keskiviikkona, tammikuuta 09, 2013

Kirjan murros ja HS:n huoli lukiolaisten kirjakustannuksista

Lukiolaisten suuret kirjakustannukset huolestuttavat HS:n pääkirjoituksen kirjoittajaa ja hyvä niin:

Bäck-Myllärin perheen tarina kertoo kuitenkin, että maailmalla ihastellussa ja lähes maksuttomassa koulutusjärjestelmässä on nykyiselläänkin oppilaan kokoisia railoja. On murheellista, että opintosuunnitelmia joudutaan missään kodissa tekemään muiden asioiden kuin nuorten haaveiden ja unelmien pohjalta.
Kymmenettuhannet suomalaisnuoret ovat jo tipahtaneet oppimisen ja työnteon ulkopuolelle – suorastaan kadonneet yhteiskunnan kartalta. Sellaiseen ei lähivuosikymmeninä ole enää varaa.
Siksi hallitusohjelmaan on kirjattu hyvä ja toivottavasti viisaisiin toimiin johtava selvityshanke: voisiko toisen asteen oppimateriaalit korvata verovaroin eli muuttaa maksuttomiksi?

Mutta pitää kuitenkin muistaa että Sanoma-WSOY on Suomen suurimpia kirjan kustantajia ja  kustannustoiminta on suuressa murroksessa. Ja suurempi murros uhkaa rajan takaa Amazonin ja Applen ja digikirjojen muodossa.

Lukioiden oppimateriaalien ilmaisuus antaisi Sanoma-WSOY:lle mukavan lisärahan. Jos valtio maksaa kirjat, second-hand-markkinaa ei synny ja hinnat pysyvät korkealla.

(Kiitos Pekka Rannalle siitä, että ymmärsin kytköksen.)

2 kommenttia:

Tiedemies kirjoitti...

Kustantamoille pitäisi maksaa marginaalihinta noista kirjoista. Säälistä voisi maksaa pienen prosentin yli.

Miten ihmeessä oppikirjan kustantajalla on oikeus ottaa monopolihintaa oppikirjoista? Minä kannatan oppimateriaalin korvaamista verovaroin, jos se tarkoittaa sitä, että kustantamolle maksetaan könttäsumma joka vastaa osapuilleen kustannuksia ja ei penniäkään kopioinnista.

Matti Mertojoki kirjoitti...

Oppimateriaali pitäisi tuottaa opettajien toimesta (esim. koululaisten ollessa kesälomilla) wiki-tyyppisesti.

Oppilaat voisivat käyttää oppimateriaalia täppäreillä tai oppimateriaalin voisi tulostaa. Sen voisi tehdä vaikka jotenkin näin.