torstaina, elokuuta 01, 2013

Syyria: Mitä tapahtuu alaviiteille, druuseille ja kristityille, jos kapinalliset Syyriassa voittavat

Syyriasta paenneet kapinallisten kannattajat odottavat New York Timesin mukaan koston päivää - Syyrian alaviittien ja muiden vähemmistöjen on arveltu olevan vaarassa joutua kansanmurhan kohteeksi.

Syyrian sodassa on myös esitetty jo usempi fatwa, jonka mukaan vääräuskoisten naisten raiskaaminen on sunnimiehen oikeus. Siis kristittyjen, druusi- ja alaviitti-naisten - todennäköisesti myös shiia-naisten - raiskaaminen. Kuwaitissa ja Saudi-Arabiassa keskustellaan siitä, voisiko valloitettujen maiden vääruskoisia naisia ottaa sunnimiesten seksi-orjiksi.

Amerikkalaisten tukemat Syyrian sunni-kapinalliset voisivat saudiarabialaisten uskonoppineiden tulkinnan mukaan luvan kanssa tehdä kristityistä, druusi- ja alaviitti-naisista seksiorjia. Saudiarabialainen mufti toteaa, että seksiorjien, joita sunnimiehet käyttävät tyydyttämään itseään, pitää islamin oppien mukaan olla sodassa valloitettujen alueiden ei-islamilaisia kansalaisia.

Syyrian tilanne on hyvin sekava - opposition puolella toimii edelleen sekulaarejakin ryhmiä ja näissä on etnisten vähemmistöjen kuten kristittyjen edustajia. Suurena pelkona kuitenkin on, että kun kaaoksen savut hälvenevät Syyrian kristityt ovat kokeneet irakilaisten uskonveljiensä kohtalon ja joko paenneet maasta, kuolleet tai jääneet elämään pelon vallassa maan sisälle. Kristityt ovat pääasiassa pyrkineet pysymään konfliktin ulkopuolella, mutta viime aikoina kristittyihin kohdistuneet ääri-islamistien iskut ovat paneet osan kristityistä liittymään avoimesti Assadin kannattajiin.

Syyrian kristittyjen määrä on 20-luvulta tähän päivään pudonnut 30%:sta 10%:een. Lopullinen tuhoutuminen voi olla lähellä. Entlösung ei tietysti pysähdy Syyriaan - seuraavana on vuorossa Libanon ja Euroopassa sijaitseva Kosovo.

Prosessi jatkuu demografisista syistä. Mitään globaalia yhteenottoa ei varmaan koskaan tapahdu. Yksi maan kolkka kerrallaan vain siirtyy sunnien haltuun. USA ja Israel pitävät sunnihallintoa shiia-valtaa ongelmattomampana, koska molemmat vihaavat tai pelkäävät erityisesti Irania. USA ajaa Turkkia EU:n jäseneksi. Sunni-valtioiden sekularisaatio ei etene mikä pitää syntyvyyden korkeana. Sekularisaation hetkelliset voitot pyyhkiytyvät seuraavassa kaaoksessa tipotiehen. Prosessi on siis sunni-radikaalien silmin tarkasteltuna varsin vakaalla pohjalla.

Sustainable.

Ei kommentteja: