maanantaina, heinäkuuta 18, 2016

Turkin sotilasvallankaappaus Jumalan lahja?

Erdoğan ei peitellyt tyytyväisyyttään päästessään eroon vastustajistaan. Presidentti kutsui vallankaappausta Jumalan lahjaksi, joka antoi syyn ”puhdistaa armeija”. Toimien ripeydestä päätellen tuota syytä oli jo odotettu.
”Erdoğanilla oli varmasti olemassa jo nimilistoja pidätettävistä henkilöistä. Putsaustoimet ovat olleet käynnissä jo useamman vuoden ajan, ja tämä on nyt jatkoa. Vallankaappausyritys antoi sille taas näennäisen oikeutuksen”, vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista sanoo.
Sotilasvallankaappusta aktiivisesti vastustaneitakin on jo pidätetty kertoo Talouselämä:

Pian saatiin myös merkkejä siitä, etteivät kaikki pidätykset liittyneet kaappausyritykseen. Kävi ilmi, että pidätettyjen joukossa oli myös kolmanen armeijan komentaja kenraali Erdal Öztürk, joka oli jo perjantai-iltana tuominnut kaappauksen ja kehottanut siihen osallistuvia yksikköjä palaamaan kasarmeilleen välittömästi.
Huoli puhdistusten kiihtymisestä kasvoi lauantai-iltana, kun saatiin tieto 2 745:n tuomarin ja syyttäjän sekä 140:n korkeimman vetoomustuomioistuimen Yargitayn jäsenen pidätysmääräyksistä. Kiinni otettiin myös 48 valtioneuvoston oikeudellisen osaston Danistayn jäsentä sekä kaksi perustuslakituomioistuimen tuomaria. Kaikkia heitä epäillään osallisuudesta vallankaappausyritykseen. Kukaan ei ole selittänyt, miten näin nopeassa ajassa oli mahdollista kerätä näyttöä niin monen ihmisen osallistumisesta salahankkeeseen.
Erdogan vaatii nyt kuolemanrangaistuksen palauttamistaJumalan lahjan asiasta tekee suomalaisille se, että kuolemanrangaistuksen palauttaminen on ilmeisesti show stopper Turkin EU-jäsenyydelle.

"Jos kuolemanrangaistus otetaan Turkissa uudelleen käyttöön, se etäännyttää osapuolet toisistaan ja jäsenyysneuvottelut ilmeisesti menisivät juntturaan myös muodollisesti”, 
Ei kommentteja: