Trump ja populismi Amerikassa - käännös Bulletin.nu -lehdestä
Kolumnisti Mauricio Rojas kirjoittaa Donald Trumpin matkasta valtaan ja siitä miksi hänen presidenttikautensa loppu ei ole loppu amerikkalaiselle populismille.
1995 julkaistiin postuumisti Christopher Laschin The Revolt of the Elites and the Betrayal of Democracy, teos joka määritteli perustan kaikelle mikä myöhemmin tapahtuisi: Itsetyytyväisen kosmopoliittisen eliitin, uuden "älyllisen aristokratian", joka kukoisti globalisaation uudessa uljaassa maailmassa ja käänsi selkänsä Keskilinjan Amerikalle: "Ne jotka haluavat älyllisen artistokratian jäseniksi ajautuvat rannikoille, kääntävät selkänsä maan sydämelle ja luovat kontakteja kansainvälisille markkinoille välineinään nopeasti liikuteltava raha, glamour, muoti ja popkulttuuri. Voi miettiä kokevatko he ollenkaan itseään amerikkalaiseksi. Patriotismi ei tosiaankaan ole korkealla heidän hyveidensä luettelossa. Monikulttuurisuus sopii heille sen sijaan mainiosti.”
Käynnissä oleva teollistumisen alasajo, vähemmistöjen nopea eteneminen, laaja maahanmuutto ja "progressiivisten" arvojen eteneminen asetti merkittävän osan valkoista äänestäjäkuntaa hyvin epävarmaan asemaan, erityisesti uskovaiset ja alemman koulutustason amerikkalaiset. Heidän joukossaan Trump marssi maanvyörymävoittoon 2016. Hän sai melkein 80 prosenttia valkoisten evankelikaalien äänistä, kaksi kolmesta katolisten ja samoin kaksi kolmesta ilman korkeakoulututkintoa olevien valkoisten äänistä.
Kyse oli suoranaisesta kansan kapinasta, joka vei monimiljonäärin Valkoiseen Taloon. USA:n kaksi sielua halusivat, kuin Goethen Faust, kulkea eri teitä ja niin on ollut asian laita siitä lähtien. Nyt kuilu on suurempi kuin koskaan. Toiveikkaan E Pluribus Unum (monesta yksi) sijasta on uhkaavasta E Pluribus Duo (monesta kaksi) tulossa USA:n tunnus. Ikävää Amerikalle, ikävää meille kaikille.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti