Muutama päivä sitten Googlen johtoryhmän jäsen Andy Rubin antoi ymmärtää AllthingsD-konferenssissa San Fransciscossa, että Google ja Nokia ovat käyneet keskustelua siitä että Nokia alkaisi tukea Androidia.
Nokian vastaus tuli implisiittisesti Marko Ahtisaaren taholta:
Nokian designjohtaja Marko Ahtisaari nostatti Meego-hypeä keskiviikkona Pariisissa LeWeb-seminaarissa, kertoo Wall Street Journal. Ahtisaaren mukaan mobiilikäyttöliittymien kehitys on vasta hyvin varhaisella asteella.
- Olemme samassa vaiheessa, kun autoteollisuus oli 1890-luvulla, jolloin autoissa oli ohjaussauva eikä ohjauspyörä - joka tuli käyttöön vasta 15 vuotta myöhemmin.
Nokia alkaa irrota arjesta.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
11 kommenttia:
Nokia voi saada Meegon ulos, jopa menestyksekkäästi, mutta se on VAIN VÄLIETAPPI.
Käyttispuolella seuraava trendi on mitä todennäköisemmin virtualisaatio. Androidilla ja VMwarella on jo suunnitelmia tästä. Virtualisaatio tapahtuisi Googlen pilvifarmin ja 3G-yhteyksien avulla.
Tästä seuraisi käytännössä se, että Androidia ei tarvitsisi päivittää ikinä käyttäjän toimesta, ja että samaan puhelimeen voisi virtualisoida sekä vapaa-ajan että työkäyttiksen.
Sanomattakin on tietty selvää, että 3G-yhteyksien kautta tapahtuva virtualisaatio tuossa mittakaavassa (X prosenttia maailman älypuhelimista) tarkoittaisi myös jonkinasteista kasvua 3G-verkkojen kuormituksessa, ehkä suurtakin.
En pysty arvioimaan voidaanko virtualisaatiota toteuttaa nykyisen verkon kapasiteetilla. Ehkäpä virtualisaatio nähdään 4G:n myötä. Uskoakseni kuitenkin 5-10 vuoden sisällä.
---
Meego-klikki näyttää olevan siis edelleen voimissaan Nokialla.
Kun Nokia saa Meegon ulos jonain päivänä, pitäisi Nokian alkaa väsäämään palvelinfarmeja Meegon virtualisaatiota varten. Kuitenkin Googlella tekninen etumatka pilvipuolella.
Meego voi nostaa Nokian tulosta ja osaketta 1-5 vuoden tähtäimellä, mutta sen jälkeen Android ajaa ohi ja kovaa.
---
Tämä huomioiden kuoppaisin Meegon ja keskittyisin Nokian ydinosaamiseen: puhelinten kasaamiseen ja niiden toimittamiseen jälleenmyyjille.
En mene sanomaan mitään muuta kuin että Ahtisaari on aivan oikeassa toteamuksessaan, meko todennäköisesti mobiilikäyttöliittymien kehitys on vasta hyvin alkuvaiheessa.
Ensinnäkin, raudasta saadaan vasta nyt sen verran irti, että sillä voi oikeasti tehdä jotain mielekästä ja hienoa oikeasti vaivattomasti. Parantamisenvaraa on huimasti. Oma reilu viikon androidin kanssa pelaamiseni on nyt paljastanut, että jo karvalakkikäyttäjän näkökulmasta käyttis voi kehittyä huimasti, eikä Android todellakaan ole mikään viimeinen sana.
Virtualisointi on tietysti jees, mutta kyllä kapulan pitää tulevaisuudessakin pystyä riittävän itsenäiseen toimintaan, ja verkko on aina jossain liian hidas tai epäluotettava johonkin, mitä kapulalla halutaan tehdä.
Meegosta ei voi vielä tietää, miten hyvä siitä tulee. En suostu arvioimaan sitä ennen kuin se oikeasti tulee markkinoille. Se voi tulla "myöhässä", mutta näissä markkinat elävät nopeasti.
Molempien kohdalla merkittäväksi riskiksi nousee nykyisin patentti- ja muu IPR-problematiikka. En tiedä Nokian suunnitelmia - pelkään että he menevät väärään suuntaan tässä - mutta heillä on yhä, kaikesta huolimatta, laitteistossa sellaista osaamista, jolla voidaan vetää keulaa kilpailijoihin, jos softan IPR-riskit osataan välttää fiksulla vapaan softan soveltamisella.
Oma käsitykseni on tietysti myös vino, koska toivon vapaamman softan vievän voiton, ja koska mielestäni Google on Androidilla lähtenyt väärään suuntaan.
En todellakaan väitä että Android on teknologisesti viimeinen sana alalla. En ole koskaan sanonut että se on edes tällä hetkellä paras käyttöjärjestelmä mobiililaitteille.
Tottakai asioita voi kehittää teknisesti valtavasti. Teknisesti Windowsin uusin mobiiliversio on ehkä parempi kuin Android.
Nokian menestys ei kaadukaan teknologiaan vaan siihen että ne ei osaa tehdä yhteistyötä muiden isojen pelaajien kanssa.
Android ei ole vain käyttöjärjestelmä vaan ekosysteemi. Siinä ekosysteemissä toimii monta hyvää laitevalmistaja, suuri joukko pieniä palvelun tarjoajia, Googlen sovellukset, Androidin kehittäjät.
Ekosysteemiin kuulu löyhästi mukaan myös Googlen Chrome ja Chrome käyttöjärjestelmä. (Viittaan nyt Chromen "Chrome to Phone" laajennukseen.)
Nokia on jatkuvasti tehnyt teknologisesti hyvätasoisia tuotteita. Mutta yhteistyössä on sen heikkous.
Suomalaiseen kulttuuriin kuuluu sosiaalisuuden väheksyminen ja teknologian yliarvostaminen. Sen sijaan että äiti mietittisi miten vauvaa pitää hoitaa mietitään millainen pesukone pitää vauvan vaatteiden pesua varten hankkia.
Tämä kultturinen piirre on läsnä kaikkialla Nokialla.
Yhteistyössä on oma arvonsa tietenkin, mutta viimekädessä vain sillä on väliä, mitä kuluttajat haluavat. Androidin "ekosysteemissä" on tällä hetkellä toki aika kuhina päällä, mutta kannattaa huomata muutama asia.
Ensiksikin, sovellusten kohdalla markkinat elävät hurjalla tahdilla, ja Meego ei tule todennäköisesti olemaan mitenkään eristetty "ekosysteemi", vaan sovellukset portataan todennäköisesti melko suoraviivaisesti.
Linux-puolella on hurjasti sellaista potentiaalia lisäarvolle, johon voidaan päästä kiinni melko vähäisellä panostuksella. Tässä Android voi olla menossa ihan väärään suuntaan, mutta voi olla että Nokiakin, en tunne niiden toimintastrategiaa tarkkaan. Tyhmiä ovat, jos yrittävät itselleen kahmia sisältö- ja sovelluspuolen kuten Apple. Se onnistuu Applelta aivan eri syistä kuin mitä se onnistuu Nokialta.
Suhtautumiseni Appleen on jotain samanalaista kuin prostituutioon, en sinänsä tuomitse ihmisiä, jotka sitä käyttävät, mutta mielestäni sen ympärillä oleva kulttuuri on sairas. En ymmärrä, miten ihmiset voivat maksaa kolminkertaisen hinnan samasta tuotteesta vain siksi, että siinä on omenan kuva. (Ulkoiset kovalevyt mäkkeihin ovat suunnilleen kolme kertaa niin kalliita kuin vastaavankokoiset geneeriset levyt, muitakin esimerkkejä on)
Suhtautumiseni Appleen on jotain samanalaista kuin prostituutioon, en sinänsä tuomitse ihmisiä, jotka sitä käyttävät, mutta mielestäni sen ympärillä oleva kulttuuri on sairas. En ymmärrä, miten ihmiset voivat maksaa kolminkertaisen hinnan samasta tuotteesta vain siksi, että siinä on omenan kuva. (Ulkoiset kovalevyt mäkkeihin ovat suunnilleen kolme kertaa niin kalliita kuin vastaavankokoiset geneeriset levyt, muitakin esimerkkejä on)
Apple on onnistunut markkinoimaan itsensä SWPL-porukalle jonkinlaisena joukkoon kuulumisen merkkinä. Ostamalla ylihinnoitellun Applen tuotteen, maksat pääsymaksun oikeamielisten joukkoon. "Luovat" ihmiset käyttävät Applen tuotteita.
Muistan, kun go-kesäleiri järjestettiin 14 vuotta sitten yhden sysmäläisen hippileirin tiloissa (älä kysy miksi). Leirillä oli yksi lähes purkukunnossa oleva vanha kansakoulu, jonka yläkerrassa oli isännän työhuone, jossa tämä teki etätöitä. (Arvatkaa minkä merkkinen tietokone työpöydällä oli?) Sauna oli rantakalliolle rakennettu lattiaton hökkeli, jolle johti mutainen tie. Isäntä asui perheineen pihapiirissä olevassa uudehkossa omakotitalossa, jossa oli sisällä niin karmea siivo, ettei mitään rajaa. Kansakoulun lisäsiipi muodosti kansakoulun kanssa yhdessä pihapiirin. Lisäsiiven terassilla hipit pössyttelivät mitä pössyttelivät, hajusta päätellen sillä kertaa ihan tavallista tupakkaa. Apple on ns. boheemien porvarien juttu.
Markun kanssa samoila linjoilla. Apple on ehkä jonkinlainen kallis signaali ? Pääsylippu. Kuten suomenruotsi.
Android taas on nörtille ehkä sopivin puhelin - no Maemo/Meego on ehkä sitä vielä paljon enemmän.
Itse olen nyt innostunut Chrome OS:stä läppäriin.
Ihmettelen miksi Applesta jauhetaan niin paljon.
Apple on yksinkertaisesti "muotivaate". Se heijastelee käyttäjän varallisuutta.
Teknisesti suuntautuneen on vaikeaa suhtautua Applen tuotteisiin puhtaan teknis-taloudellis-rationaalisesta perspektiivistä.
Vaikka olen IT-ammattilainen nörtti-identiteetti on vain kolmannes minusta.
En kyllä ostanut Androidia teknisistä syistä vaan ns. synergiasyistä.
Lähetä kommentti