Yhä selvempää alkaa olla, että Korona-epidemiaa - tai yhtä hyvin sairaalabakteerien leviämistä - ei saada tehokkaasti pysäytettyä ellei toimita myös globaalisti. Koska Intiassa on pulaa rokotuksista, Intiasta on kehittynyt uusien mutaatioiden kehitysalusta. Epidemiaa ei saada kehittyneissäkään maissa ilmeisesti kuriin, ellei sitä saada kuriin maailmanlaajuisesti.
Vaikka Intialla on paljon omaa rokoteosaamista, Intialta puuttuu raaka-aineita mm. koska Joe Biden on rajoittanut tarvittavien raaka-aineiden vientiä USA:sta.
Jo vuosi sitten nyt valittu WTO:n uusi pääjohtaja Ngozi Okonjo-Iweala puhui edellisessä työssään toimiessaan asiasta Foreign Affairsin kolumnissaan:
It is now abundantly clear that the world cannot fully emerge from its current state of novel coronavirus lockdown until a vaccine is found. Never before have so many lives, livelihoods, and economies depended so much on a single health intervention. But as scientists race to develop potential vaccine candidates, the international community must remember that the ultimate goal is not only to produce a safe and effective inoculation but to bring the pandemic to an end. And that can happen only after billions of doses are produced affordably and made available to everyone, particularly those in low-income countries.
An enterprise on this scale requires a new perspective: vaccines must be recognized as global public goods. Neither domestic agendas nor profit can be allowed to drive the effort for the largest vaccine deployment in history. Governments, pharmaceutical companies, and multilateral organizations must work together to develop, produce, and deliver the vaccine. Producing and distributing billions of doses of a new vaccine would be challenging at the best of times. Doing so during a pandemic will require an unprecedented global effort.
ROKOTTEISTA, testeistä, suojaimista ja lääkkeistä on kehittyvissä maissa yhä valtava pula. Etelä-Afrikka ja Intia vaativat pandemian ajaksi koronavirusrokotteiden ja -diagnostiikan patenttien ja lisenssien suojan väliaikaista purkamista ja siten muutosta tekijän- ja teollisoikeuksien kauppaan liittyvään Maailman kauppajärjestön WTO:n Trips-sopimukseen.
Yhdysvallat ja EU ovat vastustaneet patenttisuojan purkamista sillä perusteella, että patenttisuoja kannustaa lääkeyhtiöitä lääkkeiden ja rokotteiden kehittämiseen, vaikka se on kallista. Sen sijaan sekä EU että Yhdysvallat että ovat tukeneet rokoteapuohjelmia, joiden toimittamien rokotteiden varassa on esimerkiksi valtaosa Afrikan maista.
Keskiviikkona linja kuitenkin muuttui. Presidentti Joe Biden ilmoitti Yhdysvaltojen olevan valmis koronarokotteiden immateriaalioikeuksien avaamiseen, jotta rokotteet saadaan laajempaan käyttöön. Torstaina tukea tuli myös EU-komission puheenjohtajalta Ursula von der Leyenilta. Myös EU on valmis keskustelemaan WTO:sa patenttien avaamisesta.
Kansankokonaisuus ei ota lopullista kantaa patenttisuojan poistamiseen. Kyse on monimutkaisesta ongelmasta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti