maanantaina, huhtikuuta 08, 2013

Turkki tukee al-Qaidaa Syyriassa?

Jyllandspostenin haastattelemien ruotsalaisten, turkkilaisten ja amerikkalaisten Turkki-asiantuntijoiden mukaan Turkki tukee Syyrian sisällissodassa al-Qaidaan kuuluvaa Nusraa. Syy on se, että Turkki pelkää, että osaan Syyriaa syntyy samanlainen kurdien itsehallinnollinen alue kuin Irakiin ja se, että Turkki näkee mieluummin naapurissaan ääri-islamilaisen sunnivaltion kuin vahvan sekulaarin ja nationalistisen Syyrian.

Syyrian tilanne on erittäin huolestuttava. On riskinä, että koko maa kaatuu ääri-islamilaisten sunnien haltuun. Erittäin huolestuttavaa on myös se, jos tähän mennessä maltillisena pysynyt Erdoganin hallitus alkaa näyttää todelliset kasvonsa (?)  ja alkaa aktiivisesti tukea ääri-islamilaisia liikkeitä naapurimaissaan. Huolestuttavaa on myös se, että USA ja Ranska tukevat Syyrian oppositiota todennäköisesti ainoastaan siksi, että tietää Syyrian hallinnon kaatumisen olevan isku Iranin ja Venäjän selkään.

Euroopan eteläpuolella ja kaakkoispuolella ääri-islamilaisuus on nousussa.  USA ja Turkki tuntuvat pikemmin edistävän tätä kuin jarruttavan.

12 kommenttia:

iese_83 kirjoitti...

Huolestuttavaa on myös se, että suklaasta saa finnejä....Ja, että neekereitä on lääkäreinä ja Ryssiä lentokapiteeneina.

Valkea kirjoitti...

Usan strategia:

Usan tavoitteena on muuttaa mahdollisimman monta islamilaista maata ääri-islamilaisiksi tai vähintään konservatiivi-islamilaisiksi. Islamilaisissa maissa on kansojen keskuudessa pinnan alla tai avoimena voimakas ääri-islamilaisuuden ja konservatiivi-islamilaisuuden potentiaali tai uhka. Usan näkemyksen mukaan se on tärkein este demokraattiselle kehitykselle. Kun islamilaiset maat muuttuvat ääri-islamilaisiksi, niiden kansalaisilla on taipumus 20-30 vuodessa menettää illuusionsa islamilaisesta kalifaatista, ja siten ääri-islamilaisuuden potentiaali heikkenee. Usa toivoo, että tämä avaa tien maalliselle kulutusyhteiskunnalle ja sivistyneistön liberaalille samettivallankumoukselle. Iran ja sen tyytymättömät ja protestoivat nuoret ja opiskelijat ovat mallina sille kehitykselle, jota Usa toivoo. Jossain vaiheessa suurin osa heistä muodostaa Iranin sivistyneistön ja eliitin. Tyytymättömiä ja protestoivia opiskelijoita ja nuoria on helppo manipuloida, ohjata ja rahoittaa ulkomailta liberaaliin suuntaan. Usa noudattaa ns. 'riding along with the waves' -politiikkaa, jossa Usa ei pyri estämään muutosta eikä pyri ylläpitämään status quota, vaan olemaan muutoksen airuessa, vahvistamaan sitä ja ohjaamaan sitä haluamaansa suuntaan. Usa katsoo status quon ylläpitämisen olevan mahdotonta, liian paljon resursseja kuluttavaa ja/tai liian hyödytöntä.

Vaikka islamin voimakkuus vaihtelee syklisesti tilanteiden mukaan, Usa aliarvioi islamin sitkeyden ja pitkän tähtäimen voiman. Lisäksi islam sopeutuu nopeasti ja muodostaa jatkuvasti vastatoimia Usan manipuloinneille ja vaikutuksille. Islamilaisista maista ei tule maallistuneita demokratioita.

Valkea kirjoitti...

Lisäys,

mitä tulee vähemmistöjen kohtaloon islamilaisissa maissa, joissa Usa avusti tai avustaa vallankumouksia, Usa ei ole koskaan välittänyt vähemmistöistä itsessään, vaan vähemmistöistä välineinä. Siksi Usa uhraa vähemmistöt silmää räpäyttämättä islamilaisissa maissa.

Miltton Friidman kirjoitti...

Hyvä blogaus!

Turkki on nouseva tähti kieltämättä, niin taloudellisesti kuin sotilaallisestikin.

Vahvistuva Turkki ja heikkenevä Kaakkois-Eurooppa myös muuttaa voimatasapainoa Euroopan laitamilla.

Myös Turkin ja turkkilaisten nationalismi Atatürkin hengessä on merkillepantavaa, siinä missä jos Euroopassa mainitaan nationalismi, niin heti vedetään yhtäläisyysmerkit Aatuun.

Nähtäväksi jää, näemmekö Ottomaanivaltakunnan toisen tulemisen.

Jukka kirjoitti...

Erdoganin haave ei ole vain luoda uudelleen Ottomaanien valtakuntaa vaan myös kalifaatin.

Tavallaan kyllä ihailenkin Erdogania. On hän ollut hyvin taitava. Turkki on taloudellisesti menestynyt maa.

Miltton Friidman kirjoitti...

Erdoganin haave ei ole vain luoda uudelleen Ottomaanien valtakuntaa vaan myös kalifaatin.

Mitkä seikat tähän viittaavat?

Tavallaan kyllä ihailenkin Erdogania. On hän ollut hyvin taitava. Turkki on taloudellisesti menestynyt maa.

Samaa mieltä.

Jukka kirjoitti...

Siihen viittaa yleinen Erdoganin sanoisinko suuruudenhulluus. Kaikki Ottomaani-kama on nyt muotia Turkissa. Siis tämän käsityksen olen saanut.

Miltton Friidman kirjoitti...

Libertaarileiristä nimimerkki "Kansanherra" eli Tuukka Kuru vaikuttaa tällä hetkellä Turkissa.

Liekö mies haistanut jonkinlaisen tulevaisuuden ja rahantekomahdollisuuden eurooppalais-turkkilaisissa suhteissa?

Miltton Friidman kirjoitti...

Tuukka kirjoittaa myös Turkkia koskevia blogauksia Uusi Suomi blogissaan.

http://kansojenherra.puheenvuoro.uusisuomi.fi/blogi/blog

Miltton Friidman kirjoitti...

Siihen viittaa yleinen Erdoganin sanoisinko suuruudenhulluus.

Ja miten se ilmenee?

Mielestäni kaikki islam-kriittiset pitävät Erdogania jonkinlaisena "pashana".

Vai onko todella niin, että "pinnan alla kytee"? Siis että Erdogan esittää maltillista, ja sitten jossain kohdassa pääsee "ottomaanivauhtiin"?

Jukka kirjoitti...

Tuo Erdogan-arvaukseni on tosiaan pelkkä arvaus tai siis intuitio.

Pitääpä lukea tuota blogia.

Anonyymi kirjoitti...

http://atimes.com/atimes/Middle_East/MID-01-120413.html

Mielenkiintoinen Syyria - arvio.