maanantaina, syyskuuta 01, 2014

Suomen romahdus - osa 3 - suomalaisten naivismi

Suomalainen nimettomänä pysynyt diplomaatti toteaa sen, mikä tällä blogilla on todettu jo vuosia: Suomalaisten luottamus siihen, että Venäjä ei uhkaa meitä, on esimerkiksi amerikkalaisten mukaan hyvin naivi. Diplomaatti itse tuntuu ajattelevan samaan tapaan - diplomaattina hän kyllä keksii näennäisiä vasta-argumentteja amerikkalaisten hämmentyneille kysymyksille, mutta ei usko niihin itsekään.

Suoraviivaiset amerikkalaiset ovat alkaneet kysellä Suomen turvallisuuspolitiikasta. Euroopan turvallisuustilanne on muuttunut, joten miksi Suomi ei muuta linjaansa? 

"Siihen voi vastata, että Suomeen ei kohdistu suoraa uhkaa, ja uskomme kansalliseen puolustukseen", diplomaatti sanoo. Kaikki Washingtonissa eivät perustelua ymmärrä. 

Eikä ymmärrä yksikään täysälyinen suomalainen isänmaan ystävä. Puolustusministerimmekin kyllä toistaa väitettä, että sotilaallista uhkaa ei ole. Mutta tarkoittaako hän sitä, että uhkaa ei ole seuraavan kuuden kuukauden aikana vaikkakin tietysti kahden vuoden sisällä vai puhuuko näin vain rauhoitellakseen suomalaista äänestäjäkarjaa, on minulle hieman epäselvää.

Naiviudesta seuraa se, että olemme ilman turvatakuita. Kun Venäjä on likvidoinut koko Ukrainan valtion, Suomi saattaa hyvinkin siksi olla seuraavana vuorossa. Suomalaiset sosiaalisessa mediassa jankuttavat sohvafilosofit saattavat toistaa ylimielisenä, että meillä ei ole täällä mitään mitä venäläiset haluaisivat tai Venäjällä ei ole muuten mitään syytä hyökätä tänne.

Tällaiset argumentit eivät ole tosiasiassa minkäään arvoisia. Tosiasia on, että Venäjä rakentaa imperiumia ja mikä tahansa naapurimaa kelpaaa sen imperiumin rakennuspalikaksi. Kysymys on vain siitä, mikä maa on helpoin ottaa. Julkisesti mediassa esitettävä perustelu hyökkäykselle Putinilta kyllä löytyy helposti. Siinä ei tarvitse olla järjen häivääkään, koska eurooppalaiset putininmorisiamet nielevät sen kyllä.

Amerikkalaisten kanta on selvä. Jokainen rehellinen suomalainen tajuaa karvaan totuuden viimeistään nyt:

"Nato-maiden ja Natoon kuulumattomien maiden välillä on selvä raja. Monet Helsingissä ovat toivoneet, että jos Suomi on Natolle läheinen ja arvokas kumppani, Nato tulisi pahan paikan tullen apuun. Niin ei ole."

"Kuka ottaa kotivakuutuksen, kun naapurusto on jo tulessa?"

Ei kommentteja: