiaan.

Selkokielellä tämä tarkoittaa Syyrian tapauksessa sitä, että länsi haluaa antaa vallan sunnimuslimeille. Olen pitkään väittänyt, että tämä merkitsee suurella todennäköisyydellä sitä, että ne vähemmistöt joiden olemassaolo ja ihmisoikeudet ovat riippuvaisia alawiitti-hallinnon hyväntahtoisuudesta tulevat kärsimään.

Väitettäni vahvistaa HS:n analyysi. "Demokratia"-liike on muuttumassa väkivaltaiseksi etnistä terroria harjoittavaksi sunniliikkeeksi.

Syyria vajoaa kohti sisällissotaa

Syyria on yhä lähempänä sisällissotaa. Aseellisia taisteluja kapinallisten ja hallituksen joukkojen välillä käydään jo säännöllisesti....

Väkivalta alkaa olla yhä enemmän uskonnollisten ryhmien välistä. Vastakkain ovat lähinnä sunnimuslimit ja presidentti Bashar al-Assadin edustamat alaviitit. Syyrialaisten enemmistö on sunnimuslimeja, mutta presidentti ja hänen lähipiirinsä ovat alaviittejä, joiden uskonto on lähellä shiiaislamilaisuutta. Alaviitit hallitsevat myös armeijaa ja turvallisuuskoneistoa.

Homsissa alaviittivähemmistö on The New York Timesin mukaan peloissaan, sillä sunneilla on lehden mukaan taipumus niputtaa kaikki alaviitit hallituksen kannattajiksi. Alaviittien asuttamissa kylissä katsotaan vain valtion televisiota, kun taas sunnien asuinalueilla sellainen katsotaan suorastaan maanpetokseksi. Sunnien tietolähteinä ovat kansainväliset arabikanavat kuten Al Jazeera ja Al Arabiya. "Hallituksen väkivalta aiheuttaa analyysimme mukaan kostotoimia ja yhä enemmän väkivaltaa, ja se lisää myös uskonnollisen konfliktin riskiä", sanoi uutistoimisto Reutersin loppuviikosta haastattelema Yhdysvaltojen Damaskoksen-suurlähettiläs Robert Ford.

Vielä läntinen media kykenee selittelemään tilanteen niin että Assadin joukkojen väkivallasta suuttuneet sunnit kostavat alawiiteille. Mutta kun kristittyjen ja muiden vähemmistöjen murhat alkavat, lännen median pitää keksiä muu selitys sille miksi länsi tukee sunneja.

Arvaan tietysti että selitys liittyy siihen, että ollakseen uskottava lännen on sitouduttava tukemaan demokratiaa kaikkialla, muuten se menettää ystävänsä kehitysmaissa. Mutta faktisesti demokratiaan sitoutuminen ei Syyriassa merkitse muuta kuin enemmistön terrorin mahdollistamista. Enemmistön terrori voi lopulta olla paljon pahempi kuin vähemmistön terrori, koska vähemmistö on pakotettu tekemään kompromisseja. koska se on jatkuvan vallankumouksen uhan alainen.

3 kommenttia:

Aakke / Miltton kirjoitti...

Voisitko Jukka hieman valottaa sitä, miten Syyriassa on syntynyt tilanne, jossa vähemmistö (=alawiitit?) on vallassa?

Mielenkiintoinen ja hyvä blogaus kuitenkin.

Jukka kirjoitti...

En oikein tiedä.

Syyrian Baath on samanlainen periaatteessa sekulaari kansallismielinen puolue kuin oli Saddamin Baath-puolue. Syyria oli natsien vaikutuksen alainen sen jälkeen kun Ranska 1941 miehitettiin ja arabisosialismi sai vaikutteita kansallissosialismista.

Jollain lailla alawiitit onnistuivat saamaan Baath-puolueen valtaansa samalla lailla kuin Irakin sunnit - sekin pieni vähemmistö - saivat Irakin Baath-puolueen valtansa alle.

Alawiitit ovat tosin alhaisen statuksen omaava kansanryhmä päinvastoin kuin Irakin sunnit - siis tyyliin Intian kastittomat. Mutta alawiitit ovat onnistuneet saamaan maan täysin valtaansa. Armeijan upseerit ovat alawiitteja ja sotilaat muita.

Käytännössä alawiitit harjoittavat hajoita ja hallitse -menetelmää niin että useimmat pienet vähemmistöt (kristityt, shiiat) ovat alawiittien jonkinasteisia liittolaisia. Teoriassa alawiitit ovat shiia-muslimeja mutta uskonto lienee todellisuudessa vanhempi kuin islam ja sitä voinee pitää synergistisenä.

http://en.wikipedia.org/wiki/Alawi

Aakke / Miltton kirjoitti...

Alaviittien asuttamissa kylissä katsotaan vain valtion televisiota, kun taas sunnien asuinalueilla sellainen katsotaan suorastaan maanpetokseksi.

Ei perkele, tulee vähän mieleen Suomi ja YLE!

LOL! (vaikka vakavasta asiasta onkin kyse)