maanantaina, elokuuta 19, 2013

Pakkoruotsi, sivistysvaltio ja Savon Sanomat

Pakkoruotsi-keskustelussa on kieltämättä ollut ylilyöntejä. Ylilyönteihin eivät ole syyllistyneet vain pakkoruotsin vastustajat vaan yhtä lailla kannattajat.

Keskustaa lähellä oleva Savon Sanomat vetää jo kuitenkin aivan överiksi:

"[kansalais]aloitteissa halutaan kieltää yhdeltä ... kansanosalta oikeus toimeentuloon tai omaan kieleen. Tällainen ei ole kunniaksi suomalaiselle kansanvallalle tai sille sivistysihanteelle, jota maassa on vaalittu aina J.V. Snellmannin ajoista saakkaa". 

Tässä siis viitataan kansalaisaloitteisiin turkistarhauksesta ja pakkoruotsista. Pakkoruotsin vastustaminen merkitsee siis Savon Sanomien mielestä sitä, että suomenruotsalaisilta halutaan viedä oikeus omaan kieleen. Samalla pakkoruotsin vastustaminen ja turkistarhauksen vastustaminen yhdistetään sivistysvaltion vastustamiseen.

Jos jokin on häpeäksi se on se, että suomalainen media käyttää argumentaatiota, joka voi kääntää selkokielelle näin:

Jos savolainen vierastaa turkistarhaus-kieltoa, hän tietysti myös vastustaa pakkoruotsin lopettamista, koska eläinrääkkäys ja toisten ihmisten lasten pakottaminen opettelemaan turhaa kieltä ovat keskeinen osa sivistysvaltion ihannetta.

Savon Sanomat unohti lisätä sivistysvaltion tukupilareihin kaksi asiaa: salametsästyksen ja S-kaupan monopolin.

Pakkoruotsin vastustaminen ei merkitse sitä, että suomenruotsalaiset menettäisivät oikeuden omaan kieleensä. Savon Sanomatkin tietää tämän. En täysin tosin ymmärrä Savon Sanomien motiivia. Jotain Savon Sanomat pelkää. Jonkun vanhan ja tunkkaisen murtumista? Tunkkaisuuden, jota keskustapuolue on kunniakkaimmin sodanjälkeisen ajan edustanut?

Ei kommentteja: