torstaina, lokakuuta 25, 2012

UK: Kannattaako sosiaalituen varassa olevien tehtailla lapsia ?

Sosiaalituen varassa olevan kannattaa brittiläisen ministerin Iain Duncan Smithin mukaan hankkia koko ajan vain lisää ja lisää lapsia

Työssä käyvän ei kannata. Tällaista insentiivirakennette ei Smithin mukaan pidä ylläpitää.

"When you look at families across the board across all incomes, you find the vast majority make decisions about the number of children they have, the families they want, based on what they think they can afford... People who are having support from welfare are often freed from that decision. Can there be not be a limit to the fact you need to cut your cloth in accordance with with what capabilities and finances you have?"

Väestönlaatu on julkishyödyke. Moisia insentiivejä ei ole tietenkään aihetta ylläpitää.  Jos syntyvyyttä halutaan nostaa, insentiivien pitää olla sellaisia että syntyvyys nousee pikemmin keskiluokan kuin sosiaalituen varassa elävien keskuudessa.

2 kommenttia:

Tiedemies kirjoitti...

Kyllä.

Anonyymi kirjoitti...

Onhan se kieltämättä vähän hassua, että kun sosiaalituella elävä nainen hankkiutuu raskaaksi, niin kunta hankkii isomman kämpän ja Kansaneläkelaitos maksaa molempien, siis sekä naisen että lapsen, elämisen vuosikausia. Nainen saa rauhassa loisia kotonaan ja hoitaa lastaan.

Toisaalta jos väestönlaatu on julkishyödyke, niin on ihan ymmärrettävää että köyhiä lapsiperheitä tuetaan. Tukien ansiosta esim. lasten saaman ravinnon laatu ja määrä ovat parempia kuin ilman tukia, jolloin lapsista kehittyy laadullisesti parempia.