Sanna Marin ja jotkut juristit kritisoivat koronapassi-ajatusta siitä, että koronapassi asettaa rokottamattomat ja rokotettavat eriarvoiseen asemaan. No oli tietysti arvattavaa, että oikeudenmukaisuus on tässäkin asiassa kantona kaskessa järkevälle politiikan teolle. Mm. Osmo Soinivaara ampui hallituspuolueiden sisältä Marinin käsitykset alas.
Totesin pari viikkoa sitten ns. intuitiolla: Digitaalinen koronapassi on ... triviaalia toteuttaa. Julkissektori tietää sen että ihminen on rokotettu. Omakanta tukee rokotetietoja jo nyt. Sitten voidaan tarjota rajapinta jolla... voi kysyä onko henkilö rokotettu jos tietää hetun.
Yksittäinen henkilö saisi koronarokotustodistuksen käyttöönsä Omakanta-palvelusta, kun rokotustiedot on tallennettu oikeassa muodossa Kanta-palveluihin. Terveydenhuollon ammattilainen tallentaa rokotustiedot rokottamisen jälkeen. Koronarokotustodistus voisi olla Omakannasta puhelimella näytettävä sähköinen rokotustieto, viivakoodi, QR-koodi tai näiden yhdistelmä ja käyttäjä voisi itse myös tulostaa sen paperille.
Suomalaisessa korona-passissa olisi tietty tekninen puute:
Sähköinen rokotustodistus toteutetaan ensimmäisessä vaiheessa siten, että se kertoo henkilön saaneen tarvittavat rokotukset covid-19-tautia vastaan. Rokotustodistusta ei ainakaan tässä vaiheessa voi käyttää sairastetun covid-19-taudin tai negatiivisen koronatestituloksen todistamiseen.
Käsittääkseni tämä puute ei ole este ottaa koronapassia käyttöön - ainoa este on käsittääkseni poliittinen tahto. Toinen tekninen ongelma mainitaan HS:ssä eli se sama mikä on hidasteena kaikissa Suomen terveydenhuollon järjestelmien kehittämisissä:
SOSIAALI- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Mikko Huovila sanoo, että hankaluutta aiheuttavat kuntien ja sairaanhoitopiirien erilaiset järjestelmät ja ammattilaisten kirjauskäytännöt.
Tähän ongelmaan vastasinkin jo edellisessä postauksessa: Jos jonkun kunnan sote-alueen järjestelmä ei kykene tätä tukemaan [(=rokotetiedon siirtoa Omakantaan)] niin se on heidän häpeänsä. Kunnallisvaaleissa tavataan.
Suomea ei voi kehittää "oikeudenmukaisuus-periaate" edellä eli niin, että jos osa sotealueista ei kykene tukemaan Omakantaa, kaikki kärsivät.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti