Islamistinen AKP voitti siis Turkin vaalit.
Haluan ensinnäkin onnitella AKP:n johtoa. Hienoa että maltillinen konservatiivinen perinteistä turkkilaista kulttuuria kannattava puolue voitti. Turkki on nyt määrittelemässä itsensä muslimivaltioksi. Samalla Turkki osoittaa Euroopalle että Turkki on selkeästi ei-eurooppalainen valtio. AKP tosin itse näkee Turkin tulevaisuudessa EU:n jäsenenä. Uskon kuitenkin että Euroopan kansojen kannalta Turkin EU-jäsenyys ei ole suotavaa. Turkkilaisilla on selkeästi erilainen identiteetti kuin eurooppalaisilla ja Turkin jäsenyys johtaisi helposti monikultturismin (balkanisoitumisen) edelleen etenemiseen Euroopassa. Etniset konfliktit lisääntyisivät helposti entisestään.
No joka tapauksessa islamin voitto Turkissa oli taas puukon isku kiihkomielisimmälle liberalismille ja monikultturismille Euroopassa. Viesti oli selvä: vaikka te halveksitte omaa eurooppalaista kristillistä ja/tai kansallista perinnettänne ja haluatte sen tuhoa, muu maailma määrittelee itsensä kansallisesti ja/tai uskonnollisesti.
Liberalismin ongelmana on että se kokee itsensä jotenkin rationaalisempana ja tieteellisempänä kuin muut ideologiat. Homo Economicus - tieteessä jo virheelliseksi osoitettu ihmiskuva - elää (oikeisto)liberaalin päässä edelleen. Thorsit ja Rehnit ja Stubbit vilpittömästi uskovat edustavansa Euroopan terävintä eliittiä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
3 kommenttia:
Oma vakaa käsitykseni on, että AKP toimii maltillisesti vain, koska armeija syrjäyttäisi sen muussa tapauksessa. AKP:n edeltäjä Hyvinvointipuolue lakkautettiin, kun se lähti viemään Turkkia islamilaiseen suuntaan.
Vaalivoitto tarkoittaa käytännössä, että AKP saa presidentin viran itselleen, mikä mahdollistaa laajemmat uudistukset ja lisää uskonnon näkyvyyttä julkisessa elämässä.
Voi olla että olet oikeassa. Hyvin vaikea varmasti sanoa.
Mutta tekstini muuhun logiikkaan asia ei vaikuta.
Mielestäni mielenkiintoista on se, että eurooppalaiset liberaalit eivät kovin äänekkäästi kritisoi AKP:tä. Jos vertaa AKP:n agendaa esim. Vlaams Blokin ohjelmaan, niin AKP lienee enemmän ristiriidassa Euroopan liberaalien näkemysten kanssa. Siitä huolimatta heidän kritiikki Vlaams Blokia kohtaan on kertaluokkaa vahvempaa kuin AKP:tä vastaan. Osaako joku selittää, miksi he näkevät Vlaams Blokin suuremmaksi uhaksi omalle ideologialleen kuin AKP:n?
Lähetä kommentti