torstaina, tammikuuta 31, 2013

Maahanmuutto ja hyvinvointiyhteiskunta - osa n

Koska Kansankokonaisuus on käsitellyt hyvinvointiyhteiskunnan tehokkuuttaa linkataanpa tämäkin: 

Times-lehden business-osion mukaan maahanmuutto on lähes aina edullista kohdemaalle mm. koska se lisää kysyntää, antaa korkeasti koulutetuille naisille mahdollisuuden mennä työhön, kun lapsia ja kotia hoitaa maahanmuuttaja jne. 

Hyvinvointiyhteiskuntaakaan maahanmuutto ei uhkaa, koska hyvinvointiyhteiskunta on ensi sijassa tulonsiirtoa vanhuksille eikä tulonsiirtoa köyhille.

“Contrary to popular stereotypes, welfare states focus on the old, not the poor. Social Security and Medicare dwarf means-tested programs. Since immigrants tend to be young, they often end up supporting elderly natives rather than ‘milking the system.’ Illegal immigrants who pay taxes on fake Social Security numbers are pure profit for the Treasury. In 2005, Social Security’s chief actuary estimated that without all the taxes paid on invalid Social Security numbers, ‘the system’s long-term funding hole over 75 years would be 10 percent deeper.’”

Suomalainenkin hyvinvointiyhteiskunta on käsittääkseni ensi sijassa tulonsiirtoa eläkeläisille eikä niinkään köyhille. Toisaalta amerikkalainen yhteiskunta onnistuu käsittääkseni huomattavasti tehokkaammin saamaan maahanmuuttajat aktiiviseen työhön kuin suomalainen yhteiskunta.

Maahanmuuton vaikutuksia ei pidä myöskään tarkastella vain ensimmäisen sukupolven osalta eikä pelkästään taloudellisesta näkökulmasta. Mikäli maahanmuuttajien integroituminen epäonnistuu, maahanmuutto voi aiheuttaa merkittäviä haittoja kohdemalle.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei tuo Economist ole

Jukka kirjoitti...

Nolo-virhe. Kiitos.