maanantaina, maaliskuuta 03, 2014

"Seuraavana Harkova ja Donetsk"

Maltillinen venäläinen lehti Moscow Times, joka on Sanoma-osakeyhtiön omistuksessa, analysoi Ukrainan tilannetta. (Kiitos Jani Alanderille linkkauksesta.)

Referoin lyhyesti:

Perusfakta on, että Venäjä kokee Ukrainan osaksi Venäjää. Ukraina on Venäjälle kuin Taiwan Kiinalle. Venäjä on ilman Ukrainaa vain valtio, mutta Ukrainan kanssa yhdessä se on imperiumi. Putin tulee valtaamaan Itä-Ukrainan. Putin ei todennäköisesti kuitenkaan valtaa Länsi-Ukrainaa. Lännen tiedustelupalvelut eivät jostain käsittämättömästä syystä ole ymmärtäneet tätä. Putin selitti asian Bushille aikoinaan selkeästi. 

Asioihin kannattaisi tutustua. Suomalaisetkin ovat suhteellisen tietämättömiä siitä, miten perinteisessä slavofiilisessa katsannossa, jota Putinkin edustaa, Suomi nähdään. Suomessa vallalla olevassa suvaitsevaisuuden ilmapiirissä tunnutaan ajattelevan, että maailman ihmiset ja kansat ovat samanarvoisia ja tavallaan samanlaisia eikä erilaisiin kulttuureihin siksi tarvitse syvällisesti edes tutustua.

Venäjästä suomalainen kaduntallaaja tietää vähän, mutta luulee tietävänsä paljonkin, mikä on vaarallinen yhdistelmä. Vihavaisen kirjoja lukiessa olen saanut suunilleen tällaisen käsityksen:

Venäjällä suomalaisugrilaiset kansat nähdään nekin osaksi Venäjää. Suomi on tässä katsannossa kykenemätön itse hallitsemaan itseään ja siksi jollain lailla luonnollinen osa Venäjää. Venäjä on aina kohdellut Suomea muka hyvin, mutta Suomi on ollut kiittämätön.

Muuten arvaan nyt, että jos Putin valtaa koko Ukrainan, Suomessa leviää melko pian "realistinen" käsitys että Ukraina "kuuluukin" Venäjään. Ukrainan asema on siksi täydellisen erilainen kuin Suomen tilanne. Slavofiilisessä katsannossa näin ei kuitenkaan ole. Mutta suomalaisten kyky pettää itseään on aivan uskomaton.

Ei kommentteja: