Tämänpäiväinen HS kertoo näyttävästi lähes koko sivun (B5) jutussaan Venäjän maaakasumonopolista Gazpromista.
Gazprom pyrkii HS:n mukaan saamaan vahvan jalansijan myös öljyn ja kivihiilen tuotannossa. Venäjä (Putin) halunnee keskittää koko energiasektorin, joka on Venäjän uuden imperialismin tärkein ase, yhdelle toimijalle, jonka johtoon nostettaneen presidentinvaalien jälkeen Vladimir Putin.
Energiasektorin keskittäminen on herättänyt nyt kritiikkiä jopa Venäjän hallituksessa: talousministeri Gref ja kilpailuviraston johtaja Artemjev vastustavat näin laajaa keskittämistä. Jopa Venäjän uuden imperialismin käsitteen luoja ja säköntuotantojätti RAO-EUS:n johtaja Anatoli Tshubais vastustaa hanketta.
Putinilla on suuria suunnitelmia Gazpromin suhteen. Sen johdossa on Putinin Pietarin aikaisia luottomiehiä kuten Alex Miller ja Dimitri Medvedev, jotka kannattavat Gazpromin aseman vahvistamista. Gazpromin toimialan laajennukselle lienee siis presidentin suostumus, vaikka julkisesti hän ei ole kantaa asiaan ottanutkaan.
Oman armeijan luominen Gazpromille on ollut myös esillä.
Samassa HS:ssä on myös mielenkiintoinen artikkeli venäläisestä telealan yrityksestä Altimosta, jonka arvellaan olevan ostamassa TeliaSoneraa ja Telenoria. HS arvelee että Altimon toimilla on Putinin tuki.
Ilmeisesti Venäjää näkee rajanaapurien öljyinfrastruktuurin valvonnan lisäksi teleinfrastruktuurin valvonnan mahdollisuutena rajoittaa naapurimaiden suvereniteettiä. Naapurimaiden suvereniteetin rajoittaminenhan on Tsubaisin määrittelemän Liberaalin Imperialismin päämäärä. Hän tosin mainitsi aseena vain energiapolitiikan ja naapurimaiden energiainfrastruktuurin valtaamiseen. Luonnollinen laajennus imperialismin työkaluihin on luonnollisesti tietoliikenneinfra.
Hauskaa juhannusta !
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti