lauantaina, huhtikuuta 30, 2011

Nokian älypuhelin-business

Aakke heitti ajatuksen että Nokian pitäisi luopua älypuhelinten (smart phones) tuotannosta ja keskittyä peruspuhelimiin (feature phones ja "dumb phones"). (Ongelma mallissa on se, että kiinalaiset ja intialaiset yritykset ovat voittaneet markkinaosuuksia Nokialta.)

Nokia on menettänyt pelinsä älypuhelinten osalta. Sen markkinaosuus laskee nopeasti. Nokia julkaisee uusia Symbian-älypuhelimia, mutta ei usko niihin kai oikein itsekään. Nokia ei kuitenkaan aio antaa periksi vaan yrittää ottaa ns. uuden alun Windows-puhelinten kanssa.

Nokia on tavallaan startup-moodissa älypuhelinten suhteen. Nokia tietää, että Symbian-puhelinten taru on loppu ja tarvitaan uusi alku. Nokian sisällä tiedetään että Nokian älypuhelin-liiketoiminta saattaa mennä vuoden lopussa miinuksen puolelle jolloin kustannukset peitetään kassasta kuten startup-moodissa tehdään. Tästä on yrityksen sisällä jo sovittu.

15 kommenttia:

Aakke / Miltton kirjoitti...

Ongelma mallissa on se, että kiinalaiset ja intialaiset yritykset ovat voittaneet markkinaosuuksia Nokialta.

Intiassa Nokia myöhästyi dual sim -trendistä.

Lisäksi Nokia ei ole ostanut merkittävimpiä kopiovalmistajia pois markkinoilta, tai alkanut valmistaa "omia kopioita".

Näiden seurauksena halpa- ja kopiovalmistajat ovat onnistuneet valtaamaan markkinoita.

Nokia ei kuitenkaan aio antaa periksi vaan yrittää ottaa ns. uuden alun Windows-puhelinten kanssa.

Minulla ei ole tällä hetkellä omaa (itse ostettua) älypuhelinta. Jos hankkisin sellaisen, en tiedä haluaisinko käyttöjärjestelmäksi Windowsin. Se jo rajaisi Nokian pois vaihtoehtolistaltani.

Mielestäni Microsoft ei aio tarjota mitään mielenkiintoista mobiilimaailmassa. Yksinkertaistetusti Microsoft aikoo vain pieraista Windowsin kännykkään mahdollisimman vähällä rahalla, ja mahdollisimman suurella voitolla.

Mielestäni Nokia meni Microsoftin ansaan, kun suostui "yhteistyöhön". Microsoft aikoo käyttää Nokiaa PELKKÄNÄ VÄLINEENÄ mobiilikäyttöjärjestelmämarkkinoille etabloitumiseen.

Uskon, että Nokia+Microsoft aikakaudella MYÖS NOKIAN EI-ÄLYPUHELIMIEN MARKKINAOSUUS TULEE LASKEMAAN. Miksi? Koska ei-älypuhelimet eivät kiinnosta Microsoftia. Microsoftin PRIORITEETTI Nokian kanssa tehtävässä "yhteistyössä" on etabloitua mobiilikäyttöjärjestelmämarkkinoille. Tämä prioriteetti tulee todennäköisesti ohjaamaan resursseja pois ei-älypuhelimista.

Aakke / Miltton kirjoitti...

Mielestäni kaikenlainen puhe Nokian "uudesta alusta" tai noususta on haihattelua. Muut ovat jo juoksun puolivälissä, kun Nokia vasta asettelee jalkojaan lähtötelineeseen.

Ehkä puhe on jonkinlaista sijoittajien itsepetosta: "kyllä se Nokia siitä nousee", vaikka todennäköisyys ei ole Nokian puolella.

Aakke / Miltton kirjoitti...

Ennustan (tai oikeammin: ennakoin) tässä Nokia+Microsoft -yhteistyön lopputuloksen:

---

ESIFAKTAT

Microsoft edustaa web 2.0 aikaa edeltänyttä softateollisuutta. Microsoftilla (kuten myös Applella) ei ole vahvaa presenssiä web 2.0 -ympäristössä. Toisin on Googlella: Maps, Gmail, Docs jne.

Oletan, että Microsoftiin sidoksissa olevat henkilöt tulevat johtamaan Nokiaa DE FACTO. Itse asiassa Elop on jo miehittänyt johtajanpaikkoja omilla miehillään. Pääkonttori voi pysyä Keilaniemessä, mutta sitä ohjataan Redmondista.

---

LOPPUTULOS

Nokia ei tule saavuttamaan kannattavuuden kannalta tyydyttävää osuutta älypuhelinmarkkinoilla. Syitä tähän on kaksi:

1) Google Android ja Apple ovat saaneet huiman etumatkan ja markkinapenetraation.

2) Mobiili-Windows + Nokia -combo ei tule kiinnostamaan kuluttajia, koska se ei tarjoa mitään mullistavaa. Rehellisesti sanottuna se on TYLSÄ. Lisäksi Windows-ympäristöstä uupuu web 2.0 -ulottuvuus. Kuluttajat voivat omaksua joitain Nokia+Windows -tuotteita, mutta käyttävät niissä todennäköisesti Googlen palveluja.

---

MITÄ MUUTA LISÄKSI?

Kaiken lisäksi Google saattaa virtualisoida käyttöjärjestelmänsä 2015-2017, joka nostaa operaattoreiden ja jälleenmyyjien kiinnostuksen Googlen puhelimiin. Miksi? Koska virtualisoitu käyttis tarkoittaa operaattoreille huimaa kassavirtaa huimien datansiirtomäärien johdosta.

Microsoft ei tietääkseni ole edes aloittanut valmistautumista Windowsin virtualisointiin - edes PC-puolella.

Google taas tähtää jättimäisillä konesaleillaan ChromeOS:n (PC-ympäristö) ja Androidin (mobiiliympäristö) virtualisointiin vuoden 2015 jälkeen. Yhtä tällaista konesalia rakennetaan mm. Suomeen.

Samalla kun Nokia ottaa turpaan älypuhelimissa, näivettävät Nokiassa työskentelevät Microsoft-johtajat Nokian peruspuhelinbisneksen. Miksi?

Koska Nokiassa työskentelevät Microsoft-johtajat ovat saaneet käskyt Redmondista siirtää kaikki resurssit Windowsin etabloimiseen mobiiliympäristöön. Nokian peruspuhelimet EIVÄT KIINNOSTA Microsoftia, koska niihin ei saa Windowsia. Siksi peruspuhelimet jätetään resursseja vaille.

---

SUMMA SUMMARUM

Lopputulos on "kuolemansyleily" Microsoftin käsissä, jonka aikana Nokian sekä äly- että peruspuhelinliiketoiminnot tulevat menettämään markkinaosuuksia, mahdollisesti tuhoten Nokian pörssiarvon.

Aakke / Miltton kirjoitti...

Suurimmat mahdollisuudet Nokia+Microsoft -yhteistyössä ovat bisnes- ja julkissektorilla.

Siinä missä kuluttajat suosivat Applea tai Androidia, on Nokialla edelleen mahdollisuuksia bisnes- ja julkissektorilla.

Mielestäni Nokian ei kannattaisi tuhlata paukkuja kuluttajiin. Nokian älypuhelinten uudelleenpositiointi bisnes- ja julkishallintopuhelimiksi voisi olla paras ratkaisu.

SUOMESSA Nokian älypuhelimet voivat olla kovassa huudossa KULUTTAJIEN keskuudessa. Eivät juuri muualla.

Aakke / Miltton kirjoitti...

Henkilökohtaisesti en siis usko Nokia+Microsoft -yhteistyön onnistuvan.

Nokia voi onnistua kyllä bisnespuhelimissa ja julkiselle sektorille myytävissä puhelimissa.

Niissäkään tosin itse puhelin tai käyttöjärjestelmä ei ole myynnin mahdollistava asia, vaan myyntiverkosto ja suhteet.

Uskoisin minkä tahansa firman työntekijän valitsevan iPhonen tai Android-luurin Nokian sijasta, jos saisivat vapaasti valita.

Aakke / Miltton kirjoitti...

Talouselämä on listannut joitain epävarmuustekijöitä Nokian tulevaisuuteen liittyen:

Nokian ja Microsoftin rakkauden hedelmät kypsyvät

Tässä mm. lisäevidenssiä siitä, että MS aikoo käyttää Nokiaa PELKKÄNÄ ASTINLAUTANA Windows Mobilen markkinaosuuden kasvattamiseen:


"
Ekosysteemi? Sopimuksen myötä Windows Phone -ekosysteemin jäsenet voivat hyödyntää Nokian laskutussopimuksia 112 operaattorin kanssa 36 markkinalla. Toisin sanoen muut Windows Phone -puhelimia valmistavat yhtiöt, kuten Samsung ja LG, pääsevät hyötymään Nokian operaattorisuhteista ja muistakin Nokian ekosysteemiin tuomista asioista. Hienoa varmasti Windows Phone -ekosysteemille ja Nokian kilpailijoille. Ehkä vähemmän hienoa Nokialle.
"


---

Itseäni ainakin harmittaa Nokian kohtalo, vaikka en yhtiötä omistakaan. Olen vain sekundääri-stakeholder - asukas valtiossa, jossa Nokian pääkonttori on.

Paras vaihtoehto Nokialle olisi ollut olla markkinajohtaja itse kehittämällään käyttöjärjestelmällä. Tämä missattiin pahasti, big time.

Toiseksi paras olisi näin jälkiviisaasti ollut hypätä Android-leiriin. Sekin on nyt myöhäistä.

Nokia tarttui käytännössä toiseksi huonoimpaan vaihtoehtoon (=Microsoft yhteistyö). Huonoin vaihtoehto olisi ollut jatkaa Symbianilla tai Meegolla.

Enkä itseasiassa tiedä olisiko viritetty Symbian tai Meego ollut Windows Mobilea huonompi vaihtoehto.

---

Suomipoikaa eli tässä tapauksessa Nokian suomalaisia osakkeenomistajia viedään taas kuin litran mittaa.

"Vittu kun aina tulee takkiin".

Jukka Aakula kirjoitti...

Olen suurimmalta osin samaa mieltä Aakken kanssa.

Toisaalta luulen että Elop todella pyrkii siihen että Nokian ja Microsoftin älypuhelin-homma lähtisi käyntiin uuden alun kautta.

Todennäköisyys että siinä onnistuttaisiin on tietysti pieni ja Elopkin sen tietää. Microsoft pyrkii valtaamaan osan älypuhelinmarkkinoista, Nokia on sen palvelija, Microsoftin yritys todennäköisesti epäonnistuu ja Nokia siinä vaiheessa kuihtuu pois.

Koska Microsoft tosiaan on Web 2.0:aa edeltävää teknologiaa edustava firma se on eilisen päivän firma. Sillä on kuitenkin tietty kyky uudistua ja tiettyjä vahvuuksia jolla se ehkä voi transformoitua Cloud-firmaksi. En osaa sanoa kuinka todennäköistä se on.

Apple ja Google näyttävät nyt vahvoilta - samoin Amazon jolla on pitkä kokemus Web 2.0 alueella.

Tuo lainaus "sopimuksen myötä Windows Phone -ekosysteemin jäsenet voivat hyödyntää Nokian laskutussopimuksia 112 operaattorin kanssa 36 markkinalla. Toisin sanoen muut Windows Phone -puhelimia valmistavat yhtiöt, kuten Samsung ja LG, pääsevät hyötymään Nokian operaattorisuhteista ja muistakin Nokian ekosysteemiin tuomista asioista. " kuvaisi taas sitä että Nokiaa ollaan pilkkomassa. Hyvät aseetit otetaan siitä ulos ja palautetaan ... osakkeenomistajille?? Ainakin se kuvaa sitä että Nokian itsenäinen asema on murenemassa. Nokia pysyy (supistuneena) pystyssä vain jos Microsoftin ekosysteemi lentää. Siksi on luonnollista antaa (jotain korvausta vastaan) kaikki Nokian assetit Microsoftin ekosysteemin käyttöön.

Voihan olla että Elopin tehtävänä on vain hallittu Nokian alasajo ja assettien dyyggaaminen roskafirmasta ja assettien luovutus Microsoftille - kuullostaa kyllä hiukan hurjalta.

No niin tai näin Nokia on Microsoftin apufirma, lakeija, jolla on välineellinen arvo auttaa Microsoftia pysymään pystyssä Web 2.0 maailmassa ja sitä kautta ehkä itsekin pysyä pystyssä.

Melkoinen nöyryytys tämä on - hiukan kuin Pariisin valtaus 1940.

Mutta ei tätä nyt enää minusta voi jossitella. Nokia voi pärjätä vain ja ainoastaan jos Microsoftin suuri suunnitelma onnistuu. Jos Microsoft voittaa Stalingradinsa. Tämä on varsin epätodennäköistä mutta ei täysin mahdotonta.

Mutta millainen firma Nokia silloin olisi? Pieni mutta ehkä ketteräkin. Suht merkityksetön mutta voisi tehdä kuitenkin voittoa ja olla kannattava.

Jukka Aakula kirjoitti...

Olen suurimmalta osin samaa mieltä Aakken kanssa.

Toisaalta luulen että Elop todella pyrkii siihen että Nokian ja Microsoftin älypuhelin-homma lähtisi käyntiin uuden alun kautta.

Todennäköisyys että siinä onnistuttaisiin on tietysti pieni ja Elopkin sen tietää. Microsoft pyrkii valtaamaan osan älypuhelinmarkkinoista, Nokia on sen palvelija, Microsoftin yritys todennäköisesti epäonnistuu ja Nokia siinä vaiheessa kuihtuu pois.

Koska Microsoft tosiaan on Web 2.0:aa edeltävää teknologiaa edustava firma se on eilisen päivän firma. Sillä on kuitenkin tietty kyky uudistua ja tiettyjä vahvuuksia jolla se ehkä voi transformoitua Cloud-firmaksi. En osaa sanoa kuinka todennäköistä se on.

Apple ja Google näyttävät nyt vahvoilta - samoin Amazon jolla on pitkä kokemus Web 2.0 alueella.

Tuo lainaus "sopimuksen myötä Windows Phone -ekosysteemin jäsenet voivat hyödyntää Nokian laskutussopimuksia 112 operaattorin kanssa 36 markkinalla. Toisin sanoen muut Windows Phone -puhelimia valmistavat yhtiöt, kuten Samsung ja LG, pääsevät hyötymään Nokian operaattorisuhteista ja muistakin Nokian ekosysteemiin tuomista asioista. " kuvaisi taas sitä että Nokiaa ollaan pilkkomassa. Hyvät aseetit otetaan siitä ulos ja palautetaan ... osakkeenomistajille?? Ainakin se kuvaa sitä että Nokian itsenäinen asema on murenemassa. Nokia pysyy (supistuneena) pystyssä vain jos Microsoftin ekosysteemi lentää. Siksi on luonnollista antaa (jotain korvausta vastaan) kaikki Nokian assetit Microsoftin ekosysteemin käyttöön.

Voihan olla että Elopin tehtävänä on vain hallittu Nokian alasajo ja assettien dyyggaaminen roskafirmasta ja assettien luovutus Microsoftille - kuullostaa kyllä hiukan hurjalta.

No niin tai näin Nokia on Microsoftin apufirma, lakeija, jolla on välineellinen arvo auttaa Microsoftia pysymään pystyssä Web 2.0 maailmassa ja sitä kautta ehkä itsekin pysyä pystyssä.

Melkoinen nöyryytys tämä on - hiukan kuin Pariisin valtaus 1940.

Mutta ei tätä nyt enää minusta voi jossitella. Nokia voi pärjätä vain ja ainoastaan jos Microsoftin suuri suunnitelma onnistuu. Jos Microsoft voittaa Stalingradinsa. Tämä on varsin epätodennäköistä mutta ei täysin mahdotonta.

Mutta millainen firma Nokia silloin olisi? Pieni mutta ehkä ketteräkin. Suht merkityksetön mutta voisi tehdä kuitenkin voittoa ja olla kannattava.

Aakke / Miltton kirjoitti...

Toinen Nokia+Microsoft -yhteistyön vahvuus lienee Amerikan valloituksessa. Elop ja MS saattavat pystyä avaamaan ovia jenkkioperaattoreiden ja vähittäismyyjien hyllyihin.

Mutta silti. Mietitäänpä 2012 alkua. Nokia julkistaa X1000 älypuhelimen, jossa Windows Mobile. Kiinnostaako kuluttajaa? I don't think so.

Aakke / Miltton kirjoitti...

"Windows Phonelle ei ole tilaa"

Lainaus:

"MySQL-tietokannan kehittänyt Michael ”Monty” Widenius ei suosittele Nokiasta vapautuville Symbian-kehittäjille Windows-mobiilialustaan siirtymistä. Hän uskoo Android- ja iPhone-puhelimien hallitsevan jatkossa älypuhelinmarkkinoita."

Valkea kirjoitti...

Applen työntekijöillä menee vielä huonommin kuin Nokian työntekijöillä. Ei liene ihme, että Applen puhelimet ovat markkinoiden helpoimmin hajoavia. Työntekijöiden tilanne sen lisäksi, että Applen puhelimet on tahallisesti suunniteltu lyhytikäisiksi.

http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2011/05/01/guardian-applen-tyontekijat-eivat-saa-tehda-itsemurhaa/20116143/12

Aakke / Miltton kirjoitti...

Applen työntekijöillä menee vielä huonommin kuin Nokian työntekijöillä. Ei liene ihme, että Applen puhelimet ovat markkinoiden helpoimmin hajoavia. Työntekijöiden tilanne sen lisäksi, että Applen puhelimet on tahallisesti suunniteltu lyhytikäisiksi.

Valkea on tajunnut trendikännykkäbisneksen realiteetteja. Ainakin alihankinta on likaista touhua. Silti samat ihmiset, jotka todennäköisesti kannattavat solidaarisuutta ja muita työntekijöiden oikeuksia ostavat iPhonen sieltä mistä halvimmalla saa. "Mä oon eettinen ja reilu, kunhan mä vaan saan iPhonen halvalla". Yeah right.

Aakke / Miltton kirjoitti...

Android-puhelimet maistuvat kehnosti yrityksille

Nokialla on vielä tsäänssi yrityspuhelimissa. B2B on aina konservatiivisempaa kuin B2C.

Jukka Aakula kirjoitti...

Mutta tuossa puhuttiin Suomesta.

Aakke / Miltton kirjoitti...

Tämän päivän Kauppalehdessä:

Nokian johtokunnan jäsen Esko Aho ei omista yhtään Nokian osaketta, vaikka on istunut johtokunnassa yli kaksi vuotta.

Johtokunnasta myöskään Jerri DeVard ja Richard Green eivät omista yhtään Nokian osaketta.


Voisiko ennakoida, että Nokian hallituksen tulee miehittämään jonkinlainen MS:n "valvontakomissio"?