sunnuntai, elokuuta 11, 2019

HS:ssä erinomainen kirjoitus musliminaisten asemasta

Lainaan vain pari kohtaa HS:ssä olleesta artikkelista musliminaisten asemasta Suomessa:
MITÄ enemmän meikäläisiä samalla paikkakunnalla, sitä enemmän sääntöjä ja rajoituksia. Näin sanoo moni haastateltava.
Al Taken perhe tuli Suomeen pakolaisleiriltä 1990-luvulla, kun sisarukset eivät vielä olleet kouluikäisiä. Perhe muutti Savonlinnaan, jossa asui tuohon aikaan vain vähän irakilaisia.
”Meillä oli vain kantasuomalaisia ystäviä. Saimme olla ja elää lapsina. Leikimme poikien ja naapureiden kanssa, pelasimme jalkapalloa”, kertoo Zahra.
Kun tytöt olivat noin kymmenvuotiaita, perhe muutti Turkuun, jossa asui paljon enemmän irakilaisia.
”Yhteisö alkoi painostaa meitä. Että jos haluatte kuulua joukkoon, teidän pitää noudattaa sääntöjä. Se rajoitti kaikkien perheenjäsenten elämää. Siinä huomasi, miten paljon yhteisö vaikuttaa”, Neriman sanoo."

"Joskus paine tulee ulkomailta. Kunniaa halutaan varjella lähtömaassa asuvan suvun silmissä, ja suku voi uhkailla myös sieltä käsin. Yksi haastateltava kutsuu sukulaisia ”kotimaan haamuiksi”. Sosiaalinen media tekee vahtimisesta ja yhteydenpidosta helppoa.

Toisaalta esimerkiksi Dila sanoo, että hänen sukulaisensa vanhassa kotimaassa elävät nykyisin vapaampaa elämää kuin hän Suomessa. Vanhemmat ovat pitäneet kiinni vanhoista tavoista, kun taas lähtömaassa elämä on muuttunut vapaamielisemmäksi. Dila arvelee, että täällä vieraassa maassa perinteiden merkitys on korostunut. Vanhassa kotimaassa ihmiset ovat voineet olla avoimempia uusille vaikutteille, kun ei ole tarvinnut pelätä identiteetin menettämistä."

Ei kommentteja: