Sananen kansalaisliikkeistä/joukkoliikkeistä/yhdenasianliikkeistä, jotka ovat periaatteessa tärkeitä demokratian täydentäjiä ja diktatuurin msertajia.
Suomessa on sodan jälkeen ollut erityisesti kolme yhden asian liikettä (Marraskuun liike vähävaraisten auttamiseksi, ympäristöliike luonnon diversiteetin säilyttämiseksi ja maahanmuuuttokriittinen liike maahanmuuton rajoittamiseksi ongelmakulttureista).
Kaikilla liikkeillä oli aluksi ääneen sanottu tarkoitus tehdä itsestään hyödyttömiä niin että kaikki tai useimmat puolueet ottaisivat liikkeen päämäärän omakseen. Mutta sitten liikkeet alkoivat elää omaa elämäänsä ja muuttua yleispoliittisiksi identitaarisiksi liikkeiksi ja järjestäytyivät myös puolueeksi (Vihreät) tai valtasivat puolueen (taistolaiset osin SKP:n, maahanmuuttokriittiset PS:n kokonaan).
1. Marraskuun liikkeen nimellä alkanut vasemmistolainen progressiivisuus mm. kehittyi dogmaattiseksi neuvosto-marksilaisuudeksi (taistolaisuus), joka alkoi harrastaa ihmisten leimaamista neuvostovastaisiksi.
2. Maahanmuuttokriittiset ovat yhtäkkiä alkaneet ei vain vastustaa EU:ta vaan esimerkiksi "kritisoida" (oikeammin demonisoida) ilmastotutkimusta ja mainstream mediaa yms. yms. Osa PS:n kansanedustajista vähättelee Venäjän uhkaa.
3. Vihreät ovat alkaneet kehittyä amerikkalaisen progressiivisuuden suuntaan, ja uskoa että ihminen ei ole yksilö vaan joko syrjivä (valkoinen heteromies) tai syrjitty (LGBTQ ja nainen ja afroamerikkalainen) - yhteiskunnan edistys ei etene sitä kautta että kaikille elämä muuttuisi paremmaksi vaan sitä kautta että paljastetaan kaikkialla läsnäolevat sorron struktuurit - valkoisen yhteiskunnan perisynti kuten kolonialismi.
Alkuperäiset henkilöt tippuvat tässä vaiheessa pois tai kaikkoavat sivummalle - tilalle tulee konformisti-idiootteja. Liikkeestä tulee sarja uskonvahvistusorgioita. Lopulta idiotismi saavuttaa sellaiset mitat että liike romahtaa (, ellei sitten pääse valtaan jolloin luutuu). Jäljelle jäävät ne jotka eivät saa kevereita "uskontokuntansa" ulkopuolelta. (Hannu Aho kuvasi tätä Saarassa jotenkin näin - rumat jäävät pyörimään niihin liikkeisiin, joihin ovat nuorena liittyneet, koska eivät pääse naimisiin / parisuhteeseen. Tässä ehkä yksi syy miksi syrjäytyneet miehet radikalisoituvat eivätkä aikuisenakaan maltillistu.)
Taistolaisliikkeen romahdus tapahtui hyvin nopeasti noin vuonna 1981.
Jussi Halla-ahon ehkä paras kirjoitus Hyvää Kesää! analysoi OSITTAIN samaa ilmiötä. Vähänpä Jussi arvasi miten hänen "oma" liikkeensä kehittyisi samaan suuntaan. "Animalia-tytön itseinhotilitys pani minut myös ihmettelemään, miksi mielipiteillä on taipumus klimppiytyä. Tällä tarkoitan sitä, että kun tietää henkilön mielipiteen asiasta a), voi melko suurella varmuudella ennustaa, mitä mieltä hän on suuresta joukosta muitakin asioita. Usein näiden klusteroituneiden mielipiteiden välillä ei ole mitään loogista yhteyttä, ja toisinaan ne ovat suorastaan ristiriidassa keskenään.
Esimerkiksi:Ympäristönsuojelua kannattava ja ilmastonmuutosta vastustava henkilö tyypillisesti (ei tietenkään aina) kannattaa laajamittaista maahanmuuttoa kolmannesta maailmasta kehittyneisiin maihin. Ekologisesta näkökulmasta on yksiselitteisen katastrofaalista, että kasvava osuus maailman väestöstä pääsee käsiksi länsimaiseen elintasoon ja omaksuu täkäläiset kulutustottumukset. Erityisen katastrofaalista tämä on siksi, että muuttoliike suuntautuu etelästä pohjoiseen, missä pelkkien perustoimintojen (kuten asumisen) ylläpitäminen vaatii valtavasti energiaa, jonka tuottaminen saastuttaa ja kuluttaa luonnonvaroja."
Olenhan itsekin ollut mukana maahanmuuttokriittisessä liikeessä. Ja olen edelleen melkein samaa mieltä: en halua tänne islamisteja enkä mustia afrikkalaisia. Itse liikkeen valtavirrasta minut on vieroittanut epäkonformistisen luonteeni lisäksi se, että haluan taistella luonnon monimuotoisuuden puolesta. Olen "ilmastouskovainen". Haluan myös taistella sen puolesta, että Suomi linkkautuu läntisiin yhteisöihin - erityisesti NATOon, varsinkin koska Venäjän uhka jatkuvasti kasvaa. Olen "Nato-kiimainen". Haluan kuunnella myös muiden kuin "omien" mielipiteitä ja analyysejä - luen "Pravdaa" ja jopa tilaan sitä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti