lauantaina, tammikuuta 04, 2014

Taloyhtiössä tapahtuu eli miten suhtautua häirikköön?

Talossa asuu ihminen, joka polttaa ilotulitteilla asuntonsa - ehkä lääkehumallassa - ja tuhoaa samalla parin naapurin asunnon. Häiriökäyttäytymistä on ollut pitkään jo tätä ennen.  Roskia säilytetään rivitaloasunnon pihassa eikä sitä kanneta roskikseen. Naapurissa oleva eläkeläis-pariskunta kärsii ko. ihmisen touhusta. Häirikkö-asukkailla on varaa asua omistusasunnossa, koska joku aikaisempi sukuplvi on onnistunut keräämään omaisuutta.

Omistusasunnon saa häiriökäyttäytymisen takia otettua yhtiön haltuun muutamaksi kuukaudeksi, mutta sitten ihminen voi muuttaa takaisin asuntoonsa ja jatkaa naapureiden terrorisointia, kunnes asunto otetaan taas monimutkaisen menettelyn kautta haltuun. Laki tuntuisi puolustavan ensi sijassa näiden häiriköiden oikeutta. Keskiverto demari saakin orgasmin, jos kaupunki tai valtio tai joku niiden tukema "kansalaisjärjestö" onnistuu sijoittamaan entisen vangin tai narkkarin asumaan keskiluokan asuma-alueelle. Entinen vanki saattaa murtautua saman taloyhtiön muihin asuntoihin - tai ainakin hänen asumisensa valtion ylläpitämän kansalaisjärjestön omistamassa asunnossa alentaa asunto-osakeyhtiön asuntojen arvoa. Ihmiset muuttavat pois, jos ihmeen kautta saavat asuntonsa myytyä.

Kun ihmiset eivät voi vaikuttaa asioihinsa, syntyy lynkkkaus-ilmapiiri. Syntyy ilmapiiri, että otetaanpa laki omiin käsiinsä. "Johan on kumma ellemme me yhtä vitun narkkaria saa kuriin", naapurit ajattelevat.
Taloyhtiössä asuvat juristit yms. hyssyttelevät "kiihkoilijoita". Toinen tulkinta on kuitenkin tämä:

Jotkut henkilöt signaloivat itsekkäistä syistä kuulumistaan johonkin ryhmään ja vapaamatkustavat rankaisijoiden kustannuksella. Altruistinen rankaisu eli vertaisrankaisu ("lynkkaaminen") on julkishyödyke ja siksi siihen liittyy auttamatta vaapaamatkustajan ongelma.

No parempi toki, jos väkivaltamonopoli huolehtii häiriköistä. Oman käden oikeudella voi olla monenlaisia haitallisia sivuvaikutksia. Mutta väkivaltamonopolilla pitäisi myös olla halu auttaa ihmisiä ja keinot käytössään. Olen kuullut jo yhden perussuomalaisen kansanedustajan ratkaisuehdotuksen häiriköiden kuriin laittamiseen. Ehkä muillakin on ratkaisuvaihtoehtoja. Demari ehdottanee tulonsiirtoja ja lisää tukiasumista, mutta onko kenelläkään vakavasti otettavia ja rehellisiä ehdotuksia?

(Lähde: itse koettua ja vanhan ystävän kokemaa elämä.)

Ei kommentteja: