lauantaina, maaliskuuta 01, 2014

Suomi ja Ukraina - lännen rajamaita

BBC:n raportista saa kuvan, että Venäjän hallinnon tukemat joukot ovat ottaneet haltuunsa Krimin niemimaan. Venäjän hallinto kiistää asian vieläkin, mutta aseistus, joka asemiehillä on, on suht selkeästi armeijan kalustoa.

"Vaikuttaa siltä, että Venäjän asevoimat kontrolloivat nyt Krimin saarta", totesi USA:n edustajainhuoneen tiedusteluosaston puheenjohtaja Mike Rogers.

Venäjällä on myös suunnitteilla laki, joka helpottaa uusien alueiden liittämistä Venäjään.

Ukrainan asema on heikko Venäjän agression kohteena. Yleisemmin voi sanoa, että Natoon kuulumattoman Lännen Rajamaan tilanne on vaikea, kun Venäjän agressio alkaa.

Suomessa on paljon puhuttu Nato-optiosta - siitä että jos tilanne muuttuu, liitytään Natooon. Länsimaat ovat tähän mennessä pyrkineet saamaan Suomea liittymään Natoon. Nyt joidenkin länsimaisten asiantuntijoiden ja median suulla on jo varovaisesti ilmaistu ajatus, että Suomea ei pitäisi ottaakaan Natoon.

Niille joiden mielestä on "legitiimiä", että Krimi liitetään Venäjään, koska enemmistö Krimin asukkaista on etnisiä venäläisiä muistuttaisin, että Abhasia irrotettiin Venäjän toimin Georgiasta vaikka melkein puolet Abhasian asukkaista oli georgialaisia ja alle 35% abhaaseja ja venäläisiä yhteensä.

On turha puhua legitiimisyydestä, kun puhutaan Venäjästä. En ota kantaa muutenkaan siihen, onko Venäjä hyvä tai huono tai onko sillä oikeus puolustaa kansalaisiaan rajavaltioissa tms. Enkä siihen onko Nato hyvä tai huono. Moraalinen tai juridinen pohdiskelu ei kuulu valtapoliittiseen analyysiin.

Venäjä on alati muuttumaton uhka naapurimailleen. Rajamaiden olisi huolehdittava turvallisuudestaan jonkin sotilasliiton avulla, siis käytännössä Naton. Nyt voi Suomen osalta olla jo myöhäistä. Politiikassa avautuvat ikkunat pitää käyttää hyväksi ennen kuin ne sulkeutuvat. Viro toimi heti, kun Venäjä oli hetkellisesti heikko Neuvostoliiton elokuun 1991 vallankaappauksen aikoina.

Suomalaisten toiminta on ollut säälittävää.

Ei kommentteja: