maanantaina, syyskuuta 14, 2015

Mihin Merkelin linja johtaa?

Amerikkalaisessa Foreign Policy-lehdessä on artikkeli, jonka liberaali ja ihmisoikeushenkinen sanoma on, että Euroopan on madallettava rajojaan, vaikka se vaikeaa tulee olemaankin. Riski artikkelin mukaan on että kehitys johtaa Euroopan destabilisoitumiseen. Lehden mukaan riskeistä huolimatta on jatkettava tällä tiellä. Rajojen avaaminen tulee johtamaan pakolaisuuden määrän kiihtymiseen ja pakolaisia alkaa tulla kaikkialta Afrikasta ja Lähi-Idästä.

Artikkelissa on äärimmäisestä maahanmuuttomyönteisestä linjastaan huolimatta hyvin rehellinen ote - päinvastoin kuin useimmissa maahanmuuttomyönteisissä artikkeleissa:

1. Samaan aikaan kun Eurooppa valmistautuu - jos Merkel saa mielensä läpi - ottamaan vastaan enemmän pakolaisia Syyriasta, tilanne muuttuu kokonaisvaltaisesti ja maahanmuutto kasvaa mahdollisesti hyvin radikaalisti nykyisestä:

"We mustn’t delude ourselves about hard this will be. Lowering the barriers to entry will increase the flow of refugees — maybe radically. Even should we agree to turn back economic refugees and only accept victims of war and repression, that category includes Malians and Nigerians and South Sudanese and God knows how many others. Many of the 3.5 million Syrian refugees currently quartered in Turkey, Lebanon, and Jordan could decide to try their luck in Europe. "

2. Poliittisesti tämä merkitsee FA:n artikkelin mukaan suurella todennäköisyydellä katastrofia - mutta artikkeli kuitenkin kannattaa valitulla tiellä jatkamista:

"And as the numbers rise, so, too, will the popularity of far-right parties in Europe.

Without brave political leadership, the refugee crisis could become a political catastrophe for Europe. Merkel has admitted that the flood of new people “will occupy and change our country in coming years.” That’s a nettle that no other leader has yet been willing to grasp. But if they don’t, the nativists will exploit those changes in order to orchestrate a Fortress Europe. Is there any reason to doubt, for example, that France’s National Front will use the migrant influx to vault over the Socialists in the 2017 presidential balloting? President Francois Hollande can either lead on the issue or be buried by it. (I admit, of course, that he could lead on the issue and be buried by it.) "

Oma käsitykseni on, että Venäjä tässä se suuri voittaja on. Ensin se on tuellaan Assadille pahentanut pakolaiskriisiä dramaattisesti. Sitä kautta Venäjä on saanut Euroopan poliittisesti rikki. Poliittinen painopiste on siirtynyt Euroopassa venäjänmielisille puolueille kuten Ranskan FN.

3 kommenttia:

Vasarahammer kirjoitti...

Merkelin linja (=pakolaiskiintiöt) johtaa EU:n hajoamiseen. Jo nyt EU:n pyhiä toteemeja on kaatunut (Schengen) ja unioni on pahasti jakautunut. Itä-Euroopan maat joutuvat ilman omaa syytään kantamaan vastuuta ja niitä painostetaan uhkailemalla EU-tukien menetyksellä. Lisäksi ainoaa maata, joka jotakin yrittää, eli Unkaria moititaan kovista otteista.

Jos läntisen Euroopan maat painostavat liikaa entisiä kommunistimaita, EU hajoaa ja itäisen Keski-Euroopan maat saattavat liukua Venäjän syliin.

Merkelin tulisi tunnustaa, että pakolaiskriisin kärjistyminen on osittain hänen kevytmielisten lausuntojensa syytä samalla tavalla kuin Suomen kasvanut tp-hakijoiden määrä on osittain Sipilän rehvakkaiden puheiden seurausta. Miksi Merkel ei hakenut syyrialaisia pakolaisleireiltä, jos hän kerran lupasi ottaa syyrialaisia? Miksi piti poseerata julkisuudessa?

Ennen kuin kiintiöitä voidaan käyttää, pitäisi EU:n ulkorajojen olla tiiviitä. Näinhän ei ole, vaan Kreikka ja Italia eivät edes yritä pysäyttää tulijoita.

Jukka Aakula kirjoitti...

Suurin uhka on ennakkotapaus. Seuraavaksi tulevat afrikkalaiset suurin joukoin ja moraalisia perusteita ei ole pysäyttää niitä.

Jukka Aakula kirjoitti...

Suurin uhka on ennakkotapaus. Seuraavaksi tulevat afrikkalaiset suurin joukoin ja moraalisia perusteita ei ole pysäyttää niitä.