lauantaina, tammikuuta 13, 2024

Eutanasia-kansalaisaloite

Suosittelen kansankokonaisuuden lukijoita eutanasia-kansalaisaloitteen allekirjoittamiseen. Ihmisellä pitää olla mahdollisuus eutanasiaan, jos tuskat ovat voimakkaat ja paranemismahdollisuudet ovat olemattomat. Eutanasiamahdollisuus pitää olla minusta myös, jos hoitotestamentilla on ilmoittanut halusta eutanasiaan dementian tapauksessa. On ihmisarvon vastaista joutua elämään tilassa, missä ei enää tunne omia lapsiaan. Seurasin vuosia yhden läheiseni hidasta katoamista Alzheimeriin ja mietin asiaa paljon.

Mainittakoot lisäksi asia, jota useimmat eivät varmasti tiedä: kun dementikko menettää lopulta tajuntansa, häntä ei nesteytetä enää. Eli ihminen saa de facto eutanasian janoon tappamalla. Tällainen eutanasia kestää monta päivää. Olen kuullut, että tällainen janoon tappaminen saatetaan tehdä tajuissaan oleville syöpäsairaillekin, mutta tästä minulla ei ole varmaa tietoa. Tajuttoman dementikon nesteyttämisen lopettaminen minulle selitettiin selkeästi läheiseni hoitokodissa.

Kun rakas koirani Jasu sai syövän ja syöpä levisi laajalle sisäelimiin, Jasu lopetettiin lääkärin, vaimoni ja minun yhteisestä sopimuksesta. Lopettaminen eli eutanasia oli tuskaton - silitimme koko operaation ajan koiraa. Olin surullinen mutta tajusin, että olin ottanut vastuun koirasta, joka oli minusta riipppuvainen.

4 kommenttia:

QroquiusKad kirjoitti...

Kiitos vinkistä.
Allekirjoitan.
On törkeää, että kituva kotieläin saa eutanasian mutta ihminen pakotetaan kitumaan toinen toistaan älyttömämmin perustein.

Jukka Aakula kirjoitti...

Kiva kuulla että allekirjoitat.

Jotenkin tämä aihe on minulle henkilökohtainen.

Toisaalta voi toki myös kysyä mitä järkeä on vuosikausia pitää valtion varoilla täysin dementoituneita ihmisiä hengissä. En halua, että minuun ainakaan missään vaiheessa haaskataan rahaa jos minusta ei ole läheisilleni mitään iloa.

Jim Jam kirjoitti...

Itselläni elämän pyhyys on katolisena kristillis-moraalisena asiana niin vahva, että vastustan kaikenlaista elämän päättämistä oli sitten abortti, kuolemantuomio tai eutanasia. Lähipiirissäni oli ennen poismenoa muistisairauteen vajonneita, mutta silti "höperyydestä" huolimatta tuntevia ja aistivia ihmisiä huumoreineen ja juttuineen. Itselle moraalisesti käsittämätöntä, että "höperyyden" takia saisi kuolemantuomion. En toki lähde oppimestaroimaan asiassa, ymmärrän muitakin näkökantoja erilaisista kokemuksista kummuten.

Jukka Aakula kirjoitti...

No en itsekään ole vaatimassa että lääkäreiden pitäisi esimerkiksi taipua tällaiseen - - ymmärrän vallan mainiosti sinunkin näkökulmasi. Kuuntelin kun Päivi Räsänen ja joku eutanasian kannattaja keskustelivat tv:ssä asiasta SIVISTYNEESTI ja toisteen kuunnelleen.

Tämä ei ole minustakaan helppo asia.