tiistaina, toukokuuta 21, 2013

Syyria: HS alkaa ymmärtää että al-Assad ei välttämättä kaadu

HS:n mukaan lännen kuvitelmat siitä, että al-Assad tulee kaatumaan ovat hätiköityjä. HS on tietysti itse ollut mukana tässä lännen median kuorossa. Lännen valtiot ovat pitkään suunnitellut puuttuvansa sotaan al-Assasin "hirmuvallan" kaatamiseksi - suunnitelmat alkanevat hiljalleen kuivua kokoon. Länsi alkaa tajuta, että al-Assadin hallintoa seuraisi todennäköisesti ääri-islamilainen sunni-hallinto.

al-Assad alkaa olla niskan päällä ja shiia-taistelijoita tulee al-Assadin apuun ainakin Libanonista. Jopa Libyassa on sunnien ja shiiojen välisiä taisteluita. Lännen pitää ymmärtää, että Lähi-Idän shiiat ja alaviitit eivät tule taistelematta hyväksymään sitä, että heitä aletaan taas teurastamaan.

HS:n uutisointi leimaa tosin edelleen vain shiiojen taistelijat ääriryhmiksi.

Käy yhä epätodennäköisemmäksi, että kumpikaan osapuoli voittaa Syyrian sisällissotaa. Sen sijaan naapurimaat Libanon ja Irak uhkaavat tulla vedetyksi mukaan samaan sekasortoon.
Nämä ovat asiantuntijoiden johtopäätökset Qusairin taistelusta, joka on viimeinen käänne Syyrian lähes satatuhatta henkeä vaatineessa sisällissodassa. Libanonin rajan lähellä sijaitsevasta Qusairista on taisteltu viime päivinä kiivaasti.
Syyrian presidentti Bashar al-Assadin selviytymiskamppailua käyvä hallinto väitti maanantaina saaneensa Qusairin hallintaansa. Kaupunkia tähän asti komentaneet kapinalliset kiistivät vallanvaihdon, mutta myönsivät merkittävät tappiot.
Jo ennen Qusairin taistelua al-Assadin joukot saavuttivat voittoja ympäröivissä kylissä. Maanantaina oppositio syytti al-Assadia "barbaarisesta" pommituksesta, jonka tarkoitus on "pyyhkiä kaupunki kartalta", uutistoimisto AFP kertoi.
Kansainvälisiin suhteisiin erikoistuneen Chatham House -järjestön Syyria-asiantuntija Christopher Phillips näkee Qusairin taistelun merkittävänä käänteenä kaksi vuotta jatkuneessa sodassa.
"Pikku hiljaa kansainvälinen yhteisö ja oppositio alkavat tajuta, ettei al-Assad ole lähdössä minnekään", hän toteaa puhelimitse Lontoosta.
Phillipsin mukaan länsivalloissa on vuoden ajan yleisesti uskottu, että Syyrian pitkäaikaisen itsevaltiaan kaatuminen on vain ajan kysymys. Käsitystä on ruokkinut kapinallisarmeijan menestys Pohjois-Syyrian kurdialueilla ja suurkaupunki Aleppossa.
Venäjä puolestaan on sanonut, etteivät kummankaan osapuolen voimat riitä toisen sotilaalliseen nujertamiseen. Nyt näyttää, että Venäjä on oikeassa.
"Tämä tuskin johtaa hallinnon lopulliseen voittoon. Mutta sen tappio käy epätodennäköisemmäksi. Pattitilanne lujittuu", Phillips sanoo.
Qusairista taistellaan, koska se on portti Libanoniin. Sodan molemmat osapuolet saavat Libanonista tukea.
Shiialaista al-Assadia tukee Libanonin shiialainen ääriliike Hizbollah. Viime aikoina sen avunanto on ollut yhä kouriintuntuvampaa, mistä saatiin Qusairissa vankka todiste. Oppositiolähteiden mukaan kaupungista löytyi sunnuntain taisteluiden jäljiltä yli kahdenkymmenen Hizbollah-taistelijan ruumiit.
Löytö lisää huolta siitä, että sota leviää yli Syyrian rajojen. Kapinalliset saattavat alkaa taistella Hizbollahia vastaan myös Libanonissa.
"Joka päivä alueellinen konflikti on lähempänä", Phillips sanoo. Yhdysvallat tuomitsi maanantaina illalla Suomen aikaa sekä Syyrian hallituksen hyökkäyksen Qusairiin että Hizbollahin osallistumisen siihen.
Phillips on Libanonin lisäksi huolissaan Irakista. Myös sen yhtenäisyyttä horjuttavat toisiaan vastaan asettuneet sunni- ja shiiamuslimiväestöt. Pahimmassa tapauksessa molemmat naapurimaat romahtaisivat Syyrian kaltaiseen sekasortoon.
Leviämisestä on jo nähty merkkejä. Maanantaina kolmen ihmisen kerrottiin kuolleen Libanonin Tripolissa shiiojen ja sunnien välisessä tulituksessa.
Voi miettiä miten shiiojen ja sunnien Uusi Karbala tulee vaikuttamaan Euroopan kaduilla. Sunni-nuorison frustraatio tulee varmasti heijastumaan Eurooppaankin. Eurooppalaisten olisi hyvä alkaa analyyttisemmin miettimään, mikä on Euroopan muslimilähiöiden väestörakenne ja miten tuo väestö tulee suhtautumaan Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan laajenevaan sotaan.

Ei kommentteja: