torstaina, kesäkuuta 03, 2010

Mitä Nokian jälkeen ?

Pitkään Suomessa haikailtiin uutta Nokiaa mm. bioteknologian alueelta. Nyt, kun uutta Nokia alettaisiin todella tarvita, kuitenkin monella suulla todetaan, että uuden Nokian sijasta tarvitaan monta uutta kasvuyritystä.

Esko Ahon, Nokian yhteiskuntasuhteista vastaavan johtajan, mukaan Suomen kansantaloudessa on yksi suuri aukko, joka pitää paikata. ...

Suomen kansantalouden suurin aukko on kasvuyrityksissä... Aina puhutaan Suomen "uudesta Nokiasta", mutta on erittäin epätodennäköistä, että sellainen syntyisi. Olisi aikamoinen ihme, jos se toistuisi, Esko Aho sanoi.

Ahon mukaan yhden "uuden Nokian" sijaan tarvitaan monta pienempää kasvuyritystä


Herää kuitenkin kysymys, miten nopeasti näitä uusia kasvuyrityksiä todella syntyy. Palvelusektorista on ennusteltu teollisuuden korvaajaa - mutta mistä palveluista ? Nokiakin yritti luoda mobiilipalveluliiketoimintaa Ovi-portaalillaan mutta se ei hyvältä näytä. Voisin kuvitella että vaikkapa terveyspalveluita alettaisiin myydä venäläisille, mutta onko siitäkään merkkejä.

Varmasti hiljalleen syntyy uusia ideoita ja uusia yrityksiä, mutta tuskin syntyy niin nopeasti että Nokian vauhdilla jättämä aukko täyttyy. Uudet yritykset ovat ensin pieniä ja kasvavat aluksi hitaasti. Koko mobiililiiketoiminta ja perinteinen puu-, paperi-, kone-, laivanrakennus- ja metalliteollisuus on näivettymässä. Pitäisi siis löytää aivań uusia aloja uudelle kasvulle.

Valtiovallalta tunnutaan edelleen odotettavan aktiivista roolia uusien kasvuyritysten luomisessa. Esimerkkinä Nokian, Technopoliksen ja Tekesin yhteinen hanke Nokia Technopolis Innovation Mill, joka on vuoden ajan pyrkinyt luomaan uusia kasvuyrityksiä Suomeen. Työpaikkoja on syntynyt reilut sata ja yrityksiä 12.

Mutta entä jos käykin niin että Nokia-imperiumin supistuessa tilalle tulee ulkomaalaisia yrityksiä. 250 000 suomalaista on jo nytkin ulkomaisen yrityksen palkkalistoilla. Osa tietysti siksi että ulkomainen yritys on ostanut suomalaisen yrityksen, mutta kuitenkin. Itsekin olen ulkomaisessa yrityksessä ja kolme kertaa olen ollut viime vuosina keskusteluissa työpaikasta ja kaikilla kerroilla ulkomaalaisen firman kanssa. Nokian kilpailijat Huawei ja Ericsson rekrytoivat jonkun verran ex-nokialaisia työntekijöitä Suomesta. Intialaisillakin yrityksillä on Suomessa joitain satoja työntekijöitä.

Pikkufirmoilla ja ulkomaisilla firmoissa ei tietenkään ole suomalaisessa yhteiskunnassa samanlaista gloriaa kuin Nokialla, mutta ne tarjoavat yhtä lailla työpaikkoja. Tai tarjoavat ainakin niille jotka ovat halukkaita tekemän töitä ja jotka eivät haikaile takaisin vanhan perään.

Itselleni on syntynyt kuva, että ainakin isot suomalaiset yritykset ovat aika jäykkiä eivätkä siinä mielessä kovin attraktiivisia työntekijälle.

Ex-nokialaisten rooli uuden kasvun luojina ?

Nokialla on kompleksisuutensa takia paljon hyvin erikoistuneita työntekijöitä joilla ei ole mahdollisuuksia löytää oman alansa tehtäviä mistään. Pienissä tai vähemmän kompleksisessa yrityksessä ei ole välttämättä käyttöä ihmisille, jotka ovat vuosia kehitelleet "vaatimusmäärittelyprosessia" tai ylläpitäneet tilastoja virheiden korjaukseen kuluvasta ajasta. Nokialla on myös laaja papisto, jonka tehtävänä on kehitellä "strategioita" eli luoda ja esittää powerpoint-slideja. Strategioiden esittäminen noudattaa tietynlaista vuodesta toiseen samankaltaisena toistuvaa tyhjänpäiväistä rituaalia.

Kun ottomaanit valtasivat Itä-Rooman, Waltarin mukaan filosofit ja juristit hirtettiin, mutta kauppiaiden ja käsityöläisten annettiin elää kuin ennenkin. Hyvä myyjä tai oikea tekijä löytää paikan mutta mitä tapahtuu muille.

Suuri enemmistö nyky-nokialaisista ei ole nähnyt vaikeita aikoja ennen nykynäivettymistä. Nokialaiset eivät ole innovatiivisia vaan pikemmin turvallisuushakuisia. Nokia kokonaisuudessaan on ollut minusta pikemmin innovaation este kuin innovaation moottori. Kun kaikki parhaat insinöörit on mobilisoitu yhden pyramidin suunnitteluun muuhun innovaatioon ei ole jäänyt tilaa. Kun tämäkin pyramidiprojekti tuntuu nyt olevan vastatuulessa, insinöörejä toki vapautuu tuottavaan työhön, mutta kestää aikansa että se tuo suurta kasvua.

Nokialta vapaaehtoisesti tai "vapaaehtoisesti" lähteneistä suurin osa on saanut suuret erorahat - esimerkiksi puolentoistavuoden palkan. Tämän rahan turvin on perustettu uusia yrityksiä ja maattu sohvan pohjalla. Uudet yritykset ovat usein kuitenkin olleet mobiilialan yrityksiä ja siis ex-nokialaiselle itselleen jonkinlainen jatkumo vanhasta.

Monet ovat vuodenkin jälkeen vielä työttömänä. Toiset, joilla on jotain todellisia hyödyllisiä taitoja, ovat sijoittuneet vaikkapa erilaisiin IT-yrityksiin.