Nokian pääkonttorin säilymisestä Suomessa on vieläkin spekuloitu ja Elop lupasi säilyttää pääkonttorin Suomessa. Uskon, että pääkonttori pysyykin Suomessa.
Se pysyy Suomessa niin kauan kuin Nokian itsenäinen taival kestää. Nokialla on todennäköisesti enää vain kaksi vaihtoehtoa: joku ostaa Nokian ehkä hyvinkin pian ja pilkkoo sen tai Nokia kuihtuu hiljalleen marginaaliseksi matkapuhelinten valmistajaksi. Työpaikat menevät molemmissa tapauksissa.
Nokian pääkonttorin paikasta keskusteleminen onkin nyt jo täysin irrelevanttia. Nokian tarina on 95%:n todennäköisyydellä ohi. Luulen että suomalaisten enemmistö alkaa hiljalleen tajuta tämän. Totuuden myöntäminen on uuden alku. Nokia oli tärkeä osa suomalaisten identiteettiä. On aivan tervettä olla järkyttynyt tapauksesta.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
12 kommenttia:
Juttelin työpaikalla ja joku kertoi että upotetun koodin tekijää ei meinaa saada. Nokialla on kannustinloukut (paketin odottelun insentiivit) niin kovat että ei kannata tulla.
Uusin teknologia jota matkapuhelimet monella tavaa edustavat taitaa olla perusluonteeltaan pikavoittotyyppistä. Autonrengas- ja kumisaapasfirmalla oli oma aikansa, nyt jollain muilla.
Näillä näkymin Nokialla ei ole rahaa eikä myyvää tuotetta lokakuussa.
Silloin punnitaan, onko Nokialla mitään selitystä, miksi he eivät menisikään konkurssiin.
Osakekurssi huitelee hyvän matkaa Nokian kirjanpidon ilmoittaman kassavarallisuuden alapuolella.
Nokian maksuhäiriöhistoria on pitkä kuin nälkävuosi, mutta viime aikoina on ollut hiljaista. Eivät enää uskalla pelleillä laskujen kanssa, koska korttitalo voi nyt kaatua yhdestäkin perintätoimesta.
On vaikea tajuta että 15 vuotta sitten Nokia teki vuositasolla parhaimmillaan yli 10 miljardin voitot, silloisessa markassa. Voittoja tuli ovista ja ikkunoista. Miten on mahdollista että menettää valta-aseman ja vajoaa marginaaliin? Se varmaan vaatii jo jonkinlaista "lahjakkuutta".
Menee jossitteluksi mutta jos esittää kysymyksen, niin mitä Nokian olisi pitänyt tehdä silloin, jotta se olisi nytkin yhtä hyvissä asemissa? Jos yhtiö kasvoi liian suureksi, niin luulisi että osia voi myydä pois sitä mukaa jos on vaarana ylikasvu.
Monta vuosikymmentä sitten Nokia oli monialayhtiö, josta sitten erotettiin osia, kuten Nokian Renkaat. Nokian Renkaat jatkoi itsenäisenä ja on tähänkin asti pärjännyt. Jos Nokia aiotaan pilkkoa osiin, niin voiko jollakin pilkotulla osalla olla mahdollisuuksia menestyä ja tavoitella hyviä asemia markkinoilta?
Kun teknolgiassa tapahtuu disruptio, perinteisten firmojen on hyvin hyvin vaikea reagoida siihen oikealla tavalla. Samsung on kylläkin menestynyt yllättävän hyvin.
Applen iPhone tulo markkinoille muutti markkinat varsin nopeasti. Kun julkaisu oli tapahtunut vuonna 2007, Symbianin markkinaosuus oli vielä kuusikymmentä ja se oli Nokian paras vuosi. Vielä vuonna 2009 Symbianin markkinaosuus oli 50% mutta oli jo silloin täysin selvää, että Symbianin peli oli pelattu. Symbian edusti edellistä sukupolvea ja Apple ja Android seuraavaa.
Nokialla oli vuonna 2007 ollut jo 2 vuotta pätevän tuntuinen pieni Linux-pohjainen Internet tabletti N700, jonka jatkumoa Meego-puhelin on. Nokialla oli siis avaimet Symbianin jälkeiseen uuteen sukupolveen, mutta ilmeisesti siihen ei satsattu tarpeeksi. Ja vaikka olisi satsattukin, iPhonen synnyttämä murros olisi voinut olla liian haaste Nokialle. N700-ihmiset kyllä tajusivat, että sovellukset ovat tärkeitä ja että Linux ja open source mahdollistavat ne, mutta eivät he varmasti ymmärtäneet millainen apps- ja sisältö-markkina älypuhelimien ympärille syntyisi.
Apple oli nimittäin aloittanut murroksen jo vuonna 2001 julkaisemalla iPodin. iPhonehan on sen jatkumoa. Musiikkikauppa iTunes Store alkoi vuonna 2003 ja se nappasi suuren palan musiikki-busineksestä. Apple ymmärsi muunkin sisältö-busineksen mahdollisuudet varmasti pian. Appstore on iTunesin jatkumo. Suunnitelmat iPhonesta ja iPadista olivat olemassa ja Appstoren keskeinen merkitys tajuttiin varmasti jo ennnen iPhone julkaisua. Apple alkoi satsata kosketusnäppäimistöön.
Apple tuli tietokone- ja musiikki-busineksesta ja nielaisi ison osan mobiilimarkkinasta, joka oli äimän käkenä. Google tuli vähän myöhemmin Androidillaan ja nosti markkinaosuuden yli 20:een vuodesta 2009 vuoteen 2011.
Samsung oli nöyrempi, sopeutui tilanteeseen, selvisi ja menestyi. Nokia ei nöyrtynyt vaan jatkoi omaa "not invented here" -linjaansa kunnes oli liian myöhäistä ja joutui antautumaan Microsoftille.
Peli on pelattu. Pilkkomisenkaan jälkeen Nokiasta ei jää jäljelle ainuttakaan merkittävää osaa, eikä mikään säily itsenäisenä. NSN ehkä sulautetaan Huaweihin tms. jolloin Huawei saisi NSN:n vanhat asiakkaat. On vaikea tajuta mitä mobiilipuolesta voisi jäädä jäljelle. Micrsoft ei tule varmaankaan ostamaan Nokiaa. Nokia on aivan liian raskas muutettavaksi. Microsoftin omakaan toiminta ei ole hyvässä jamassa. Se on edelleen lähinnä pelkkä PC-softa-firma.
Seuraavasta osarista odotetaan julkaistavan 3 miljardin tappioita. Joten lukekaa siitä sitten, millä selityksillä ilmoitettu tulos eroaa 3 miljardin tappioista edukseen.
Jos tappioita ilmoitetaan enemmän kuin 3 miljardia niin sitten minäkin sanon, että hupsista kukkuu.
Nokian on toisaalta jo korvannut työllisyyden osalta ainakin softapuolella muu pienempi teollisuus. Suomessa on edelleen softainsinööreillä täystyöllisyys. Tämä on tapahtunut kaikessa hiljaisuudessa. Esimerkiksi Intel on laajentanut Suomessa toimintaansa tuntuvasti.
Nokian merkityksen väheneminen on minusta hyvä asia. Erityisen hyvä on, että se on pikkuhiljaa kuihtunut. Toivon mukaan kuihtuminen jatkuu eikä äkillistä romahdusta tule. Kyllä töitä riittää, sillä joka ainoa teollisuudenala on nykyään 20-90% softaa.
Suomalaiselle poliitikolle tämä tietenkin on katastrofi, kahdella tavalla. Ensiksikin siksi että isoa yksikköä on helpompaa kupata (vrt Esko Aho jne) kuin vastaavan tuottavuuden omaavaa kokonaista pienten yritysten muodostamaa teollista ekosysteemiä. Toiseksi se on iso PR-tappio, kun vasemmistokonservatiivit eivät ymmärrä taloudesta mitään, vaan kuvittelevat että vain isot yksiköt voivat työllistää.
Olen samaa mieltä. Pari vuotta sitten oikeastaan tajunnut kuinka suuri määrä softa-työpaikkoja on mutta nyt huomaan omasta kokemuksesta että onhan niitä. Nokialaisista kuitenkin monella pikkupomolla tai yhden Excelin-ihmisellä on suuria vaikeuksia saada työpaikka. Mutta jos ammattitaidosta ei pidä kiinni niin markkina-arvo laskee auttamatta.
Because of surfing around through the world-wide-web and meeting concepts that were not beneficial, I assumed my life was over.
Lähetä kommentti