sunnuntaina, toukokuuta 19, 2013

Syyrian sota leviää - osa 2

BBC raportoi tänään, että lähellä Libanonin ja Syyrian rajaa sijaitsevan syyrialaisen Qusairin kaupungin taisteluihin osallistuu satoja libanonilaisia sunneja opposition jaukoissa ja merkittävä määrä Hizbollahin shiia-taistelijoita hallituksen joukoissa.

Kerroin aiemmin, että Hizbollahin johto on ilmoittanut, että Syyrialla on todellisia ystäviä Libanonissa. Hizbollahin johtaja sheikki Hassan Nasrallah totesi: 

"Syyrialla on todellisia ystäviä, jotka eivät tule antamaan sen kaatua USA:lle, Israelille ja islamilaisille radikaaleille".

Libanon kärsi 1975-90 sisällissodan, joka raunioitti maan ja aiheutti laajahkon maastamuuton. Libanonin sisällissota oli suomalaisen siihen aikaan hieman vaikeaa ymmärtää. Media puhui usein kristittyjen ja muslimien välisestä sisällissodasta. Suomenkielinen wikipedia puhuu edelleen näin. Konstellaatio oli kuitenkin monimutkaisempi, enkä väitä että ymmärtäisin kuviota likimainkaan.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että suurin konflikti sekä Libanonissa että Syyriassa on Iranin ja Venäjän tukemien shiiojen sekä länsimaiden, Saudi-Arabian ja Omanin tukemien sunnien välillä. Ainakin Syyriassa kristittyjen sympatiat ovat shiiojen ja heihin tavallaan kuuluvien alaviittien puolella. al-Assad on käytännössä turvannut kristittyjen uskonnonvapauden ja fyysisen koskemattomuuden Syyriassa ja Irakista on Husseinin kaatumisen jälkeen paennut suuria määriä kristittyjä Syyriaan. Alaviitti-hallinto ei politiikkansa osalta muistuta Iranin fundamentalistista shiia-hallintoa, vaan painottaa sekulaarisuutta samaan tapaan kuin Irakin hallinto Saddam Husseinin aikana.

Miten Syyrian sisällissota tulee heijastumaan Libanoniin jää nähtäväksi.

Ei kommentteja: