keskiviikkona, tammikuuta 09, 2013

Sukupolvien välinen sopimus - osa 2

Eläkeläisjärjestöt vaativat eläkkeiden tarkistustavan muuttamista vielä edullisemmaksi eläkeläisiä kohtaan tilanteessa, missä tyttömyys ja erityisesti nuorisotyöttömyys lisääntyy. Nyt ei ole aika parantaa eläkeläisten etuja eikä sellaista aikaa todennäköisesti keskipitkällä aikavälillä enää edes tule. Eläkeläisillä on korkean äänestysprosenttinsa takia suuri painoarvo päätöksenteossa ja siksi ne ovat kyenneet suuryritysten tapaan kiristämään itselleen etuja. Tämä on tietysti osittain sitä demokratian kriisiä, mistä Talouselämä-lehden kolumnisti Vesa Varhee puhui.

1 kommentti:

Tiedemies kirjoitti...

Nimimerkki tcrwon ehdotti Soininvaaran blogissa, että otetaan käyttöön konfiskatorinen verotus. Kaikki nykyisen systeemin puitteissa maksetut eläkkeet "leikataan" niin, että jos eläke ylittää suomalaisen mediaanipalkan, ylimenevästä osasta menee vaikka 90 prosentin vero.

Yksityiset eläkkeet sitten tämän ulkopuolelle.

Muutenkin eläkkeissä pitäisi mennä siihen suuntaan, että julkisen systeemin puitteissa maksettuja eläkkeitä kompressoidaan yläpäästä kohti mediaania. Mediaanin ylittävät eläkkeet noin ylipäätään pitäisi maksaa omasta pussista 100 prosenttisesti. Pois kaikki verokikkailu ja subventio jne, ja samalla voidaan alentaa palkkauskustannuksia tietenkin.