keskiviikkona, tammikuuta 30, 2013

Depo-Provera

Depo-Provera on pitkävaikutteinen ehkäisylääke naisille.

Sitä on kokeiltu ensi kerran Georgian osavaltiossa vuonna 1967 sosiaalihuollon varassa elävien lähinnä mustien yksinhuoltajaäitien tekemiseen faktisesti steriiliksi. Kyseessä ei ole tietenkään suoranainen pakkosterilaatio, koska steriilisyys kestää vain muutamia kuukausia eikä ehkä edes täydellinen pakkokaan vaan pikemmin painostus.

Sittemmin menetelmää ei enää kritiikin pelossa käytetty USA:ssa, mutta crack-epidemian aikaan 90-luvun alussa se otettiin jälleen käyttöön. FDA hyväksyi lääkkeen lopullisesti vuonna 1992.

Israel on käyttänyt lääkettä maahan 90-luvulla päästettyjen Etiopian juutalaisten hedelmällisyyden alentamiseen onnistuneesti. Etiopian juutalaisten syntyvyys on laskenut 50%. Etiopialaisia on ilmeisesti painostettu lääkkeen käyttöön.

Israel on muutenkin onnistunut viimeaikoina väestöpolitiikassaan. Muslimien syntyvyys on laskenut dramaattisesti ja juutalaisten syntyvyys on noussut, mikä on omiaan vakauttamaan tilannetta maassa. Juutalaisten muslimeja dramaattisesti alempi syntyvyys on ollut labiilisuuden lähde, jota on yritetty korjata maahanmuutolla. Äärijuutalaisten puheet kaikkien palestiinalaisten karkottamisesta kumpuavat myös tästä labiilisuudesta.

Depo-Poveran käyttöä tottakai kritisoidaan uudenlaisena eugeniikkana. Kansankokonaisuus näkee toki pakkosterilaatiossa kuten kaikessa pakottamisessa omat ongelmansa, mutta suhtautuu väestönlaadun parantamiseen myönteisesti. Väestönlaatu on Tatu Vanhasen ja Maailmanpankinkin mukaan kansakunnan oleellisimpia ellei oleellisin mestystekijä.

Lääke soveltuisi Suomessakin alkoholistien ja narkomaanien hedelmällisyyden alentamiseen. Se olisi poliittisten hyväksyttävämpi keino kuin pakkosterilaatio.

Lähteet: 

1. Steve SailerIsrael’s Fertility Policy Bears Fruit.
2. Maailmanpankin raportti kognitiivisten taitojen vaikutuksesta BKT:hen. (Katso Kansankokonaisuuden referaatti.)
3. Wikipedia: Lääkkeen laillistaminen USA:ssa
4. Wikipedia: Kiista lääkkeestä USA:n ulkopuolella, mm. Israelissa.
5. Yle Fem: Tanskalainen dokumentti äo:sta, äo:n periytyvyydestä ja äo:n vaikutuksesta kansakunnan menestykseen.
6. Tatu Vanhanen ja Richard LynnIQ and the wealth of nations
7. Tatu Vanhanen ja Richard LynnIQ and Global Inequality

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

En pitäisi suuren hormoonipaukun piikittämistä ihan triviaalina asiana, niillä kun on tapana vaikuttaa myös psyykeen. Mutta ko. aineen antaminen päihdeongelmista kärsiville voisi tosiaan olla hyväksyttävin tapa vähentää päihteistä johtuvia sikiön kehityshäiriöitä.

Mitä taas tulee väestönlaadun parantamiseen, negatiivinen eugeniikka ei tule menemään läpi. Ihmisillä on luonnollinen tarve hankkia lapsia ja kokea edes tätä kautta jonkin sortin validaatiota. Jos lasten hankkiminen joltakulta kiellettäisiin koska hän on B-luokan kansalainen, olisi tämä hänelle varmasti ns. kova pala. Lisäksi tämä olisi kansantaloudellisesti hyvin tehotonta, koska lastenhoito jäisi sille A-luokalle.

Lähitulevaisuudessa (ainakin väestöpoliittisessa mielessä) saataneen käyttöön menetelmiä, joilla voidaan parantaa kaikkien lapsien synnynäistä terveyttä paljon tehokkaammin kuin karsimalla pohjimmaisia geenipoolista.

Jukka kirjoitti...

Kannatan päihdeongelmaisten pakkosterilaatiota, mutta toisaalta tällainen pitkävaikutteinen ehkäisylääke voisi olla kuitenkin helpommin hyväksyttävissä ja jollain lailla humaanimpi.

En ole ehdottanut eugeenista syntyvyyden sääntelyä muille kuin päihdeongelmaisille enkä sitäkään geneettisistä syistä vaan siksi, että vauvat eivät syntyisi vammautineina ja joutuisi kärsimään äärimmäisen huonosta kasvuympäristöstä.

Maahanmuuton osalta kannatan taas Kanadan mallia, missä maahanmuutolle asetetaan laadullisia tavoitteita, ja niitä tavoitteita toteutetaan testaamalla maahanmuuttajia.