Puhuin aikaisemmassa postauksessani siitä, miten konfliktit sisäryhmän ja ulkoryhmän välillä lisäävät sisäryhmän koheesiota ja nostavat yhteistyön tasoa. Ilman ajoittaisia konflikteja ihmisyhteisö transformoituu joukoksi hedonistisia yksilöitä. Äärimmäinen moralismi voi toki hidastaa yhteisöllisyyden vääjäämätöntä rapautumista.
Monet yhteisöt ovat ylläpitäneet historian aikana vahvaa koheesiota olemalla lähes jatkuvassa konfliktissa ulkopuolisten kanssa. Eräänä esimerkkinä pataanien maineikas paimentolaiskansa. Aleksanteri Suuri, Iso-Britannian imperiumi ja Neuvostoliitto ovat lyöneet vuorollaan päänsä Kyber-solan mäntyihin. Vuonna 2009 USA ja Eurooppa ovat hätää kärsimässä Afghanistanissa. Barack Obama haluaa lähettää lisää amerikkalaisia joukkoja Afghanistaniin ja vaatii myös liittolaisiaan vahvistamaan läsnäoloaan. Obama lupasi jo vaalitaistelun aikana lisätä amerikkalaisten joukkojen määrää Afghanistanissa kymmenellä tuhannella.
Suomikin on ilmeisesti lähettämässä lisäjoukkoja.
Miksi länsi haluaa pysyä Afghanistanissa ja tukea Karzain nukkehallitusta Kabulissa, vaikka Afghanistanissa ei ole juuri raaka-aineita ? Vastauksen antoi ehkä Naton Pääsihteeri kenraali Jaap de Hoop Scheffer vuosi sitten toteamalla, että jos sota Afganistanissa hävitään seurauksena on terrorismin kiihtyminen lännen kaupungeissa:
"This is the front line in the fight against terrorism, and what is happening in the Hindu Kush matters, because if terrorism is not dealt with in Afghanistan, the consequences will be felt not just in Afghanistan and the region, but also in London, Brussels and Amsterdam"
Toisin sanoen mikäli Nato lähtee Afghanistanista pakoon, taleban tulee perässä.
Pataanit ovat elinkykyinen, taistelukykyinen ja vireä kansa, joka ei uhraa syntyvyyttä tasa-arvon alttarille. Afghanistanin syntyvyys on 4,5% - maailman neljänneksi korkein. Korkea syntyvyys mahdollistaa pataanien leviämisen kaikkialle maailmaan.
Afghanistanin köyhyys ja epävakaus generoi lisäksi pakolaisuutta, mikä sekin on omiaan edistämään pataanien leviämistä kaikkialle maailmaan. Vanhasen ja Lynnin mukaan Afghanistan on kaikkien mittarien mukaan äärimmäinen negatiivinen poikkeama siitä, mitä kansallinen äo ennustaisi. BKT, elinajanodote ja koulutustaso ovat kaikki todella reilusti sen regressiokäyrän alapuolella, joka kuvaa BKT:n, elinajanodotteen ja koulutustason riippuvuutta kansallisesta äo:sta.
Sanon vilpittömästi, että tunnen tiettyä ihailua pataaneita kohtaan. Nämä kaverit eivät ainakaan mieti sitä, mitä ulkomaalaiset ajattelevat heistä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti