keskiviikkona, tammikuuta 09, 2013

Nokia tukemaan muitakin kuin Windowsia?

Elop puhui eilen siitä, miten jatkossa Nokia voi tukea muitakin ympäristöjä kuin Windows. Äkkiseltään voisi ajatella että Elop suunnittelee Androidin tukemista mutta näin tuskin tulee käymään. Nokia tullee sen sijaan tukemaan uutta HTML5-pohjaista Firefox OS:ää tai muuta vastaavaa HTML5-pohjaista ekosysteemiä. Tähän viittaa Elopin seuraava lausunto:

"In the current ecosystem wars we are using Windows Phone as our weapon. But we are always thinking about what's coming next, what will be the role of HTML 5, Android... HTML5 could make the platform itself—being Android, Windows Phone or any other—irrelevant in the future, but it's still too soon [to tell]. Today we are committed and satisfied with Microsoft, but anything is possible"

Nokian karttasovellus on jo saatavilla Firefox OS:ään. Harva varmaan on kuullut tästä uudesta ekosysteemistä, mutta tämän takana on vahvoja toimijoita kuten Mozilla, Telefonica, Deutsche Telekom ja kiinalainen valmistaja ZTE. Ensimmäinen puhelin julkaistaan käsittääkseni Brasilian markkinoille pika puoliin.

Arvaustani tukee se, että Firefox OS on kevyenä clienttina halpa ja laadukas, edustaa teknologia-disruoptiota, ja sopii siis nopeasti kehittyvien kehitysmaiden kuten Brasilian keskiluokalle kuin nyrkki silmään. Eli ekosysteemi soveltuu erityisesti sinne, missä Nokian markkinat nykyään ovat. Andorid-juna on jo mennyt Nokialle.

Päivitys klo 14.20: Lyhyellä tähtäimellä Nokia on ilmeisesti kuitenkin sitoutunut eksklusiivisella sopimuksella Microsoftiin ja mikään kokeilu ei ole mahdollista.

  

Ei kommentteja: