keskiviikkona, maaliskuuta 30, 2022
Natoa kannattavien kansanedustajien sitoutuminen päätökseen on tärkeää
maanantaina, maaliskuuta 28, 2022
Venäläisen joukko-osaston yhteisöllisyys ja teamihenki on heikkoa
Integroituuko Eurooppa Venäjän hyökkäyksen takia?
Sitten kun eurooppalaiset ajattelevat että sen Rajaseutu - kuten Ukraina - on Pyhää maata barbarian ja sivistyksen rajalla, Euroopasta on tullut moraalinen yksikkö, eräänlainen metakansakunta. Euroopan integraatio on edennyt ison harppauksen.
lauantaina, maaliskuuta 26, 2022
Venäjä yhdisti Suomen 1939 ja Ukrainan 2014
Virolaiskenraalin mukaan Putin on tehnyt saman Ukrainassa jo vuonna 2014, jolloin Venäjä miehitti Krimin niemimaan. Nyt hyökkääjä kohtaa Ukrainassa kansan, jolla on tahtoa puolustaa itseään."
Toisin sanoen Ukrainan vahva puolustus perustuu kahdeksan vuoden aikana kerättyyn kansalliseen pääomaan. Se ei ole syntynyt hetkessä.
Tämä pitää pitää mielessä tämän päivän Suomessa. Kansallista pääomaa on kerättävä nyt eikä vasta silloin, kun vanja tulee taas rajan yli.
Ensimmäinen askel on se, että jokainen tunnistaa uhan. Meillä on pitkään tehty tässä suhteessa nakerrustyötä. Halosen ja Niinistön uhan vähättely -puhe on ollut epäisänmaallista toimintaa.
Onneksi uhan tunnistamisessa on edistytty voimakkaasti.
maanantaina, maaliskuuta 21, 2022
Putin ei ole hullu vaan laskemoiva diktaattori, tyranni ja kansanmurhaaja: peliteoria avuksi
Verkkouutiset kirjoittaa - suosittelen lukemaan koko jutun:
Tarton yliopiston aatehistorian professori Pärtel Piirimäe arvostelee Eesti Ekspressissä näkemyksiä Venäjän johtajan Vladimir Putinin ”hulluudesta”. Hänen mukaansa kyse on vain lohduttavasta ajatuksesta, että ”maailma olisi ennallaan, jollei vain suurvallan johtoon olisi päätynyt hulluudesta kärsivä despootti”.
– Valitettavasti tällainen ajattelu on lähinnä toiveajattelua. On vähintään kaksi seikkaa, jotka viittaavat siihen, että Putin on edelleen rationaalinen toimija, jolla on johdonmukainen tavoitehierarkia ja joka on kykeneväinen tekemään punnittuja päätöksiä eli valitsemaan sopivimmat välineet omien tavoitteiden saavuttamiseksi.
...
Piirimäe ottaa avuksi peliteorian selittämään Putinin näennäistä hulluutta. Esimerkiksi pelkuripelin voittamiseksi tarvitsee vastustajalle antaa vaikutelma, että voiton saamiseksi on valmis vaikka itsetuhoon.
– Tunnetuimmassa esimerkkipelissä kaksi autoa ajaa vastakkaisista suunnista toisiaan kohden pitkin keskiviivaa. Ensimmäisenä tien reunaan väistänyt kuljettaja on pelkuri ja häviäjä. On selvä, että huonoin tulos on, että molemmat yrittävät voittaa hinnalla millä hyvänsä ja saavat surmansa. Siispä viivalla loppuun asti pysyminen on erittäin epärationaalista.Hän huomauttaa, että Putinin harrastama ydinaseilla uhkailu ei ole mitään muuta kuin pelkuripeliä erittäin korkein panoksin. Putin haluaa antaa vaikutelman, että hän on valmis menemään ”pisimmälle”, ja että maailmaa voivat kohdata ”ennennäkemättömät” seuraukset.
tiistaina, maaliskuuta 15, 2022
Historian syklisyydestä - Francis Fukuyaman haastattelu
Francis Fukuyaman haastattelu Washington Postista kannattaa lukea. Fukuyaman kirjaa Historian Loppu usein pilkataan - lähinnä ne jotka eivät ole lukeneet sitä. Fukuyama esitti ajatuksen historian lopusta ja liberalismin voitosta, mutta teki monta varausta sen suhteen, että tämä oikeasti tapahtuisi.
Ei tosin lopullisesti mutta väliaikaisesti.
Autoritarismin haitat on taas kerran kerrattu hyvin Venäjällä ja muuallakin. Liberalismi (liberaalinen demokratia ja konsumentarismi) voi saada hetkellisen voiton, kunnes se taas rapautuu omiin sisäsyntyisiin ongelmiinsa eli siihen että liberalismi ei tarjoa ihmiselämelle merkitystä.
Liberalismin sisäsyntyistä ongelmaa Fukyama käsittelee seuraavasti:
I wonder whether we’re seeing something like this in the extraordinary outpouring of support for Ukraine across the West: There’s a mass embrace of this opportunity to stand tall again on one side of an ideological struggle.
Fukuyama: I think that’s right ...The spirit of 1989 went to sleep, and now it’s being reawakened. I do think people like the idea of struggling for a just cause, and they really haven’t had anything other than consumerism and mindless middle-class pursuits in the last 30 years.
By the way, I think a lot of that right-wing populism is driven by that same boredom.
Fukuyama: Liberalism is a doctrine that deliberately says, “The purpose of politics is not to serve final ends, like the vision of the good life that’s defined by religious doctrine, because we can’t agree on what those are. So we’ll agree to tolerate people that are very different from us.”It means that every liberal society therefore has a weaker sense of community than one based on a single religion or single ethno-nationalist tradition. Liberalism by design doesn’t give people this tightly bound sense of brotherhood or sisterhood with their fellow citizens.
maanantaina, maaliskuuta 14, 2022
Tuottaako viha veljeyttä vai onko se rappeutuneen aikakauden sairaus?
... what if mistrusting men, disliking men – and yes, maybe even hating men – is, in fact, a useful response to sexism? What if such a response offers a way out of oppression, a means of resistance? What if it even offers a path to joy, solidarity and sisterhood?
Eli entä jos viha on mielekäs reaktio seksismiin kysyy Harmange.
Herää tietysti kysymys: Entä onko viha mielekäs reaktio Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan tai Venäjän uhkaan Suomea kohtaan? Ehkä viha tarjoaa polun iloon, solidaarisuuteen ja yhteisöllisyyteen myös Ukrainan ja Suomen tapauksessa?
Suomessa on kokemusta vihasta ja vihan lietsonnasta venäläisiä kohtaan:
Suuri humanisti Arvid Järnefelt, suomalaisen isän ja venäläisen äidin poika, joka oli Venäjän vallan aikana puhunut kansojen veljeydestä, kirjoitti vuoden 1918 tapahtumien jälkeen:
No kumpi sitten on oikeassa Vihavainen vai Venäjää vihaava ukrainalainen nainen?
Uskon itse, että viha tilanteessa missä ulkoinen voima hyökkää kimppuusi, on terve ja voimaannuttava tunne, jota esi-isämme ovat ajoittain tunteneet puolustaessaan heimoaan hyökkääjää vastaan. Mutta pitkäaikaisena tilana viha tuskin on tervettä. Tässä suhteessa se muistuttaa ehkä stressiä, joka hetkellisenä ajaa ihmistä tehokkaaseen toimintaan, mutta jatkuvana sairastuttaa.
Ehkä osa ihmisistä kestää vihaa paremmin kuin muut. Simojoki vaati nuoria ylioppilaita yhdistämään rakkauden (isänmaahan, rakkaisiin) ja vihan (isänmaan viholliseen). Ehkä viisaus on siinä. Viha yhdistettynä rakkauteen estää vihaa muuttumasta ihmistä sairastuttavaksi voimaksi. Ehkä - ehkä ei.
Ehkä viha on oikeutettua silloin kun heikompi osapuoli puolustautuu vahvempaa kohtaa, mutta tuskin silloin kun sillä motivoidaan vahvempaa heikomman lividointiin?
tiistaina, maaliskuuta 08, 2022
Nato-jäsenyyden puuttumisen hinta?
- Lännen Venäjään kohdistuvien talouspakotteiden takia idänkauppa alkaa laskea heti. Mutta lisänä tulee suurempi haitta: Suomi ei tavallaan ole enää lähellä mitään markkinoita. Tähän mennessä on puhuttu, että Suomi on ulkomaisille sijoituksille mielenkiintoinen, koska Helsinki on lähellä Pietaria. Tämä etu menetetään. Ulkomaiset yritykset, joilla on jo toimintaa Suomessa, saattavat vetää toimintansa pois Suomesta. Samoin suomalaiset yritykset saattavat siirtää pääkonttorinsa Suomesta. Palkat laskevat ja asuntojen ja muun varallisuuden arvo samoin.
- Venäjän aggressiivisen ulkopolitiiikan takia kaikki Venäjän naapurit koetaan markkinoilla epästabiileiksi valtioiksi. Erityisen epästabiileiksi koetaan Natoon kuulumattomat Venäjän naapurit. Markkinoilla Suomea ei nähdä vain epäattraktiivisena vaan suorastaan riskaabelina sijoutuskohteena. Suomeen liittyy maariski. Yritykset alkavat paeta Suomesta ja taloustilanne heikkenee edelleen. Ihmisten elintaso laskee ja tyytymättömyys kasvaa.
- Suomi joutuu vahvan painostuksen kohteeksi Venäjän taholta. Kriisi ei silloin enää materialisoidu vain taloudellisena romahduksena, vaan itsenäisyyden ja sananvapauden selkeänä supistumisena. Lopulta Suomi saattaa äärimmäisessä tapauksessa ajautua kokonaan Venäjän sfääriin.
maanantaina, maaliskuuta 07, 2022
Margaret Meadin kirja "Sukupuoli ja Luonne kolmessa primitiivisessä yhteiskunnassa"
Margaret Mead on yksi antropologian historian suuria nimiä. Hän tutki yhdessä silloisen miehensä RO Fortunen kanssa Uuden Guinean heimoja 30-luvulla. Hänen kirjansa Sukupuoli ja Luonne kolmessa primitiivisessä yhteiskunnassa on osin aika kiisteltykin tutkimus. Kirja on evoluutiopsykologian kannalta oleellinen koska sen on tulkittu edustavan vastapuolta eli kantaa, että ihminen on ensi sijassa ehdollistamisen ja kasvatuksen tuote. Toisaalta ei Mead ollut mitenkään kategoorisesti sillä kannalla etteikö persoonallisuus tai sukupuolierot saata myös olla osittain biologian synnyttämiä / perinnöllisiä.
torstaina, maaliskuuta 03, 2022
Nato-vitkastelija: "Onneksi meillä on vahva armeija, vaikka emme Natossa olekaan"
Nato-jäsenyyden vastustaja tai Nato-vitkastelija toteaa "valtioviisaasti":
Onneksi meillä on vahva armeija, vaikka emme Natossa olekaan.
Suomeksi tämä merkitsee käytännössä jotain seuraavista kolmesta vaihtoehdosta:
keskiviikkona, maaliskuuta 02, 2022
Uusi rautaesirippu. Kulkeeko se Suomen länsi vai itärajalla?
Entistä pääministeriämme Alexander Stubbia haastateltiin eilen Ylellä. Stubbin mukaan uusi rautaesirippu tulee jakamaan taas Euroopan kahtia.
Tähän voi lisätä:
Se, kummalle puolelle Suomi jää, ratkaistaan nyt.
Huomatkaa, että en sanonut näin:
Se, kummalle puolelle Suomi jää, päätetään nyt.
Lukija tajunnee pointin, mutta sanon varmuudeksi:
Jos Suomen kansa päättäisi asiasta kansanäänestyksessä, mielipidetiedustelujen valossa on selvää, että Suomi haluaa kuulua Länteen eikä Venäjän etupiiriin. Mutta asiaa ei ole ratkaisemassa vain Suomen kansa, hallitus, eduskunta ja presidentti. Mukana ratkaisussa on Venäjä ja USA. Venäjä on pitkään jo halunnut että kuulumme sen etupiiriin. Se pyrkii vaikuttamaan siihen kummalle puolelle Suomi jää.
Suomen johdolta ja kansalta vaaditaan nyt taitoa ja päättäväisyyttä ja yksituumaisuutta. Sekään ei välttämättä kuitenkaan riitä.