torstaina, tammikuuta 27, 2011

Katu - osa 2

Arvelin aiemmin, että jos Tunisian kansannousu leviää Egyptiin, lopullinen voittaja on islamismi. Nyt Egyptin kansannousu on alkanut mutta vielä uskotaan demokratian voittoon:

Ulkoministeri Alexander Stubbin (kok) mielestä Tunisian ja Egyptin tapahtumat kertovat liberaalin demokratian kaipuusta maiden kansalaisten keskuudessa.

"Maailmassa ei ole vielä löydetty parempaa hallintomallia kuin liberaali demokratia yhdistettynä sosiaaliseen markkinatalouteen. Kun nämä kaksi päästetään kukkaan, mitä tahansa voi tapahtua", Stubb vastasi kysymykseen Pohjois-Afrikan levottomuuksien syistä.


Ainakin virallisissa puheissa luotetaan demokratian etenemiseen:

Mrs Clinton said Egypt was facing "an important opportunity to implement political, economic and social reforms that respond to legitimate needs and interests of the Egyptian people"... "We support the universal right of the Egyptian people, including the right to freedom of expression, association and assembly,"

Keskustelin toissailtana iranilaisen naisen kanssa, joka kertoi Iranin vuoden 1978 kansannoususta. Melkein kaikki olivat innostuneita kun kansannousu voitti - luottamus demokratian lopulliseen voittoon oli laajaa. "Kukaan ei olisi voinut kuvittellakaan mihin se johtaa." Hetken juhla päättyi nopeasti ja vallankumous söi lapsensa tai ainakin osan heistä: Vallankumoukseen osallistunut vasemmisto oli pian maan alla - usein sanan konkreettisessa merkityksessä.

Poliitikkojen virallinen optimismi - ja länsimaisen sivistyneistön naivi optimismi - on vielä laajaa. Mutta monet varmasti pelkäävät, että Egypti on lähtemässä Iranin tielle.

8 kommenttia:

IDA kirjoitti...

Käsittääkseni Egyptin oppositio on nimenomaan islamistista ja hallinto yrittää väkivalloinkin pitää yllä jonkinlaista sekulaaria demokratiaa.

Noin yksinkertaistaen.

Jukka Aakula kirjoitti...

Eri asia onko nykyhallinto varsinaisesti demokraattinen mutta todennäköisesti se on parempi kuin seuraava hallinto.

Jukka Aakula kirjoitti...

Toissa päivänä Clinton vielä puolusti Mubarakin halitusta.

Tänään New York Times arveli että islamistien roolia ei pidä liioitella.

Luulen että tällä hetkellä kadulla onkin tyytymätön koulutetumpi väki. Islamisti tulevat vasta myöhemmin.

Anonyymi kirjoitti...

Tuosta iranilaisesta naisesta, jonka kanssa puhuit? Mikä on hänen uskonto? Onko se islam, zarahustralaisuus, kristinusko vai juutalaisuus, vai oliko ateisti tai agnostikko?

Mitä kansallisuutta hän on? Persialainen, azeri, kurdi, armenialainen, juutalainen vai mikä? Persialaiset, jotka puhuvat farsia, on Iranin suurin kansallisuus mutta muitakin on. Täällä on lisää Iranin kansallisuuksista.

Oliko hän aikoinaan shaahin vastustaja vai kannattaja? Jos oli shaahin vastustaja niin oliko "khomeinilainen" vai muun tyyppinen vastustaja, kuten vasemmistolainen?

Mitä mieltä hän on khomeinilaisten teokraattisesta hallinnosta joka on ollut 1979 alkaen? Entäs siitä kun 2009 oli mellakoita Iranissa?

Jukka Aakula kirjoitti...

Nainen oli koulutettuun perheeseen kuuluva insinööri ja muslimi. En kysynyt kaikkia hänen asioitaan. Keskustelin hänen kanssaan ensi sijassa työasioissa. Hän oli länsimaistunut eikä konservatiivi.

Valkea kirjoitti...

Tässä hiukan lisätietoa aiheesta:

http://www.amnation.com/vfr/archives/018520.html

http://globalguerrillas.typepad.com/globalguerrillas/2011/01/journal-example-of-open-source-tactical-innovation.html

http://globalguerrillas.typepad.com/globalguerrillas/2011/01/can-an-open-source-revolt-topple-egypt.html

http://globalguerrillas.typepad.com/globalguerrillas/2011/01/journal-open-source-insurgency-in-now-mainstream-.html

Valkea kirjoitti...

Tässä vielä lisää taustaa tapahtumille:

http://mangans.blogspot.com/2011/01/global-elite-causes-global-awakening.html#comments

Jukka Aakula kirjoitti...

Valkea,

Jep luin osan noista linkeistä.

Tilanne voi hyvin huonontua mutta siitä ei oikeastaan voi tehdä juuri mitään poliittista johtopäätöstä. Minusta on ok että ihmiset yrittävät edes jotain. Nykyinen korruptoitunut yksinvalta ei ainakaan osaa ratkaista arabimaiden ongelmia. Kannattaa ehkä kokeilla jotain muuta.

En edes tiedä mitä toivoisin että noissa maissa tapahtuisi.